Mevrouw X wilde een recreatiewoning kopen om die vervolgens te verhuren. Daartoe sloot zij een aantal overeenkomsten met Europarcs Real Estate B.V., waaronder ook een overeenkomst die is aangeduid als ‘𝘬𝘰𝘰𝘱𝘰𝘷𝘦𝘳𝘦𝘦𝘯𝘬𝘰𝘮𝘴𝘵’. Daarin is opgenomen dat mevrouw X een nog te plaatsen recreatiewoning 𝘬𝘰𝘰𝘱𝘵 voor € 205.095,- incl. btw. De recreatiewoning zou worden geplaatst op de grond van Resort Kaatsheuvel B.V. waar een huurprijs voor de kavel geldt van € 4.234,- per jaar.
Juridische aspecten van e-commerce
Webshops en aanbieders van online-diensten moeten voldoen aan strenge wettelijke eisen. Op het niet naleven van de regels kan een hoge boete van de Autoriteit Consument en Markt (ACM) komen te staan.
Naast een eventuele boete heeft het niet naleven van de wettelijke regels voor het online sluiten van contracten ook gevolgen voor de met de consument gesloten overeenkomst. Online gesloten overeenkomsten waarbij de aanbieder van de webshop niet voldoet aan de wettelijke eisen kunnen daardoor voor de aanbieder onwenselijke gevolgen hebben. Een onderwerp waarover de webshophouder de consument uitgebreid dient te informeren is bijvoorbeeld het herroepingsrecht. Als niet aan deze informatieplicht wordt voldaan kan dit een boete van de ACM opleveren maar ook tot gevolg hebben dat de consument de overeenkomst op ieder door hem gewenst moment kan herroepen en recht heeft om zijn geld terug te ontvangen. En zo is er tal van regels waar de webshophouder mee geconfronteerd wordt en waarvan niet contractueel ten nadele van de consument afgeweken kan worden. De ACM is alert en grijpt regelmatig in bij webshops die de regels niet volledig naleven.
Advies over de juridische aspecten van e-commerce
Wij adviseren onder andere over de toepasselijke consumentenwetgeving bij het opzetten van webshops en de juridische aspecten van internationale online handel. Neemt u voor advies over deze onderwerpen contact op met Rik Buitenhuis.
Team commerciële contracten
Actueel
Bij de tijd
CBW - voorwaarden annuleringskosten onredelijk
In een uitspraak van de rechtbank Amsterdam van 29 juni 2020, heeft de kantonrechter geoordeeld dat de annuleringskosten in de algemene voorwaarden van de Centrale Branchevereniging Wonen (CBW), ter hoogte van 30% en soms 50% van het aankoopbedrag, onredelijk zijn.
Hoe zit het ook al weer met de goodwill/klantenvergoeding bij einde agentuurovereenkomst?
Regelmatig krijgen wij de vraag gesteld wat de rechten van een agent zijn bij het eindigen van een agentuurovereenkomst. Een van de rechten betreft het recht van de agent op een klantenvergoeding, ook wel goodwillvergoeding genoemd. Het recht op deze vergoeding is Europees geregeld.
Algemene voorwaarden en bekendheidsuitzondering: maakt het uit hoe de wederpartij bekend raakte met de voorwaarden?
In een recent arrest heeft de Hoge Raad zich uitgelaten over de vraag of het relevant is hoe de kennis van algemene voorwaarden bij de wederpartij is ontstaan. Alexandra Kievit bespreekt het arrest en gaat daarbij in op de terhandstellingsplicht van algemene voorwaarden en de bekendheidsuitzondering daarop.