Franchiseovereenkomsten

Een franchiseovereenkomst is een belangrijke juridische basis voor zowel franchisegevers als franchisenemers. Het is (veelal) een complexe overeenkomst die de rechten en verplichtingen van beide partijen reguleert en zorgvuldig moet worden opgesteld om juridische geschillen te voorkomen. Onze advocaten bij Delissen Martens hebben uitgebreide ervaring in het opstellen, beoordelen en onderhandelen van franchiseovereenkomsten en staan u bij gedurende het gehele proces.

De belangrijke elementen van een franchiseovereenkomst

Een franchiseovereenkomst moet verschillende essentiële onderdelen bevatten om beide partijen te beschermen:

  • Licentie van intellectuele eigendom
    De franchisenemer krijgt het recht om de merknaam, handelsgeheimen en andere intellectuele eigendommen van de franchisegever te gebruiken. Het is cruciaal dat deze rechten goed gedocumenteerd en beschermd zijn.

  • Betalingsverplichtingen
    Franchiseovereenkomsten bevatten vaak afspraken over eenmalige franchisevergoedingen en doorlopende royalties. Wij helpen u om eerlijke en transparante financiële afspraken te maken.

  • Territoriale afbakening
    Een duidelijke omschrijving van het exclusieve werkgebied van de franchisenemer voorkomt conflicten tussen verschillende franchisenemers binnen dezelfde franchiseformule.

  • Ondersteuning door de franchisegever
    De franchisegever is vaak verantwoordelijk voor het bieden van training, marketingondersteuning en operationele richtlijnen. Deze verplichtingen moeten expliciet worden opgenomen in de overeenkomst.

  • Beëindiging en opzegging
    Het is essentieel om duidelijke regels af te spreken voor het beëindigen van de franchiseovereenkomst, inclusief de voorwaarden voor verlenging, opzegging en de consequenties van een beëindiging.

Onze expertise

Bij Delissen Martens begrijpen we dat geen enkele franchiseovereenkomst hetzelfde is. Wij bieden maatwerkoplossingen en zorgen ervoor dat uw franchiseovereenkomst voldoet aan de laatste wet- en regelgeving. Of u nu een franchisegever of franchisenemer bent, onze advocaten staan u bij met deskundig advies, van onderhandelingen tot geschillenbeslechting.

Neem contact op

Bent u op zoek naar juridische ondersteuning bij franchiseovereenkomsten? Ons team van specialisten staat voor u klaar. Wij nodigen u graag uit voor een vrijblijvend adviesgesprek.

Vragen over dit rechtsgebied?
Neem contact op met Rik Buitenhuis

Team commerciële contracten

Marina Verberkmoes-Cota

Advocaat/partner

Cindy Luiten

Advocaat

Milan Karel

Advocaat

Marc Delissen

Advocaat/mediator/partner

Rik Buitenhuis

Advocaat

Isabelle Bos

Advocaat

Actueel

Bij de tijd

woensdag 2 oktober 2024

Rechter: Europarcs misleidde vrouw bij koop vakantiehuis

europarcs

Mevrouw X wilde een recreatiewoning kopen om die vervolgens te verhuren. Daartoe sloot zij een aantal overeenkomsten met Europarcs Real Estate B.V., waaronder ook een overeenkomst die is aangeduid als ‘𝘬𝘰𝘰𝘱𝘰𝘷𝘦𝘳𝘦𝘦𝘯𝘬𝘰𝘮𝘴𝘵’. Daarin is opgenomen dat mevrouw X een nog te plaatsen recreatiewoning 𝘬𝘰𝘰𝘱𝘵 voor € 205.095,- incl. btw. De recreatiewoning zou worden geplaatst op de grond van Resort Kaatsheuvel B.V. waar een huurprijs voor de kavel geldt van € 4.234,- per jaar.

maandag 29 maart 2021

CBW - voorwaarden annuleringskosten onredelijk

CBW

In een uitspraak van de rechtbank  Amsterdam van 29 juni 2020, heeft de kantonrechter geoordeeld dat de annuleringskosten in de algemene voorwaarden van de Centrale Branchevereniging Wonen (CBW), ter hoogte van 30% en soms 50% van het aankoopbedrag, onredelijk zijn.

vrijdag 1 september 2017

Hoe zit het ook al weer met de goodwill/klantenvergoeding bij einde agentuurovereenkomst?

goodwill

Regelmatig krijgen wij de vraag gesteld wat de rechten van een agent zijn bij het eindigen van een agentuurovereenkomst. Een van de rechten betreft het recht van de agent op een klantenvergoeding, ook wel goodwillvergoeding genoemd. Het recht op deze vergoeding is Europees geregeld.

dinsdag 29 november 2022

Algemene voorwaarden en bekendheidsuitzondering: maakt het uit hoe de wederpartij bekend raakte met de voorwaarden?

Algemene voorwaarden

In een recent arrest heeft de Hoge Raad zich uitgelaten over de vraag of het relevant is hoe de kennis van algemene voorwaarden bij de wederpartij is ontstaan. Alexandra Kievit bespreekt het arrest en gaat daarbij in op de terhandstellingsplicht van algemene voorwaarden en de bekendheidsuitzondering daarop.