Herstelmelding na ziekte

Herstelmelding na ziekte

Ziekmelding werknemer

Een werknemer dient zich ziek te melden conform de bedrijfsregels, maar in ieder geval aan het begin van de werkdag. Gelet op de privacy hoeft de werknemer niet de aard van de ziekte aan de werkgever te vermelden. Wel dient de werknemer aan te geven wat de verwachte periode van arbeidsongeschiktheid zal zijn. Aan de hand van deze informatie kan de werkgever immers bepalen of er een bedrijfsarts ingeschakeld dient te worden. Als werkgever mag een ziekmelding niet worden geweigerd. Twijfelt u als werkgever aan de ziekmelding, dan zal er een (spoed)consult bij de bedrijfsarts dienen te worden ingepland om de bedrijfsarts spoedig te laten vaststellen of de werknemer arbeidsongeschikt is.

Herstelmelding na ziekte: wat u als werkgever moet weten

Zodra de werknemer weer volledig aan het werk is in het eigen werk, dient hij een herstelmelding na ziekte te krijgen. Indien een werknemer na 28 dagen volledig hersteld te zijn geweest opnieuw uitvalt, ontstaat er een nieuwe ziekteperiode. De periode van re-integratie is dan opnieuw 104 weken. Het is niet mogelijk de werknemer 1% arbeidsongeschikt te houden om te bezien of de werknemer daadwerkelijk hersteld is en een nieuwe ziekteperiode te voorkomen.

Juridisch advies nodig bij een herstelmelding na ziekte?

Arbeidsrechtelijke kwesties rondom ziekte en herstel kunnen complex zijn. Bij Delissen Martens begrijpen we hoe belangrijk een correcte herstelmelding na ziekte is, zowel voor werkgevers als werknemers. Onze arbeidsrechtadvocaten bieden helder en praktisch juridisch advies, zodat u weet waar u aan toe bent.

Heeft u vragen over de herstelmelding na ziekte? Neem contact op met ons team voor een vrijblijvend adviesgesprek.

Merienke Zwaan
Vragen over dit rechtsgebied?
Neem contact op met Merienke Zwaan-Stroband

Team arbeidsrecht

Merienke Zwaan-Stroband

Advocaat/partner/intervisieleider

Sophie Stolker

Advocaat/partner

Jim Kaldenberg

Advocaat

Martijn Kager

Advocaat

Jeroen Hofland

Advocaat

Robbert Delissen

Advocaat/managing partner

Actueel

Bij de tijd

maandag 24 februari 2025

De verplichte gedragscode ongewenst gedrag: wat betekent de wetswijziging voor werkgevers?

verplichte gedragscode ongewenst gedrag

 Ongewenst gedrag op de werkvloer blijft echter een hardnekkig probleem, met ingrijpende gevolgen voor zowel werknemers als organisaties. Om dit tegen te gaan, heeft de Nederlandse overheid een wetsvoorstel ingediend dat werkgevers verplicht een schriftelijke gedragscode op te stellen. Maar wat houdt deze verplichting precies in?  In deze blog bespreken we de belangrijkste aspecten van de wetswijziging.

vrijdag 4 oktober 2024

De klachtplicht en rechtsverwerking in het arbeidsrecht

Sinds kort staat de klachtplicht uit art. 6:89 BW weer in de schijnwerpers in het arbeidsrecht, door twee recente uitspraken van de Hoge Raad. Er is echter nog een andere manier om je rechten als werknemer kwijt te raken, namelijk via het leerstuk van de rechtsverwerking.

dinsdag 10 september 2024

Belangrijke uitspraak Hoge Raad: De klachtplicht is van toepassing op loonvorderingen

Klachtplicht

Op 20 september 2024 heeft de Hoge Raad een belangrijke uitspraak gedaan: de klachtplicht is ook van toepassing op loonvorderingen. Dit betekent dat een werknemer, die claimt te weinig loon te hebben ontvangen, tijdig moet klagen. Doet hij dit niet, dan kan zijn loonvordering worden afgewezen. Lees er meer over in dit blogartikel.

dinsdag 9 juli 2024

Ontslag op staande voet wegens niet op tijd terugkeren van vakantie

Ontslag op staande voet wegens vakantie

De vakantieperiode is aangebroken. Maar wat kan een werkgever doen als een werknemer niet op tijd terugkeert naar het werk? Op 18 juni 2024 oordeelde het Gerechtshof te Arnhem-Leeuwarden dat een werknemer van Interboat Shipyard (“Interboat”) te Zwartsluis terecht op staande voet ontslagen was, omdat hij niet op tijd terugkeerde na zijn vakantie. Lees er meer over in deze blog