Agentuur en distributieovereenkomsten

Agentuur en distributieovereenkomsten

Agentuur- en distributieovereenkomsten regelen de relatie tussen een producent en een tussenpersoon of distributeur die producten of diensten namens de producent op de markt brengt. Een goed opgestelde overeenkomst beschermt de rechten van de betrokken partijen en voorkomt conflicten.

Onze advocaten hebben ruime ervaring in het opstellen en beoordelen van agentuur- en distributieovereenkomsten, zodat uw zakelijke afspraken juridisch solide en toekomstbestendig zijn.

Wat is het verschil tussen een agentuur- en distributieovereenkomst?

  • Agentuurovereenkomst: Een agent handelt namens de producent en brengt klanten aan, maar de overeenkomst wordt rechtstreeks tussen de producent en de klant gesloten. De agent ontvangt een commissie op de verkoop.

  • Distributieovereenkomst: Een distributeur koopt producten van de producent en verkoopt deze op eigen naam en voor eigen risico door aan klanten. De distributeur bepaalt zelf de verkoopprijs en draagt het ondernemersrisico.

Beide soorten overeenkomsten hebben hun eigen voordelen, afhankelijk van de aard van de samenwerking en de marktstrategie. Wij kunnen u helpen bij het kiezen van de juiste contractvorm en zorgen dat alle belangrijke aspecten zijn afgedekt.

Waar kunnen wij u mee helpen?

Onze juridische dienstverlening rondom agentuur- en distributieovereenkomsten omvat onder andere:

  • Opstellen en beoordelen van overeenkomsten: Hulp bij het opstellen van een maatwerkovereenkomst die de rechten en plichten van beide partijen helder vastlegt. Ook beoordelen wij bestaande contracten om ervoor te zorgen dat deze voldoen aan de laatste wet- en regelgeving.

  • Bescherming tegen risico's: Bij agentuur- en distributieovereenkomsten kunnen conflicten ontstaan over commissie, aansprakelijkheid of exclusiviteit. Wij zorgen ervoor dat uw contract u beschermt tegen deze en andere juridische risico's, zodat u zonder zorgen kunt samenwerken.

  • Beëindiging van de overeenkomst: Het beëindigen van een agentuur- of distributieovereenkomst kan complex zijn. Wij helpen u bij het correct en juridisch sluitend beëindigen van de overeenkomst, inclusief eventuele schadevergoedingen of compensaties die hieruit voortvloeien.

Wanneer zijn deze overeenkomsten relevant?

Agentuur- en distributieovereenkomsten zijn relevant wanneer u uw producten of diensten via derden op de markt wilt brengen, zowel nationaal als internationaal. Een goed opgesteld contract zorgt ervoor dat uw zakelijke belangen worden beschermd en dat er duidelijke afspraken zijn over bijvoorbeeld commissies, exclusiviteit, beëindigingsvoorwaarden en aansprakelijkheid.

Onze advocaten bieden op maat gemaakt juridisch advies voor bedrijven die actief zijn in uiteenlopende sectoren, van retail tot technologie. Of u nu een agent of distributeur bent, wij zorgen ervoor dat uw contracten volledig zijn afgestemd op uw commerciële doelstellingen.

Heeft u hulp nodig bij het opstellen, beoordelen of beëindigen van een agentuur- of distributieovereenkomst? Neem contact met ons op voor deskundig advies.

Rik Buitenhuis
Vragen over dit rechtsgebied?
Neem contact op met Rik Buitenhuis

Team commerciële contracten

Marina Verberkmoes-Cota

Advocaat/partner

Cindy Luiten

Advocaat

Milan Karel

Advocaat

Marc Delissen

Advocaat/mediator/partner

Rik Buitenhuis

Advocaat

Isabelle Bos

Advocaat

Actueel

Bij de tijd

woensdag 2 oktober 2024

Rechter: Europarcs misleidde vrouw bij koop vakantiehuis

europarcs

Mevrouw X wilde een recreatiewoning kopen om die vervolgens te verhuren. Daartoe sloot zij een aantal overeenkomsten met Europarcs Real Estate B.V., waaronder ook een overeenkomst die is aangeduid als ‘𝘬𝘰𝘰𝘱𝘰𝘷𝘦𝘳𝘦𝘦𝘯𝘬𝘰𝘮𝘴𝘵’. Daarin is opgenomen dat mevrouw X een nog te plaatsen recreatiewoning 𝘬𝘰𝘰𝘱𝘵 voor € 205.095,- incl. btw. De recreatiewoning zou worden geplaatst op de grond van Resort Kaatsheuvel B.V. waar een huurprijs voor de kavel geldt van € 4.234,- per jaar.

dinsdag 29 november 2022

Algemene voorwaarden en bekendheidsuitzondering: maakt het uit hoe de wederpartij bekend raakte met de voorwaarden?

Algemene voorwaarden

In een recent arrest heeft de Hoge Raad zich uitgelaten over de vraag of het relevant is hoe de kennis van algemene voorwaarden bij de wederpartij is ontstaan. Alexandra Kievit bespreekt het arrest en gaat daarbij in op de terhandstellingsplicht van algemene voorwaarden en de bekendheidsuitzondering daarop.

woensdag 4 mei 2022

Bescherming knowhow door concurrentiebeding in franchiseovereenkomst

franchiseovereenkomst

Rechtbank Overijssel [1] heeft in februari 2021 de vraag beantwoord wanneer er sprake is van overdracht  van knowhow. Indien daarvan geen sprake is dan heeft de franchisegever geen rechtens te respecteren belang bij de vordering tot nakoming van het concurrentie- en relatiebeding.

maandag 29 maart 2021

CBW - voorwaarden annuleringskosten onredelijk

CBW

In een uitspraak van de rechtbank  Amsterdam van 29 juni 2020, heeft de kantonrechter geoordeeld dat de annuleringskosten in de algemene voorwaarden van de Centrale Branchevereniging Wonen (CBW), ter hoogte van 30% en soms 50% van het aankoopbedrag, onredelijk zijn.