Arbeidsongeschiktheid

Arbeidsongeschiktheid

Arbeidsongeschiktheid en uw rechten

Is de werknemer niet in staat om zijn eigen overeengekomen arbeid te verrichten door ziekte? Dan is er sprake van arbeidsongeschiktheid. De werkgever is verplicht de eerste 104 weken (twee jaar) het loon door te betalen, tenzij de arbeidsovereenkomst (voor bepaalde tijd) eerder eindigt. De wettelijke loondoorbetalingsverplichting bedraagt 70% van het laatstverdiende loon. In de praktijk zie je echter vaak dat er ten aanzien van het te betalen loon onderscheid wordt gemaakt tussen (een gedeelte van) het eerste en het tweede ziektejaar. Veel voorkomend is dat het eerste jaar 100% van het overeengekomen loon wordt voldaan en vervolgens 70%. Dit is echter niet verplicht.

Re-integratieverplichting en juridische valkuilen

Gedurende de periode van arbeidsongeschiktheid dienen zowel werkgever als werknemer zich te houden aan de voor hen geldende re-integratieverplichtingen. Weigert een werknemer mee te werken, dan kan de werkgever het loon opschorten of zelfs stopzetten. Komt de werkgever de verplichtingen niet voldoende na, dan kan het UWV een loonsanctie opleggen, met doorbetaling van het loon over het derde ziektejaar tot gevolg.

Ziekte en arbeidsongeschiktheid brengen veel juridische en praktische uitdagingen met zich mee. Een advocaat die adviseert over arbeidsongeschiktheid kan u begeleiden bij complexe vraagstukken rondom re-integratie, loondoorbetaling en sancties. Werkgevers en werknemers hebben in deze situaties vaak te maken met ingewikkelde regelgeving, waarbij deskundige juridische ondersteuning essentieel is.

Met welke kwesties kunt u bijvoorbeeld te maken krijgen?

  • Ziek- en hersteldmelding
  • Re-integratieverplichtingen
  • Opzegverbod
  • Loondoorbetalingsverplichting
  • Deskundigenoordeel
  • Transitievergoeding na twee jaar ziekte
  • ZW-uitkering
  • Loonsanctie
  • WIA-keuring

Op zoek naar een advocaat met kennis van arbeidsongeschiktheid?

Heeft u juridische ondersteuning nodig bij een arbeidsongeschiktheidssituatie? Een advocaat die gespecialiseerd is in vraagstukken rondom arbeidsongeschiktheid kan u helpen om uw rechten en plichten helder te krijgen en u bijstaan in het juridische traject.

Neem contact op met ons team voor een vrijblijvend adviesgesprek.

Robbert Delissen
Vragen over dit rechtsgebied?
Neem contact op met Robbert Delissen

Team arbeidsrecht

Merienke Zwaan-Stroband

Advocaat/partner/intervisieleider

Sophie Stolker

Advocaat/partner

Jim Kaldenberg

Advocaat

Martijn Kager

Advocaat

Jeroen Hofland

Advocaat

Robbert Delissen

Advocaat/managing partner

Lisa Prins

Jurist

Actueel

Bij de tijd

maandag 24 februari 2025

De verplichte gedragscode ongewenst gedrag: wat betekent de wetswijziging voor werkgevers?

verplichte gedragscode ongewenst gedrag

 Ongewenst gedrag op de werkvloer blijft echter een hardnekkig probleem, met ingrijpende gevolgen voor zowel werknemers als organisaties. Om dit tegen te gaan, heeft de Nederlandse overheid een wetsvoorstel ingediend dat werkgevers verplicht een schriftelijke gedragscode op te stellen. Maar wat houdt deze verplichting precies in?  In deze blog bespreken we de belangrijkste aspecten van de wetswijziging.

vrijdag 4 oktober 2024

De klachtplicht en rechtsverwerking in het arbeidsrecht

Sinds kort staat de klachtplicht uit art. 6:89 BW weer in de schijnwerpers in het arbeidsrecht, door twee recente uitspraken van de Hoge Raad. Er is echter nog een andere manier om je rechten als werknemer kwijt te raken, namelijk via het leerstuk van de rechtsverwerking.

dinsdag 10 september 2024

Belangrijke uitspraak Hoge Raad: De klachtplicht is van toepassing op loonvorderingen

Klachtplicht

Op 20 september 2024 heeft de Hoge Raad een belangrijke uitspraak gedaan: de klachtplicht is ook van toepassing op loonvorderingen. Dit betekent dat een werknemer, die claimt te weinig loon te hebben ontvangen, tijdig moet klagen. Doet hij dit niet, dan kan zijn loonvordering worden afgewezen. Lees er meer over in dit blogartikel.

dinsdag 9 juli 2024

Ontslag op staande voet wegens niet op tijd terugkeren van vakantie

Ontslag op staande voet wegens vakantie

De vakantieperiode is aangebroken. Maar wat kan een werkgever doen als een werknemer niet op tijd terugkeert naar het werk? Op 18 juni 2024 oordeelde het Gerechtshof te Arnhem-Leeuwarden dat een werknemer van Interboat Shipyard (“Interboat”) te Zwartsluis terecht op staande voet ontslagen was, omdat hij niet op tijd terugkeerde na zijn vakantie. Lees er meer over in deze blog