Cursisten zijn erg tevreden over de DM Academy en geven een:
8,6
rating 8,6
717 beoordelingen

'Fiscale actualiteiten in de (echt)scheidingspraktijk'

Op 19 januari 2023 organiseert DM-Academy een cursus 'fiscale actualiteiten in de (echt)scheidingspraktijk' voor de gespecialiseerde familierechtadvocaat. In de cursus zal aandacht besteed worden aan de fiscale gevolgen van in overleg bereikte financiële regelingen bij (echt)scheiding met bijzondere aandacht voor de directeur groot aandeelhouder(dga).

Naast praktische tips wordt stil gestaan bij een aantal langlopende en welbekende discussies met grote impact voor de dga-scheidingspraktijk: moet een aanmerkelijk belangclaim bij een waardebepaling contant worden gemaakt? Telt de winst in een onderneming nu wel of niet mee bij de draagkrachtberekening als over de onderneming al is afgerekend bij de echtscheiding? 

Daarnaast zal de spreker, indien de tijd dit toelaat, aandacht besteden aan Meestermodel: een computerprogramma dat het opstellen van convenanten eenvoudiger en minder foutgevoelig maakt. In Meestermodel zijn een aantal fiscale hulpmiddelen ingebouwd die helpen bij de correcte vastlegging.

De nadruk in deze cursus zal liggen op de fiscale gevolgen van in onderling overleg bereikte regelingen bij (echt)scheiding voor met name de dga. Voor deze cursus is een gedegen voorkennis vereist van de fiscale aspecten van (echt)scheiding en ervaring met echtscheidingen van ondernemers.

Onderwerpen

 1. Afkoop van partneralimentatie in het licht van de aftrekbeperking;
 2. De aanmerkelijk belangclaim bij de waardering van aandelen in het licht van Hoge Raad 22 april 2022: contant of nominaal?

 3. De dubbeltelling nader beschouwd: als de onderneming in de vermogensafwikkeling is betrokken en in de draagkracht ondernemingsresultaten worden meegewogen, is sprake van een dubbeltelling, Maar hoe groot is die?

 4.  Fiscale vermogensstructurering van aanmerkelijk belangaandelen bij echtscheiding:

  1. Overdracht aandelen ter voldoening verrekenvordering via creëren beperkte gemeenschap?

  2. De geruisloze doorschuiving van artikel 4.17 Wet IB 2001: aan welke voorwaarden moet zijn voldaan?

  3. Aandelensplitsing als alternatief voor toedeling

  4. Leenverhoudingen bij de eigen vennootschap

Datum:donderdag 19 januari 2023 van 15.00- 18.15 uur
Locatie: Sportlaan 40, 2566 LB Den Haag
Kosten: 295 (excl. 21% btw)

Punten: 3

Spreker

Frank van den Barselaar

Frank van den Barselaar

 • fiscaal jurist
 • oprichter Frank about Money, fiscaal/financieel adviesbureau voor (echt)scheidingen
 • docent voor postdoctorale opleidingen van de vFAS en de Rotterdam School of Management (RSM Erasmus)
Delen:

Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven? Wij sturen periodiek een gratis nieuwsbrief met actualiteiten op juridisch gebied. Door uw e-mailadres in te vullen geeft u toestemming voor het ontvangen van onze nieuwsbrief. Deze toestemming kunt u altijd intrekken, door op de unsubscribe link te klikken onderaan de e-mails die u van ons ontvangt. Lees ons Privacy Statement voor meer informatie over hoe wij omgaan met uw persoonsgegevens.