Algemene voorwaarden

Algemene voorwaarden, ook wel algemene leveringsvoorwaarden of algemene inkoopvoorwaarden genoemd, zijn standaard bedingen die zijn opgesteld om in een reeks overeenkomsten te worden opgenomen en die niet de kern (zoals de afspraken over de prijs en specificatie van een product of dienst) van die overeenkomsten raken. Algemene voorwaarden kunnen van toepassing worden verklaard op overeenkomsten tussen ondernemingen onderling of tussen ondernemingen en consumenten. Het is belangrijk dat uw onderneming een goede set algemene voorwaarden heeft, omdat deze zaken regelen omtrent  de garantie, aansprakelijkheid (beperking), eigendomsoverdracht, bedenkingstermijnen, de manier van betalen of bijvoorbeeld op welke manier en bij welke rechter geprocedeerd moet worden bij een geschil. Algemene voorwaarden scheppen duidelijkheid en beperken de risico's die u loopt als ondernemer.

Van toepassing verklaren van algemene voorwaarden

De wet bepaalt dat algemene voorwaarden op de overeenkomst van toepassing worden als dat is overeengekomen tussen partijen. In de praktijk wordt in een overeenkomst of een opdrachtbevestiging opgenomen dat bepaalde voorwaarden waarnaar wordt verwezen van toepassing zijn. Bijvoorbeeld met de zinsnede: ‘Op al onze overeenkomsten zijn onze Algemene Voorwaarden van toepassing’. Om geldig te zijn moet aan de klant een redelijke mogelijkheid zijn geboden om van de algemene voorwaarden kennis te nemen. Bijvoorbeeld door de algemene voorwaarden (in PDF) toe te voegen aan e-mail met een offerte. In bepaalde gevallen volstaat het om naar de vindplaats van de algemene  voorwaarden op een website te verwijzen. De voorwaarden moeten dan wel opgeslagen kunnen worden door de bezoeker van de website. De wijze waarop de klant moet worden geïnformeerd kan worden hangt natuurlijk af van de onderneming die de algemene voorwaarden gebruikt en op welke wijze de onderneming in contact komt met de klant. Wanneer de klant niet een redelijke mogelijkheid is geboden om kennis te nemen van de algemene voorwaarden kunnen die mogelijk vernietigd worden en kunt u geen beroep doen op de bepalingen die daarin zijn opgenomen. Zoals bijvoorbeeld een beperking van de aansprakelijkheid. De advocaten van Delissen Martens kunnen u adviseren over hoe dit te voorkomen en over de wijze waarop u de algemene voorwaarden goed van toepassing verklaard op uw overeenkomsten.

Battle of forms

Zo nu en dan komt het voor dat niet duidelijk is welke algemene voorwaarden van toepassing zijn. Een voorbeeld: een partij verklaart haar algemene voorwaarden bij het uitbrengen van een offerte van toepassing, maar de andere partij verklaart haar eigen algemene voorwaarden van toepassing bij de aanvaarding van de offerte. Dit wordt  ‘battle of forms’ genoemd. Welke algemene voorwaarden zijn dan van toepassing? Dit hangt onder andere af van het recht dat van toepassing is op de overeenkomst. Naar Nederlands recht is de hoofdregel dat de eerste verwijzing naar de algemene voorwaarden geldt. Als deze situatie zich voordoet en u de eerst van toepassing verklaarde algemene voorwaarden niet wilt accepteren, moet u uitdrukkelijk de toepasselijkheid van de algemene voorwaarden van de wederpartij verwerpen en uw eigen algemene voorwaarden van toepassing verklaren.

Bescherming consumenten tegen algemene voorwaarden: grijze en zwarte lijst

In de algemene voorwaarden mogen geen onredelijke bepalingen ten opzichte van consumenten staan. Of een voorwaarde onredelijk is voor de consument, bepaalt de wet. In de wet is één lijst opgenomen met daarin bepalingen die altijd als onredelijk bezwarend zijn aangemerkt, de zogenaamde zwarte lijst. Daarnaast kent de wet ook een lijst met voorwaarden die meestal (vermoedelijk) onredelijk bezwarend zijn, de zogenaamde grijze lijst. Het bedrijf moet bij een voorwaarde uit de grijze lijst bewijzen dat die voorwaarde wel redelijk is.

Een voorbeeld van een voorwaarde die op de zwarte lijst staat is een voorwaarde die leidt tot stilzwijgende verlening voor een contract van bepaalde duur, zonder dat de consument de bevoegdheid heeft om de voortgezette overeenkomst te allen tijde op te zeggen (bekijk de hele zwarte lijst in de wet). Een voorbeeld van een voorwaarde op de grijze lijst is een lange opzegtermijn. Denk hierbij aan een opzegtermijn van zes maanden bij een fitness abonnement (bekijk de hele grijze lijst in de wet).

In de rechtspraak is bepaald dat de zwarte en grijze lijst onder bepaalde omstandigheden ook een (reflex) werking kunnen hebben voor overeenkomsten tussen bedrijven.

Wat kunnen de advocaten van Delissen Martens voor u betekenen?

De advocaten van Delissen Martens hebben de kennis en deskundigheid in huis om u te adviseren over uw algemene voorwaarden. Wij kunnen uw onderneming en haar activiteiten in kaart brengen en vervolgens passende algemene voorwaarden opstellen. Daarnaast adviseren wij u graag over hoe u de algemene voorwaarden in verschillende situaties van toepassing dient te verklaren.

Wij kunnen u ook bijstaan indien u geconfronteerd wordt met een partij die een beroep doet op haar algemene voorwaarden, terwijl u van mening bent dat uw eigen algemene voorwaarden van toepassing zijn.

Tot slot kunnen wij u van advies voorzien indien uw wederpartij zich beroept op haar ‘kleine lettertjes’ en u meent dat deze onredelijk zijn. Mocht u vragen hebben, advies willen of bijstand nodig hebben met betrekking tot dit onderwerp, neem dan contact met ons op.

Vragen over dit rechtsgebied?
Neem contact op met Rik Buitenhuis

Team commerciële contracten

Marina Verberkmoes-Cota

Advocaat/partner

Cindy Luiten

Advocaat

Milan Karel

Advocaat

Marc Delissen

Advocaat/mediator/partner

Rik Buitenhuis

Advocaat

Isabelle Bos

Advocaat

Actueel

Bij de tijd

woensdag 2 oktober 2024

Rechter: Europarcs misleidde vrouw bij koop vakantiehuis

europarcs

Mevrouw X wilde een recreatiewoning kopen om die vervolgens te verhuren. Daartoe sloot zij een aantal overeenkomsten met Europarcs Real Estate B.V., waaronder ook een overeenkomst die is aangeduid als ‘𝘬𝘰𝘰𝘱𝘰𝘷𝘦𝘳𝘦𝘦𝘯𝘬𝘰𝘮𝘴𝘵’. Daarin is opgenomen dat mevrouw X een nog te plaatsen recreatiewoning 𝘬𝘰𝘰𝘱𝘵 voor € 205.095,- incl. btw. De recreatiewoning zou worden geplaatst op de grond van Resort Kaatsheuvel B.V. waar een huurprijs voor de kavel geldt van € 4.234,- per jaar.

maandag 29 maart 2021

CBW - voorwaarden annuleringskosten onredelijk

CBW

In een uitspraak van de rechtbank  Amsterdam van 29 juni 2020, heeft de kantonrechter geoordeeld dat de annuleringskosten in de algemene voorwaarden van de Centrale Branchevereniging Wonen (CBW), ter hoogte van 30% en soms 50% van het aankoopbedrag, onredelijk zijn.

vrijdag 1 september 2017

Hoe zit het ook al weer met de goodwill/klantenvergoeding bij einde agentuurovereenkomst?

goodwill

Regelmatig krijgen wij de vraag gesteld wat de rechten van een agent zijn bij het eindigen van een agentuurovereenkomst. Een van de rechten betreft het recht van de agent op een klantenvergoeding, ook wel goodwillvergoeding genoemd. Het recht op deze vergoeding is Europees geregeld.

dinsdag 29 november 2022

Algemene voorwaarden en bekendheidsuitzondering: maakt het uit hoe de wederpartij bekend raakte met de voorwaarden?

Algemene voorwaarden

In een recent arrest heeft de Hoge Raad zich uitgelaten over de vraag of het relevant is hoe de kennis van algemene voorwaarden bij de wederpartij is ontstaan. Alexandra Kievit bespreekt het arrest en gaat daarbij in op de terhandstellingsplicht van algemene voorwaarden en de bekendheidsuitzondering daarop.