Gedoogbeschikking is geen besluit: stadsnomaden de dupe

Tegen een gedoogbeschikking kan geen bezwaar worden aangetekend. Een beslissing tot gedogen wordt namelijk niet gezien als een appellabel besluit.

Stadsnomaden in Amsterdam

In Amsterdam verblijft een groep mensen bewust afgezonderd in tenten en caravans. Zij noemen zich stadsnomaden. De leden van de zogenaamde Green Tribe willen op deze manier leven om een zo klein mogelijke ecologische voetafdruk achter te laten en de natuur daarmee te helpen herstellen. Echter, een aantal stadsnomaden kampt met verslavingen of psychiatrische problemen en zorgt daarmee voor overlast. De gemeente Amsterdam is van mening dat dit geen houdbare situatie is en wil maatregelen gaan nemen door een deel van de nomaden onder te brengen in zorginstellingen en andere geschikte woonruimte voor hen te vinden. Dit blijkt makkelijker gezegd dan gedaan. De stadsnomaden zijn namelijk tevreden met hun manier van leven en willen nergens anders naar toe.

Gedogen versus handhaven

Door de gemeente is daarom op 20 juni 2017 een brief uitgereikt aan de stadsnomaden waarin staat dat zij tot 31 maart 2018 op hun plek mogen verblijven, mits zij zich aan een aantal voorwaarden houden. In ruil daarvoor zal de gemeente tot die tijd niet handhavend optreden.

Tegen dit gedoogbesluit tekenen twee stadsnomade bezwaar aan. Zij zijn van mening dat zij door dit besluit tot gedogen in hun belangen worden geraakt.

Gedoogbeschikking geen besluit

De zaak sneuvelt op formele gronden. Sinds de uitspraak van de Afdeling bestuursrechtspraak Raad van State van 24 april 2019 staat vast dat een gedoogbeschikking, uitzonderingen daargelaten, geen besluit in de zin van artikel 1:3 van de Algemene Wet Bestuursrecht is. Dat heeft weer als gevolg dat tegen een besluit tot gedogen niet in verzet kan worden gegaan bij de bestuursrechter.

Reden waarom een gedoogbeschikking geen besluit is, is omdat een schriftelijke mededeling dat tegen een illegale situatie niet wordt opgetreden geen rechtsgevolgen in het leven roept. Er verandert immers niets aan de situatie. Zo ook in de zaak van de stadsnomaden. Pas tegen een besluit tot daadwerkelijk handhaven kan bezwaar worden gemaakt.

Conclusie: handhavingsverzoek

Deze nieuwe jurisprudentielijn van de bestuursrechter heeft tot gevolg dat gedoogden doorgaans geen mogelijkheden hebben om in verzet te komen tegen het gedoogbesluit. Pas een verzoek tot handhaving zal duidelijkheid geven over de juridische situatie. 


Wilt u meer informatie over gedoogbeschikkingen? Neem dan contact op met Janina Hamann.

Gepubliceerd op: 17 december 2019 in Bestuursrecht, Huurrecht en vastgoedrecht
Vragen?
Neem contact op met Janina (J.E.) Hamann
Gedoogbeschikking is geen besluit: stadsnomaden de dupe
Delen:

Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven? Wij sturen periodiek een gratis nieuwsbrief met actualiteiten op juridisch gebied. Door uw e-mailadres in te vullen geeft u toestemming voor het ontvangen van onze nieuwsbrief. Deze toestemming kunt u altijd intrekken, door op de unsubscribe link te klikken onderaan de e-mails die u van ons ontvangt. Lees ons Privacy Statement voor meer informatie over hoe wij omgaan met uw persoonsgegevens.