Overgang onderneming

Overgang van onderneming

Overgang van onderneming

Bij een fusie of verkoop van de onderneming kan sprake zijn van een juridische “overgang van onderneming”. Dit brengt mee dat alle werknemers en de afspraken die met hen zijn gemaakt automatisch mee overgaan naar de verkrijgende onderneming.

Of bij een bedrijfsovername sprake is van een overgang van onderneming, hangt af van het antwoord op drie vragen:

  • Is sprake van een economische eenheid?
  • Is sprake van een overgang als gevolg van een overeenkomst, fusie of splitsing?
  • Behoudt de economische eenheid haar identiteit?

Er is pas sprake van een juridische overgang van onderneming, als alle drie de voornoemde vragen met “ja” beantwoord kunnen worden.

In de praktijk blijkt vaak discussie te bestaan over de derde vraag. Bij de vraag of de “identiteit” wordt behouden, is eerst van belang of de onderneming kapitaalintensief of arbeidsintensief is.

Bij kapitaalintensieve bedrijven staan de fysieke activa centraal, denk aan bedrijven in de zware industrie, supermarkten of bouwbedrijven. Als de verkrijgende partij een groot deel van deze fysieke activa overneemt, dan is de kans groot dat de identiteit wordt behouden. Bij arbeidsintensieve bedrijven staan de werknemers centraal. Hierbij kan worden gedacht aan bijvoorbeeld de schoonmaakbranche en beveiligingsbranche. Als in een arbeidsintensieve sector uitsluitend de activa worden overgenomen, dan is de kans kleiner dat de economische eenheid wordt behouden.

De beoordeling van de voornoemde vragen is maatwerk. Een verkeerde beoordeling kan grote gevolgen hebben, zoals claims van werknemers die menen te zijn overgegaan en vorderingen van bijvoorbeeld het pensioenfonds.

Juridisch advies bij overgang van onderneming? Onze advocaten helpen u verder

De regels rondom een overgang van onderneming zijn complex en kunnen grote gevolgen hebben voor zowel werkgevers als werknemers. Een overgang van onderneming advocaat kan u adviseren over de rechten en verplichtingen bij een fusie, overname of bedrijfsoverdracht en helpen juridische risico’s te beperken. Onze advocaten hebben ruime ervaring met deze vraagstukken en kunnen u begeleiden bij het volledige proces.

Heeft u vragen over uw specifieke situatie? Een overgang van onderneming advocaat staat voor u klaar om u deskundig juridisch bij te staan. Neem contact met ons op voor deskundige begeleiding.

Robbert Delissen
Vragen over dit rechtsgebied?
Neem contact op met Robbert Delissen

Team arbeidsrecht

Merienke Zwaan-Stroband

Advocaat/partner/intervisieleider

Sophie Stolker

Advocaat/partner

Jim Kaldenberg

Advocaat

Martijn Kager

Advocaat

Jeroen Hofland

Advocaat

Robbert Delissen

Advocaat/managing partner

Actueel

Bij de tijd

maandag 28 april 2025

Deeltijd, meerwerk en overwerk: Europese uitspraak dwingt herziening beloningsbeleid

Op 29 juli 2024 heeft het Hof van Justitie van de EU een belangrijke uitspraak gedaan die directe gevolgen heeft voor Nederlandse werkgevers. In de zaak KfH Kuratorium für Dialyse und Nierentransplantation (ECLI:EU:C:2024:637) oordeelde het Hof dat een cao-regeling waarin deeltijdwerkers pas een overwerktoeslag ontvangen na het overschrijden van de voltijdnorm, leidt tot indirecte discriminatie op grond van geslacht.

maandag 24 februari 2025

De verplichte gedragscode ongewenst gedrag: wat betekent de wetswijziging voor werkgevers?

verplichte gedragscode ongewenst gedrag

 Ongewenst gedrag op de werkvloer blijft echter een hardnekkig probleem, met ingrijpende gevolgen voor zowel werknemers als organisaties. Om dit tegen te gaan, heeft de Nederlandse overheid een wetsvoorstel ingediend dat werkgevers verplicht een schriftelijke gedragscode op te stellen. Maar wat houdt deze verplichting precies in?  In deze blog bespreken we de belangrijkste aspecten van de wetswijziging.

vrijdag 4 oktober 2024

De klachtplicht en rechtsverwerking in het arbeidsrecht

Sinds kort staat de klachtplicht uit art. 6:89 BW weer in de schijnwerpers in het arbeidsrecht, door twee recente uitspraken van de Hoge Raad. Er is echter nog een andere manier om je rechten als werknemer kwijt te raken, namelijk via het leerstuk van de rechtsverwerking.

dinsdag 10 september 2024

Belangrijke uitspraak Hoge Raad: De klachtplicht is van toepassing op loonvorderingen

Klachtplicht

Op 20 september 2024 heeft de Hoge Raad een belangrijke uitspraak gedaan: de klachtplicht is ook van toepassing op loonvorderingen. Dit betekent dat een werknemer, die claimt te weinig loon te hebben ontvangen, tijdig moet klagen. Doet hij dit niet, dan kan zijn loonvordering worden afgewezen. Lees er meer over in dit blogartikel.