cassatie

Cassatie  in deze tijd.

De cassatieprocedure is de laatste halte in een civiele procedure. Cassatie (“vernietiging”) van een uitspraak is mogelijk als er procedurefouten zijn gemaakt of het recht niet goed is toegepast. De Hoge Raad behandelt cassatieverzoeken en kan een uitspraak van een lagere rechter vernietigen of corrigeren.

Wanneer een Cassatie advocaat relevant is voor u

Niet elke zaak is geschikt voor cassatie. Alleen als er rechts- of motiveringsklachten worden gevonden die inhoudelijk kunnen worden behandeld, kan cassatie worden ingesteld. Daarom is de adviesfase bij cassatie heel erg belangrijk: het gaat om het onderzoek naar de vraag of dergelijke klachten kunnen worden gevonden.

Het cassatieonderzoek wordt gedaan door een gespecialiseerde advocaat, die is toegelaten om te procederen bij de Hoge Raad: de cassatieadvocaat. Ons kantoor verleent rechtsbijstand in cassatie in civiele procedures, maar eveneens in fiscale en strafzaken, waar zonder verplichte procesvertegenwoordiging kan worden geprocedeerd.

Delissen Martens heeft een langjarig en positief ‘track-record’ in cassatie en is betrokken bij toonaangevende zaken die hebben geleid tot richtinggevende uitspraken van de Hoge Raad. De aanwezigheid van diverse specialisten op een omvangrijk deel van het civiele recht maakt dat altijd de meest actuele kennis kan worden benut en het best mogelijke resultaat kan worden bereikt.

Ook externe advocaten maken gebruik van onze kennis in lopende procedure, om de kans op een eventuele cassatieprocedure open te houden. De sectie Procesrecht van ons kantoor is nauw betrokken bij alle lopende cassatieprocedures en verleent zo nodig ondersteuning, zodat altijd sprake is van een ‘team-effort’ en de belangen van de cliënt optimaal worden gediend. Cassatieadvies wordt eveneens verleend bij procedures die zijn gevoerd op Curaçao, Aruba en/of Bonaire en/of Saba, St. Eustatius en St. Maarten.

Onze cassatie advocaten in Den Haag staan voor u klaar in heel Nederland

Bent u op zoek naar een cassatie advocaat? Onze raadgevers bezitten de juiste kennis en expertise om u bij te staan. Hoewel ons kantoor is gevestigd in Den Haag, opereren wij  in heel Nederland. Zie hieronder ons team van relevante raadgevers op het gebied van cassatie.

Vragen over dit rechtsgebied?
Neem contact op met Michaël van Basten Batenburg

Vragen & antwoorden

Hoe werkt cassatie?

Cassatie is een uniek proces binnen het Nederlands rechtssysteem. Het gaat niet om een volledig nieuwe behandeling van de feiten, maar om de vraag of het recht juist is toegepast. De cassatieadvocaat stelt een schriftelijk betoog op, het zogenaamde ‘cassatiemiddel’, waarin duidelijk wordt gemaakt op welke punten de uitspraak van het gerechtshof in strijd is met de wet. De Hoge Raad beoordeelt vervolgens of de klacht gegrond is. Indien de Hoge Raad oordeelt dat er inderdaad een fout is gemaakt, kan hij de uitspraak vernietigen en de zaak terugverwijzen naar een ander gerechtshof voor herbeoordeling.

Wat doet de Hoge Raad?

De Hoge Raad is de hoogste rechter in Nederland en heeft als belangrijkste taak het waarborgen van eenheid en rechtszekerheid in de rechtspraak. Dit doet de Hoge Raad door te controleren of de lagere rechters de wet juist hebben toegepast. De Hoge Raad toetst echter niet alle aspecten van de zaak. Het gaat uitsluitend om juridische en procedurele vragen. Als de Hoge Raad tot de conclusie komt dat er fouten zijn gemaakt, kan hij:

  • De uitspraak vernietigen en de zaak terugverwijzen naar een ander hof voor een nieuwe uitspraak.
  • Zelf de zaak afdoen, hoewel dit zeldzaam is. Cassatieprocedures vereisen daarom een gespecialiseerde aanpak en een diepgaand begrip van het recht.

Wat is een quickscan?

Het geven van een cassatieadvies is een tijdrovende aangelegenheid:

  • het procesdossier moet worden doorgelezen
  • jurisprudentie onderzoek moet worden gedaan
  • een analyse van de rechterlijke beslissingen moet gemaakt worden

Quick Scan

Wij bieden cliënten naast het geven van een uitgebreid advies de mogelijkheid van de Quick Scan analyse, waarbij slechts de eindbeslissing van de rechter wordt gelezen en een voorlopige mening over de kansen in cassatie wordt gegeven. Deze Quick Scan analyse kan in een kortere tijd worden verricht dan een volledig advies. De kosten zijn daardoor ook beperkt. Een Quick Scan behoeft een nader uitgebreid advies overigens niet in de weg te staan.

Let op!

U blijft zelf verantwoordelijk voor het tijdig instellen van cassatie bij de griffie van het gerechtshof.

Wat is de cassatietermijn?

In gewone bodemprocedures bedraagt de cassatietermijn drie maanden na de dag van de uitspraak. Maar het cassatietermijn in kort geding is korter, namelijk maar acht weken. En in sommige bijzondere zaken is de termijn zelfs nog beperkter.

Het is uiteraard niet de bedoeling dat een cassatieadvies pas vlak voor het verstrijken van de cassatietermijn wordt uitgebracht. Er moet genoeg tijd over zijn voor het vragen van een second of zelfs third opinion. Ook dat is een reden een zaak niet pas kort voor de termijn verstrijkt voor te leggen voor het geven van een advies.

Wat kost in cassatie gaan?

Cassatie kosten: In cassatie wordt door ons een standaard uurtarief berekend, doch kunnen in overleg vaste tariefafspraken worden gemaakt. 

Quick Scan cassatie advies: Een Quick Scan analyse wordt in alle gevallen op basis van een vaste prijs verricht. 

Op toevoeging: Cassatieprocedures kunnen op toevoeging worden gedaan, voor cliënten met een inkomen dat daarvoor in aanmerking komen.

Dit zeggen klanten over ons

score: 8

Good under difficult circumstances
Petra was lovely to deal with and I would recommend her. Unfortunately we were not able to finalize everything through mediation but I learnt a lot through the process.

score: 10

Als client heb ik de juiste begeleiding en adviezen ontvangen.
Vanaf het begin van het proces heb ik de juiste informatie van de heer J.S, Maas ontvangen. Alles wat nodig was voor het proces was duidelijk naar voren gebracht bij de eerste meeting. Als je de juiste richtlijnen van deze professional volgt krijg je ook de gewenste resultaten.

Team cassatie

Hendrik Sytema

Advocaat/partner

Niels Genemans

Advocaat

Actueel

Bij de tijd

vrijdag 4 oktober 2024

De klachtplicht en rechtsverwerking in het arbeidsrecht

Sinds kort staat de klachtplicht uit art. 6:89 BW weer in de schijnwerpers in het arbeidsrecht, door twee recente uitspraken van de Hoge Raad. Er is echter nog een andere manier om je rechten als werknemer kwijt te raken, namelijk via het leerstuk van de rechtsverwerking.

woensdag 2 oktober 2024

Rechter: Europarcs misleidde vrouw bij koop vakantiehuis

europarcs

Mevrouw X wilde een recreatiewoning kopen om die vervolgens te verhuren. Daartoe sloot zij een aantal overeenkomsten met Europarcs Real Estate B.V., waaronder ook een overeenkomst die is aangeduid als ‘𝘬𝘰𝘰𝘱𝘰𝘷𝘦𝘳𝘦𝘦𝘯𝘬𝘰𝘮𝘴𝘵’. Daarin is opgenomen dat mevrouw X een nog te plaatsen recreatiewoning 𝘬𝘰𝘰𝘱𝘵 voor € 205.095,- incl. btw. De recreatiewoning zou worden geplaatst op de grond van Resort Kaatsheuvel B.V. waar een huurprijs voor de kavel geldt van € 4.234,- per jaar.

maandag 25 maart 2024

Nieuwsupdate Slapende Dienstverbanden!

Xella norm | Delissen Martens

De Hoge Raad deed vorige week een uitspraak over het peilmoment bij de toepassing van de zogenaamde "Xella-norm". Die uitspraak biedt kansen en inzichten voor werkgevers die geen vergoeding willen betalen aan een werknemer die beëindiging wenst van een "slapend dienstverband". Lees er meer over in deze korte blog.

dinsdag 12 maart 2024

Nieuwsupdate Slapende Dienstverbanden!

Xella norm | Delissen Martens

De Hoge Raad deed vorige week een uitspraak over het peilmoment bij de toepassing van de zogenaamde "Xella-norm". Die uitspraak biedt kansen en inzichten voor werkgevers die geen vergoeding willen betalen aan een werknemer die beëindiging wenst van een "slapend dienstverband". Lees er meer over in deze korte blog.