Alimentatie

Alimentatie

Wat is alimentatie?

Alimentatie is een onderhoudsbijdrage na scheiding die ten behoeve van kinderen en/of ex-partners kan worden vastgesteld of overeengekomen. Ouders hebben een wettelijke onderhoudsverplichting tot hun kinderen de 21-jarige leeftijd bereiken. Kinderalimentatie wordt doorgaans betaald aan de ouder bij wie de kinderen na de scheiding hun hoofdverblijfplaats hebben.

Voormalig gehuwden of geregistreerde partners kunnen bij een substantieel inkomensverschil aanspraak maken op partneralimentatie, in beginsel voor de duur van vijf jaar. Afhankelijk van onder meer de duur van het huwelijk, het geboortejaar van de alimentatiegerechtigde en de leeftijd van het jongste kind, kan deze termijn langer of korter zijn. Een gespecialiseerde advocaat bij alimentatie kan u hierbij deskundig begeleiden.


Kinderalimentatie

Ouders dienen na een scheiding de kosten van opvoeding en verzorging van hun kinderen onderling te verdelen. De behoefte van kinderen wordt veelal bepaald aan de hand van de Nibudtabel voor het eigen aandeel ouders. Daarbij wordt gekeken naar het netto besteedbaar gezinsinkomen ten tijde van het huwelijk of samenwonen en het aantal kinderen.

De draagkracht van ouders wordt berekend aan de hand van hun netto besteedbaar inkomen (NBI), waarbij factoren zoals de bijstandsnorm (€ 1.270,00 per maand in 2024) en een woonbudget van 30% in aanmerking worden genomen. Indien van toepassing wordt ook rekening gehouden met extra, niet verwijtbare lasten. De gezamenlijke draagkracht van ouders wordt afgezet tegen de vastgestelde behoefte van de kinderen en vervolgens evenwichtig verdeeld.

Indien één van de ouders zorgtaken op zich neemt, kan op basis van de zorgregeling een zorgkorting worden toegepast op de verschuldigde alimentatie.


Partneralimentatie

Bij een aanmerkelijk verschil in inkomen tussen gehuwden of geregistreerde partners kan partneralimentatie aan de orde zijn. De wet beoogt hiermee te waarborgen dat beide partijen na de scheiding een vergelijkbare levensstandaard kunnen voortzetten.

Bij het vaststellen van de hoogte en duur van partneralimentatie wordt gekeken naar zowel de behoefte van de alimentatiegerechtigde als de draagkracht van de alimentatieplichtige. Een ervaren advocaat bij alimentatie zorgt ervoor dat hierbij recht wordt gedaan aan uw financiële en persoonlijke omstandigheden.


Alimentatie en ondernemers

Voor ondernemers is het berekenen van alimentatie vaak complexer vanwege wisselende inkomsten. In dergelijke gevallen wordt gewerkt met gemiddelde inkomens over meerdere jaren en kan op basis van prognoses een realistisch beeld van de draagkracht worden gevormd.


Maatwerk

Het vaststellen van alimentatie is altijd maatwerk. Partijen kunnen onder begeleiding van een deskundige in overleg afwijken van de wettelijke maatstaven of kiezen voor de afkoop van partneralimentatie. Let wel: dergelijke keuzes hebben fiscale consequenties. Een gespecialiseerde advocaat bij alimentatie biedt u hierin inzicht en voorkomt verrassingen achteraf.


Hulp bij alimentatiezaken

Heeft u vragen over alimentatie of zoekt u hulp bij alimentatiezaken? Wenst u inzicht in hoe de alimentatie in uw situatie wordt berekend? Is uw financiële situatie gewijzigd en wilt u weten wat dit betekent voor uw alimentatieverplichting of -aanspraak? Of wilt u ondersteuning bij het aanvragen, verlengen of beëindigen van alimentatie?

Neem dan contact op met een van onze familierechtadvocaten voor een vrijblijvend adviesgesprek. Wij staan voor u klaar om uw belangen te behartigen. Of het nu gaat om kinderalimentatie, partneralimentatie of beiden: met een betrokken advocaat bij alimentatie aan uw zijde weet u zeker dat uw zaak met zorg en precisie wordt behandeld. Zo kunt u de toekomst met vertrouwen tegemoet zien.

Mariska Schreuders
Vragen over dit rechtsgebied?
Neem contact op met Mariska Schreuders

Team familierecht

Sandra Verburgt

Advocaat/Partner

Fabian Buizer

Advocaat

Petra Beishuizen

Advocaat/mediator/partner

Actueel

Bij de tijd

maandag 17 maart 2025

Samenwonen in Nederland: Welke rechten en plichten heb je?

Samenwonen

Dit is het eerste blog in onze serie Samenwonen in Nederland, waarin we de huidige trends en juridische ontwikkelingen bespreken. Steeds meer stellen kiezen ervoor om samen te wonen zonder huwelijk of geregistreerd partnerschap, maar dit brengt juridische risico’s met zich mee. In deze serie belichten we de belangrijkste aandachtspunten en valkuilen

dinsdag 29 oktober 2024

Indexering partner- en kinderalimentatie 2025

indexering alimentatie 2025

Ieder jaar worden partner- en kinderalimentatie bijdragen op grond van de wet verhoogd met een jaarlijks bekend te maken percentage, de zogenoemde wettelijke indexering, tenzij anders overeengekomen. 

woensdag 11 september 2024

Scheiden als samenwoners of echtgenoten: drie dezelfde vragen, drie verschillende antwoorden

scheiden samenwoners

Op 13 september 2024 is het de Dag van de Scheiding 2024. Deze dag is in het leven geroepen door de vFAS ( de vereniging voor Familierecht Advocaten en Scheidingsmediators) om aandacht te vragen voor de noodzaak van goede begeleiding voor partners die gaan scheiden. Dit jaar staat de Dag van de Scheiding in het teken van samenwoners rondom de vraag “Scheiden samenwoners ook?”. In dit blog beantwoordt advocaat Mariska Schreuders aan de hand van één voorbeeldsituatie drie vragen die drie verschillen van een scheiding voor samenwoners en echtgenoten laten zien. 

maandag 9 september 2024

Toch vergoedingsrechten bij samenwoners – een doorbraak?!

Vergoedingsrechten samenwoners

Hebben samenwoners recht op vergoeding van hun meerinbreng bij de aankoop van een gezamenlijke woning? In een recent vonnis werpt de Rechtbank Rotterdam een nieuw licht op deze vraag. In deze blog wordt deze mogelijke doorbraak voor wat betreft vergoedingsrechten bij samenwoners besproken.