Medezeggenschap

Medezeggenschap

Wij adviseren en begeleiden zowel ondernemers als ondernemingsraden bij het uitvoeren van de medezeggenschap. Een advocaat met expertise in medezeggenschap kan ondersteuning bieden bij juridische vraagstukken en adviseren over de rechten en verplichtingen binnen de organisatie.

Ondernemingsraad

In een onderneming met 50 of meer werknemers is een ondernemingsraad (OR) verplicht. Voor belangrijke besluiten van de onderneming dient veelal eerst instemming of advies gevraagd te worden aan de OR. Wij adviseren bij deze trajecten, welke vaak een onderdeel zijn van een reorganisatie of harmonisatie van arbeidsvoorwaarden. Een OR is bedoeld om medezeggenschap binnen een onderneming te bevorderen. De Wet medezeggenschap biedt hiervoor het wettelijke kader en bepaalt onder andere de bevoegdheden van de OR.

Oprichting

Voor de oprichting van een OR gelden diverse regels. Denk hierbij aan de inrichting van de verkiezingen, welke werknemers mogen kiezen en welke werknemers mogen gekozen worden. Ook dient elke OR een ondernemingsraadreglement te hebben.

Groepsondernemingsraad (GOR), collectieve ondernemingsraad (COR), gemeenschappelijke ondernemingsraad (GMOR)

Binnen grotere ondernemingen en concerns kunnen er ook andere ondernemingsraden ingesteld worden, zoals de GOR, de COR of de GMOR. Deze ondernemingsraden bevorderen de medezeggenschap op een meer centraal niveau.

Personeelsvertegenwoordiging (PVT)

In een onderneming met ten minste 10, maar minder dan 50, werknemers is een PVT verplicht, indien de helft van de werknemers daarom vraagt of indien dit in een toepasselijke collectieve arbeidsovereenkomst (cao) is bepaald. Ook in het geval van de PVT geldt een advies- en instemmingsplicht, maar deze is minder vergaand dan bij een OR. Bij de adviesplicht gaat het om belangrijke besluiten op het gebied van ontslag, verandering van arbeid, arbeidsomstandigheden of arbeidsvoorwaarden. De instemmingsplicht geldt voor belangrijke besluiten omtrent een werktijdenregeling, arbobeleid en ziekteverzuimbeleid. Voorts heeft de PVT recht op informatie over de algemene gang van zaken binnen de onderneming.

Juridisch advies nodig? Onze advocaten ondersteunen u bij medezeggenschap

Zowel ondernemers als ondernemingsraden hebben baat bij deskundig juridisch advies. Een advocaat die gespecialiseerd is in medezeggenschap kan helpen bij vraagstukken rondom instemmingsrecht, adviesplicht en de naleving van de Wet medezeggenschap.

Heeft u vragen of wilt u juridisch advies over medezeggenschap binnen uw onderneming? Neem dan contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek.

Robbert Delissen
Vragen over dit rechtsgebied?
Neem contact op met Robbert Delissen

Team arbeidsrecht

Merienke Zwaan-Stroband

Advocaat/partner/intervisieleider

Sophie Stolker

Advocaat/partner

Jim Kaldenberg

Advocaat

Martijn Kager

Advocaat

Jeroen Hofland

Advocaat

Robbert Delissen

Advocaat/managing partner

Lisa Prins

Jurist

Actueel

Bij de tijd

maandag 24 februari 2025

De verplichte gedragscode ongewenst gedrag: wat betekent de wetswijziging voor werkgevers?

verplichte gedragscode ongewenst gedrag

 Ongewenst gedrag op de werkvloer blijft echter een hardnekkig probleem, met ingrijpende gevolgen voor zowel werknemers als organisaties. Om dit tegen te gaan, heeft de Nederlandse overheid een wetsvoorstel ingediend dat werkgevers verplicht een schriftelijke gedragscode op te stellen. Maar wat houdt deze verplichting precies in?  In deze blog bespreken we de belangrijkste aspecten van de wetswijziging.

vrijdag 4 oktober 2024

De klachtplicht en rechtsverwerking in het arbeidsrecht

Sinds kort staat de klachtplicht uit art. 6:89 BW weer in de schijnwerpers in het arbeidsrecht, door twee recente uitspraken van de Hoge Raad. Er is echter nog een andere manier om je rechten als werknemer kwijt te raken, namelijk via het leerstuk van de rechtsverwerking.

dinsdag 10 september 2024

Belangrijke uitspraak Hoge Raad: De klachtplicht is van toepassing op loonvorderingen

Klachtplicht

Op 20 september 2024 heeft de Hoge Raad een belangrijke uitspraak gedaan: de klachtplicht is ook van toepassing op loonvorderingen. Dit betekent dat een werknemer, die claimt te weinig loon te hebben ontvangen, tijdig moet klagen. Doet hij dit niet, dan kan zijn loonvordering worden afgewezen. Lees er meer over in dit blogartikel.

dinsdag 9 juli 2024

Ontslag op staande voet wegens niet op tijd terugkeren van vakantie

Ontslag op staande voet wegens vakantie

De vakantieperiode is aangebroken. Maar wat kan een werkgever doen als een werknemer niet op tijd terugkeert naar het werk? Op 18 juni 2024 oordeelde het Gerechtshof te Arnhem-Leeuwarden dat een werknemer van Interboat Shipyard (“Interboat”) te Zwartsluis terecht op staande voet ontslagen was, omdat hij niet op tijd terugkeerde na zijn vakantie. Lees er meer over in deze blog