Mevrouw X wilde een recreatiewoning kopen om die vervolgens te verhuren. Daartoe sloot zij een aantal overeenkomsten met Europarcs Real Estate B.V., waaronder ook een overeenkomst die is aangeduid als ‘𝘬𝘰𝘰𝘱𝘰𝘷𝘦𝘳𝘦𝘦𝘯𝘬𝘰𝘮𝘴𝘵’. Daarin is opgenomen dat mevrouw X een nog te plaatsen recreatiewoning 𝘬𝘰𝘰𝘱𝘵 voor € 205.095,- incl. btw. De recreatiewoning zou worden geplaatst op de grond van Resort Kaatsheuvel B.V. waar een huurprijs voor de kavel geldt van € 4.234,- per jaar.
NDA’s - Knowhow bescherming
De kennis binnen ondernemingen wordt ook wel aangeduid als ‘know-how’. Het is dus geen vastomlijnd begrip. Maar duidelijk is wel dat iedere onderneming er goed aan doet aandacht te besteden aan de bescherming van de binnen de onderneming aanwezige know-how of bedrijfsgeheimen.
Bescherming van knowhow
Ondernemers worden daarbij geholpen door de Wet bescherming bedrijfsgeheimen (Wbb). De Wbb beschermt – zoals de naam al aangeeft - bedrijfsgeheimen. Althans, zij biedt bedrijven de mogelijkheid op te treden tegen anderen die ongeoorloofd gebruik maken van hun bedrijfsgeheimen, ook in het geval een geheimhoudingsovereenkomst/non-disclosure agreement (NDA) aanwezig is. Lees hier meer over de werking van de Wet bescherming bedrijfsgeheimen:
Wij adviseren onze cliënten over het beschermen van know-how/bedrijfsgeheimen. Een belangrijk instrument daarbij zijn geheimhoudingsovereenkomsten/NDA’s. Met name in samenwerkingsverbanden waarbij tussen partijen technologische kennis wordt gedeeld is het essentieel dat er goede afspraken worden gemaakt.
Het hanteren van een geheimhoudingsovereenkomst/NDA is ook belangrijk omdat de Wet bescherming bedrijfsgeheimen bepaalt dat geheime informatie onderworpen moet zijn aan redelijke maatregelen om deze geheim te houden. Het hanteren van een geheimhoudingsovereenkomst/NDA is zo’n redelijke maatregel. Bovendien kan in een geheimhoudingsovereenkomst/NDA specifiek bescherming voor bepaalde soorten know-how/bedrijfsgeheimen worden afgedwongen.
Vraag tijdig advies aan een gespecialiseerde advocaat knowhow bescherming
Het beschermen van know-how/bedrijfsgeheimen omvat meer dan alleen het opstellen van geheimhoudingsovereenkomsten/non-disclosure agreements. Laat u daarom adviseren. Neemt u contact op met Robbert Delissen voor meer informatie.
Team commerciële contracten
Actueel
Bij de tijd
CBW - voorwaarden annuleringskosten onredelijk
In een uitspraak van de rechtbank Amsterdam van 29 juni 2020, heeft de kantonrechter geoordeeld dat de annuleringskosten in de algemene voorwaarden van de Centrale Branchevereniging Wonen (CBW), ter hoogte van 30% en soms 50% van het aankoopbedrag, onredelijk zijn.
Hoe zit het ook al weer met de goodwill/klantenvergoeding bij einde agentuurovereenkomst?
Regelmatig krijgen wij de vraag gesteld wat de rechten van een agent zijn bij het eindigen van een agentuurovereenkomst. Een van de rechten betreft het recht van de agent op een klantenvergoeding, ook wel goodwillvergoeding genoemd. Het recht op deze vergoeding is Europees geregeld.
Algemene voorwaarden en bekendheidsuitzondering: maakt het uit hoe de wederpartij bekend raakte met de voorwaarden?
In een recent arrest heeft de Hoge Raad zich uitgelaten over de vraag of het relevant is hoe de kennis van algemene voorwaarden bij de wederpartij is ontstaan. Alexandra Kievit bespreekt het arrest en gaat daarbij in op de terhandstellingsplicht van algemene voorwaarden en de bekendheidsuitzondering daarop.