Mevrouw X wilde een recreatiewoning kopen om die vervolgens te verhuren. Daartoe sloot zij een aantal overeenkomsten met Europarcs Real Estate B.V., waaronder ook een overeenkomst die is aangeduid als ‘𝘬𝘰𝘰𝘱𝘰𝘷𝘦𝘳𝘦𝘦𝘯𝘬𝘰𝘮𝘴𝘵’. Daarin is opgenomen dat mevrouw X een nog te plaatsen recreatiewoning 𝘬𝘰𝘰𝘱𝘵 voor € 205.095,- incl. btw. De recreatiewoning zou worden geplaatst op de grond van Resort Kaatsheuvel B.V. waar een huurprijs voor de kavel geldt van € 4.234,- per jaar.
Verloop incassoprocedure
De incassoprocedure bestaat uit een aantal vaste stappen, voordat u het bedrag en de overige kosten met succes kunt verhalen voor de rechter. Het is van belang dat u zoveel mogelijk schriftelijk vastlegt, zodat u kunt bewijzen voor de rechter dat uw debiteur niet heeft betaald.
Factuur
Vergeet niet een betalingstermijn op te nemen in de factuur.
Aanmaning of Sommatie
Een aanmaning is in beginsel de laatste kans voor een schuldenaar om aan zijn betalingsverplichting te voldoen. Het is aan te raden om de schuldenaar duidelijk te maken dat hij in verzuim verkeert en geconfronteerd zal worden met vervolgacties en/of kosten als er niet per omgaande wordt betaald.
Er moet onderscheid worden gemaakt tussen de ‘consument’ en de rechtspersoon als schuldenaar.
- Consument als schuldenaar. Bij consumenten moet een betalingstermijn van 14 dagen in acht worden genomen bij de aanmaning. Pas na het verstrijken van die termijn is een consument de incassokosten ook daadwerkelijk verschuldigd. LET OP: Omdat het tenminste een dag duurt waarop een brief wordt bezorgd, heeft de rechter bepaald dat er in plaats van veertien dagen een termijn van 16 dagen moet worden gesteld. Als u dit niet correct opneemt in de 14-dagenbrief, zal de rechter vergoeding van de buitengerechtelijke incassokosten afwijzen. In de aanmaning moet ook expliciet de hoogte van de bijkomende kosten worden opgenomen.
-
Handelsovereenkomst. Voor het vorderen van buitengerechtelijke incassokosten die voortvloeien uit een handelsovereenkomst is de 14-dagenbrief niet vereist en kunt u de buitengerechtelijke incassokosten dus meteen na het verstrijken van de betalingstermijn verhalen op de schuldenaar.
(Persoonlijk) contact
Wij raden u aan om zelf contact op te nemen met de debiteur. Soms is een sms-bericht al voldoende om een betaling te ontvangen. Werkt dat niet, dan volgt een gerechtelijke procedure.
Gerechtelijke procedure
Indien de aanmaningen niet leiden tot betaling door de debiteur, kunt u de zaak voorleggen aan de rechter. Soms is het ook raadzaam om (extra) druk uit te voeren op de debiteur door beslag te laten leggen of door te onderzoeken of de aanvraag van het faillissement van de debiteur mogelijk is.
Betalingsregeling
Als de debiteur niet het gehele bedrag in een keer kan betalen, dan kunt u een betalingsregeling treffen, waarbij u afspraken maakt over het betalingsmoment, al dan niet in termijnen. Leg deze afspraken ook weer schriftelijk vast in een vaststellingsovereenkomst.
Zelf een vaststellingsovereenkomst opstellen?
Wij stellen kosteloos standaard modellen van contracten en overeenkomsten ter beschikking. Met deze modellen kunt u zelf digitaal contracten en overeenkomsten opstellen, bewerken en ondertekenen.
Team procesrecht
Actueel
Bij de tijd
Valkuilen in het (appel)procesrecht – de (on)mogelijkheid van verzet
Iedere civiele advocaat is bekend met de betekenis van een verstekvonnis en wanneer deze zijn intrede doet. Als een gedaagde partij niet op de eerste of een door de rechter te bepalen roldatum in het geding verschijnt, verzuimt advocaat te stellen of het griffierecht niet tijdig voldoet, dan kan tegen die partij verstek worden verleend, zo is terug te vinden in artikel 139 Rv. Tegen een verstekvonnis kan door de gedaagde partij binnen vier weken verzet worden ingesteld. De vraag rijst of verzet voor de gedaagde partij ook open staat indien de eisende partij in appel gaat tegen dat verstekvonnis. Deze vraag zal in dit blog centraal staan.
Valkuilen in het (appel)procesrecht – het gezag van gewijsde
Valkuilen zijn inherent aan het (appel)procesrecht en kunnen grote gevolgen hebben voor de mogelijkheid tot het instellen van hoger beroep of cassatie. Het is voor een advocaat van belang om zich van deze valkuilen bewust te zijn, indien hij zich op het terrein van het burgerlijk procesrecht begeeft. In de blogserie “valkuilen in het (appel)procesrecht” zullen verschillende procesrechtelijke thema’s worden uitgelicht die relevant zijn voor de civiele (proces)praktijk, tegen de achtergrond van enkele uitspraken van de Hoge Raad die in de afgelopen jaren zijn verschenen. In dit 1e blog zal worden ingezoomd op het leerstuk gezag van gewijsde.
Nieuws in de Kinderopvangtoeslag-affaire
Een ouder die een definitieve compensatiebeschikking in verband met de toeslagenaffaire heeft ontvangen en van mening is meer schade te hebben geleden dan de standaardvergoedingen genoemd in die beschikking, kan een verzoek tot compensatie van de aanvullende werkelijke schade indienen op grond van artikel 3.3. van het Procesreglement CWS. Lees het laatste nieuws in deze blog.