Gemeenschap van goederen

Gemeenschap van goederen

Bent u net getrouwd of overweegt u een scheiding? Heeft u vragen over het verdelen van bezittingen en schulden? Gemeenschap van goederen bij een echtscheiding kan complex zijn, vooral wanneer emoties en financiën samenkomen. Wat gebeurt er bijvoorbeeld met uw eigen vermogen na de scheiding? En hoe zit het met schulden die vóór het huwelijk zijn ontstaan? Deze vragen zijn cruciaal wanneer u voor belangrijke beslissingen staat.

Bij Delissen Martens begrijpen we dat elke situatie uniek is. Ons team van familierechtadvocaten staat voor u klaar met advies op maat, zodat u goed geïnformeerd bent en uw belangen optimaal beschermd blijven.

Wat betekent gemeenschap van goederen?

Gemeenschap van goederen bij een echtscheiding houdt in dat alle bezittingen én schulden van u en uw partner samen worden gedeeld, tenzij er andere afspraken zijn gemaakt, bijvoorbeeld via huwelijkse voorwaarden. Dit kan ingewikkelde juridische gevolgen hebben, zeker wanneer het aankomt op verdeling gemeenschap van goederen. Sinds 2018 is het wettelijke stelsel een beperkte gemeenschap van goederen, waarbij alleen datgene dat u tijdens het huwelijk in eigendom verkrijgt gemeenschappelijk wordt. Voorhuwelijks vermogen, schenkingen en nalatenschappen blijven dus in beginsel privévermogen. Als u huwelijkse voorwaarden maakt, kunt u dat vermogen alsnog weer onderdeel laten uitmaken van de gemeenschap van goederen.

Juridisch advies nodig over gemeenschap van goederen kwesties?

De verdeling gemeenschap van goederen vereist zorgvuldige aandacht en begeleiding. Bij Delissen Martens combineren we diepgaande juridische kennis met betrokkenheid bij uw persoonlijke situatie. Of u nu advies zoekt of begeleiding bij een procedure, staan wij u bij van begin tot eind.

Sandra Verburgt
Vragen over dit rechtsgebied?
Neem contact op met Sandra Verburgt

Team familierecht

Sandra Verburgt

Advocaat/Partner

Fabian Buizer

Advocaat

Petra Beishuizen

Advocaat/mediator/partner

Actueel

Bij de tijd

dinsdag 1 april 2025

Samenwonen in Nederland: Pensioenverevening en Erfrecht

Dit is het derde blog in onze serie Samenwonen in Nederland, waarin we de juridische aspecten van pensioen en erfrecht bespreken. Bij samenleven komen niet alleen financiële afspraken en eigendomsverhoudingen kijken, maar ook kwesties rondom pensioen en erfrecht. Wat gebeurt er met opgebouwde pensioenrechten bij een scheiding? En heeft een partner automatisch recht op de nalatenschap van zijn ex-partner bij overlijden? In deze blog worden de juridische aspecten van pensioenverevening en erfrecht voor gehuwden, geregistreerde partners en samenwoners besproken.

woensdag 26 maart 2025

Samenwonen in Nederland: Eigendomsverhoudingen en juridische aspecten

Dit is het tweede blog in onze serie Samenwonen in Nederland, waarin we ingaan op eigendomsverhoudingen. Naast financiële verplichtingen en partneralimentatie is eigendom een essentieel aspect voor samenwoners. Wat gebeurt er met gezamenlijk aangekochte goederen of een gedeelde woning als de relatie eindigt? In deze blog worden de juridische aspecten van eigendomsverhoudingen voor samenwoners besproken en hoe zij zichzelf juridisch kunnen beschermen.

maandag 17 maart 2025

Samenwonen in Nederland: Welke rechten en plichten heb je?

Samenwonen

Dit is het eerste blog in onze serie Samenwonen in Nederland, waarin we de huidige trends en juridische ontwikkelingen bespreken. Steeds meer stellen kiezen ervoor om samen te wonen zonder huwelijk of geregistreerd partnerschap, maar dit brengt juridische risico’s met zich mee. In deze serie belichten we de belangrijkste aandachtspunten en valkuilen

dinsdag 29 oktober 2024

Indexering partner- en kinderalimentatie 2025

indexering alimentatie 2025

Ieder jaar worden partner- en kinderalimentatie bijdragen op grond van de wet verhoogd met een jaarlijks bekend te maken percentage, de zogenoemde wettelijke indexering, tenzij anders overeengekomen.