Statutair bestuurder

Een apart hoekje binnen het arbeidsrecht wordt gevormd door de bestuurder.  Vennootschappen, stichtingen en verenigingen kennen deze functionaris, die geen 'gewone' werknemer is. Een bestuurder draagt binnen een organisatie doorgaans de eindverantwoordelijkheid. Hij of zij is de hoogste in rang en bevoegd verstrekkende beslissingen te nemen. Het is dan ook niet verbazend dat de rechtspositie van de bestuurder voor een deel in de wet is vastgelegd.

De statutair bestuurder bekleedt een bijzondere positie  in de vennootschap, want de bestuurder maakt deel uit van het bestuursorgaan van de vennootschap en heeft dus de dagelijkse leiding , maar desondanks is hij/zij (meestal) ook een gewone werknemer. Hierdoor zijn er twee verschillende rechtsregimes van toepassing op de bestuurder.

Bestuurders hebben vaak behoefte aan juridische bijstand voordat zij die positie aanvaarden. Het is van belang dat een statutair bestuurder grondig onderzoek doet naar zijn eigen rechtspositie voordat hij wordt benoemd en zijn contract heeft getekend. Daarbij behoort ook de vraag of de Wet Normering Topinkomens (WNT) op hem/haar van toepassing is of kan worden.  Aangezien rechtsgedingen over het ontslag van een statutair bestuurder bij de rechtbank, en niet bij de kantonrechter aanhangig dienen te worden gemaakt, is advocatenbijstand wettelijk verplicht.

Vragen over dit rechtsgebied?
Neem contact op met Robbert Delissen

Team arbeidsrecht

Merienke Zwaan-Stroband

Advocaat/partner/intervisieleider

Sophie Stolker

Advocaat/partner

Jim Kaldenberg

Advocaat

Martijn Kager

Advocaat

Jeroen Hofland

Advocaat

Robbert Delissen

Advocaat/managing partner

Lisa Prins

Jurist

Actueel

Bij de tijd

vrijdag 4 oktober 2024

De klachtplicht en rechtsverwerking in het arbeidsrecht

Sinds kort staat de klachtplicht uit art. 6:89 BW weer in de schijnwerpers in het arbeidsrecht, door twee recente uitspraken van de Hoge Raad. Er is echter nog een andere manier om je rechten als werknemer kwijt te raken, namelijk via het leerstuk van de rechtsverwerking.

dinsdag 10 september 2024

Belangrijke uitspraak Hoge Raad: De klachtplicht is van toepassing op loonvorderingen

Klachtplicht

Op 20 september 2024 heeft de Hoge Raad een belangrijke uitspraak gedaan: de klachtplicht is ook van toepassing op loonvorderingen. Dit betekent dat een werknemer, die claimt te weinig loon te hebben ontvangen, tijdig moet klagen. Doet hij dit niet, dan kan zijn loonvordering worden afgewezen. Lees er meer over in dit blogartikel.

dinsdag 9 juli 2024

Ontslag op staande voet wegens niet op tijd terugkeren van vakantie

Ontslag op staande voet wegens vakantie

De vakantieperiode is aangebroken. Maar wat kan een werkgever doen als een werknemer niet op tijd terugkeert naar het werk? Op 18 juni 2024 oordeelde het Gerechtshof te Arnhem-Leeuwarden dat een werknemer van Interboat Shipyard (“Interboat”) te Zwartsluis terecht op staande voet ontslagen was, omdat hij niet op tijd terugkeerde na zijn vakantie. Lees er meer over in deze blog

dinsdag 11 juni 2024

Verzoek om vast contract onder Wet flexibel werken?

Wet Flexibel Werken

Recent heeft de kantonrechter in Roermond bepaald dat artikel 2 van de Wet flexibel werken (Wfw) ook een basis biedt voor werknemers om hun arbeidsovereenkomst van bepaalde naar onbepaalde tijd om te zetten. Dit biedt belangrijke nieuwe mogelijkheden voor werknemers en legt extra verantwoordelijkheid bij werkgevers om zorgvuldig met dergelijke verzoeken om te gaan. In dit artikel bespreken we de implicaties van deze uitspraak en geven we praktische tips voor werkgevers om compliant te blijven m