CAO

Nawerking CAO

CAO’s worden afgesloten voor een bepaalde duur (de looptijd van een CAO). Regelmatig doet de vraag zich voor wat werkgevers en werknemers nadien met elkaar kunnen afspreken.

Inwerkingtreding nieuwe CAO

De bij de CAO betrokken organisaties zouden in het ideaalbeeld tijdig met elkaar om tafel moeten om ervoor te zorgen dat er vóór de einddatum van de CAO overeenstemming bestaat over een aansluitende inwerkingtreding van een nieuwe CAO. In de praktijk blijkt echter nogal vaak dat de betrokken organisaties niet of niet tijdig met elkaar in overleg gaan of dat het gewoonweg niet lukt tijdig overeenstemming te bereiken over een nieuwe CAO.

In principe zijn werkgevers en werknemers na het verstrijken van de looptijd van een CAO vrij om met elkaar rond de tafel te gaan om (op individueel niveau) nieuwe afspraken te maken.

Nawerking CAO: gevolgen van een verstreken looptijd

Toch is het in die situatie van belang om tijdig advies in te winnen, omdat nawerking van de CAO ervoor kan zorgen dat bepaalde bepalingen ook na het verstrijken van de looptijd blijven gelden. Dat wil zeggen dat het nog steeds niet mogelijk is om na de duur van de CAO afwijkende afspraken te maken. Worden wel afwijkende afspraken gemaakt, dan kan dat tot gevolg hebben dat hierop geen aanspraak gemaakt kan worden. Ook kan het leiden tot claims uit hoofde van bijvoorbeeld achterstallig loon.

Voorts is het in deze situatie ook van belang om te beoordelen op welke wijze de binding aan de (verstreken) CAO van toepassing was. Indien werkgever en werknemer de toepasselijkheid van een CAO namelijk expliciet hebben afgesproken in de arbeidsovereenkomst, dan zal de CAO ook na het verstrijken van de looptijd in principe onverkort van toepassing blijven.

Wat kunnen onze arbeidsrechtadvocaten voor u betekenen?

De (toepasselijkheid van een) cao en de aanspraken die daaruit volgen, vormen regelmatig bron van discussie. Wij bieden ondernemers praktische adviezen en begeleiding bij het oplossen van dergelijke discussies.

Tevens kunnen wij u adviseren omtrent de mogelijkheden tot het verkrijgen van dispensatie (vrijstelling) en u begeleiden tijdens een dergelijk traject door bijvoorbeeld het overleg aan te gaan met de betrokken cao-partijen.

Juridisch advies nodig over nawerking CAO?

De nawerking van een CAO kan leiden tot complexe juridische vraagstukken. Onze arbeidsrechtadvocaten bieden helder en praktisch advies, zodat u weet waar u aan toe bent.

Vragen over nawerking CAO? Neem contact op voor een vrijblijvend adviesgesprek.

Merienke Zwaan
Vragen over dit rechtsgebied?
Neem contact op met Merienke Zwaan-Stroband

Team arbeidsrecht

Merienke Zwaan-Stroband

Advocaat/partner/intervisieleider

Sophie Stolker

Advocaat/partner

Jim Kaldenberg

Advocaat

Martijn Kager

Advocaat

Jeroen Hofland

Advocaat

Robbert Delissen

Advocaat/managing partner

Actueel

Bij de tijd

donderdag 5 juni 2025

Nevenwerkzaamhedenbeding in 2025: wat mag u vastleggen in het arbeidscontract?

Nevenwerkzaamhedenbeding

Ook in 2025 is het nevenwerkzaamhedenbeding springlevend. Ondanks de wettelijke beperking sinds 2022, blijven werkgevers onder omstandigheden bevoegd om grenzen te stellen aan bijbanen. Uit jurisprudentie blijkt dat er wél degelijk ruimte is om werknemers aan het beding te houden — mits sprake is van een objectieve rechtvaardiging. Hoe zit dat precies?

maandag 28 april 2025

Deeltijd, meerwerk en overwerk: Europese uitspraak dwingt herziening beloningsbeleid

Op 29 juli 2024 heeft het Hof van Justitie van de EU een belangrijke uitspraak gedaan die directe gevolgen heeft voor Nederlandse werkgevers. In de zaak KfH Kuratorium für Dialyse und Nierentransplantation (ECLI:EU:C:2024:637) oordeelde het Hof dat een cao-regeling waarin deeltijdwerkers pas een overwerktoeslag ontvangen na het overschrijden van de voltijdnorm, leidt tot indirecte discriminatie op grond van geslacht.

maandag 24 februari 2025

De verplichte gedragscode ongewenst gedrag: wat betekent de wetswijziging voor werkgevers?

verplichte gedragscode ongewenst gedrag

 Ongewenst gedrag op de werkvloer blijft echter een hardnekkig probleem, met ingrijpende gevolgen voor zowel werknemers als organisaties. Om dit tegen te gaan, heeft de Nederlandse overheid een wetsvoorstel ingediend dat werkgevers verplicht een schriftelijke gedragscode op te stellen. Maar wat houdt deze verplichting precies in?  In deze blog bespreken we de belangrijkste aspecten van de wetswijziging.

vrijdag 4 oktober 2024

De klachtplicht en rechtsverwerking in het arbeidsrecht

Sinds kort staat de klachtplicht uit art. 6:89 BW weer in de schijnwerpers in het arbeidsrecht, door twee recente uitspraken van de Hoge Raad. Er is echter nog een andere manier om je rechten als werknemer kwijt te raken, namelijk via het leerstuk van de rechtsverwerking.