CAO

Soorten CAO

Wanneer werkgevers en werknemers gebonden zijn aan een CAO dan heeft dat invloed op de contractsvrijheid. Hoe en in welke mate hangt meestal af van het karakter van de betreffende CAO. Er zijn verschillende soorten CAO, waaronder CAO’s met een 'standaard' karakter. Dat betekent dat werkgevers en werknemers zich kort gezegd strikt aan de CAO moeten houden en daarvan niet mogen afwijken. Niet in negatieve zin, maar ook niet in positieve zin. Wanneer afspraken worden gemaakt welke in strijd zijn met deze standaard CAO, dan kunnen partijen daar achteraf geen aanspraak op maken.

Minimum CAO

Daarnaast zijn er zogenoemde 'minimum' CAO’s. Het uitgangspunt daarbij is dat er afwijkende afspraken gemaakt mogen worden welke ten gunste komen van de werknemer. Afwijkingen in de negatieve zin zijn niet toegestaan.

Soms is in een CAO expliciet vermeld of het om een standaard of een minimum CAO gaat, maar meestal zwijgt de CAO daarover. Om in een dergelijk geval vast te kunnen stellen of bepaalde afspraken tussen werkgevers en werknemers toelaatbaar zijn (rechtsgeldig), moet de CAO of een specifieke bepaling daarin worden 'uitgelegd'. De bewoordingen in de CAO of de betreffende bepaling moeten dan beoordeeld worden in het licht van de gehele tekst van de CAO.

Soorten CAO en hun juridische gevolgen

Tot slot is het van belang om te weten met wat voor soorten CAO of specifieke bepaling daarin u te maken heeft, om vast te kunnen stellen of bijvoorbeeld afwijking van wettelijke bepalingen is toegestaan. In sommige situaties is het onder andere alleen bij CAO toegestaan om van wettelijke bepalingen af te wijken (driekwart dwingend recht). Denk daarbij aan de ketenregeling. Dat is een wettelijke regeling welke bepaalt hoeveel arbeidsovereenkomsten voor bepaalde tijd gesloten mogen worden, alvorens een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd ontstaat. Van deze wettelijke regeling mag bij CAO (in beperkte mate) worden afgeweken.

Juridisch advies nodig over soorten CAO?

CAO’s bepalen in hoeverre u contractvrijheid heeft en van wettelijke regels mag afwijken. Onze arbeidsrechtadvocaten adviseren u helder en doeltreffend over de soorten CAO en de gevolgen daarvan voor uw situatie.

Merienke Zwaan
Vragen over dit rechtsgebied?
Neem contact op met Merienke Zwaan-Stroband

Team arbeidsrecht

Merienke Zwaan-Stroband

Advocaat/partner/intervisieleider

Sophie Stolker

Advocaat/partner

Jim Kaldenberg

Advocaat

Martijn Kager

Advocaat

Jeroen Hofland

Advocaat

Robbert Delissen

Advocaat/managing partner

Actueel

Bij de tijd

maandag 28 april 2025

Deeltijd, meerwerk en overwerk: Europese uitspraak dwingt herziening beloningsbeleid

Op 29 juli 2024 heeft het Hof van Justitie van de EU een belangrijke uitspraak gedaan die directe gevolgen heeft voor Nederlandse werkgevers. In de zaak KfH Kuratorium für Dialyse und Nierentransplantation (ECLI:EU:C:2024:637) oordeelde het Hof dat een cao-regeling waarin deeltijdwerkers pas een overwerktoeslag ontvangen na het overschrijden van de voltijdnorm, leidt tot indirecte discriminatie op grond van geslacht.

maandag 24 februari 2025

De verplichte gedragscode ongewenst gedrag: wat betekent de wetswijziging voor werkgevers?

verplichte gedragscode ongewenst gedrag

 Ongewenst gedrag op de werkvloer blijft echter een hardnekkig probleem, met ingrijpende gevolgen voor zowel werknemers als organisaties. Om dit tegen te gaan, heeft de Nederlandse overheid een wetsvoorstel ingediend dat werkgevers verplicht een schriftelijke gedragscode op te stellen. Maar wat houdt deze verplichting precies in?  In deze blog bespreken we de belangrijkste aspecten van de wetswijziging.

vrijdag 4 oktober 2024

De klachtplicht en rechtsverwerking in het arbeidsrecht

Sinds kort staat de klachtplicht uit art. 6:89 BW weer in de schijnwerpers in het arbeidsrecht, door twee recente uitspraken van de Hoge Raad. Er is echter nog een andere manier om je rechten als werknemer kwijt te raken, namelijk via het leerstuk van de rechtsverwerking.

dinsdag 10 september 2024

Belangrijke uitspraak Hoge Raad: De klachtplicht is van toepassing op loonvorderingen

Klachtplicht

Op 20 september 2024 heeft de Hoge Raad een belangrijke uitspraak gedaan: de klachtplicht is ook van toepassing op loonvorderingen. Dit betekent dat een werknemer, die claimt te weinig loon te hebben ontvangen, tijdig moet klagen. Doet hij dit niet, dan kan zijn loonvordering worden afgewezen. Lees er meer over in dit blogartikel.