Heeft u te maken met een scheiding en weet u niet wie recht heeft op de woning? Vraagt u zich af wat er gebeurt met de woning bij echtscheiding, bijvoorbeeld als u gaat samenwonen of juist uit elkaar gaat? Deze vragen kunnen veel stress opleveren, vooral als emoties hoog oplopen. Bij Delissen Martens begrijpen wij hoe complex woningkwesties in de privésfeer kunnen zijn.
Eigen huis en scheiding
U wilt scheiden, terwijl u samen met uw partner eigenaar bent van een huis. Op het huis rust een hypotheek waar u ook samen voor heeft getekend. Vanwege de echtscheiding is de kans groot dat u niet in het huis kunt blijven wonen. Wat nu? Er zijn dan drie opties: het huis verdelen, verkopen of onverdeeld laten. U kunt met uw partner afspreken wie er voorlopig in het huis blijft wonen. Deze beslissing is vaak het begin van een traject waarin de koopwoning bij echtscheiding centraal staat.
Eigen huis en beperkte gemeenschap van goederen
Als echtgenoten voorafgaand aan het huwelijk geen huwelijkse voorwaarden hebben laten opstellen bij een notaris, dan zijn zij van rechtswege gehuwd in beperkte gemeenschap van goederen. Dit betekent in principe dat alles wat de echtgenoten bezitten aan goederen, rechten en schulden, van hen beiden is en dat ieder gerechtigd is tot de helft, met uitzondering van wat men bezat voor het huwelijk, schenkingen en erfenissen. Dit geldt ook voor de koopwoning bij echtscheiding, indien deze tijdens het huwelijk gezamenlijk is verkregen.
Waardebepaling van het huis bij een scheiding
Op het moment van ontbinding van de huwelijksgemeenschap, bevriest deze als het ware. De waarde van de te verdelen bezittingen wordt echter pas bepaald op het moment van verdeling. Vaak wordt in overleg een waarde verbonden aan de verschillende bezittingen, om de verdeling praktisch af te kunnen wikkelen. Bij een woning bij echtscheiding kan een makelaar via een taxatierapport advies geven over de marktwaarde. In mediation spreken de scheidende partners met elkaar over de waarde van de woning, met inachtneming van deskundig advies. De echtgenoot die in de woning wil blijven, zorgt voor een hypotheekofferte, die wordt betrokken bij de wijze van verdeling en het ontslag uit de hoofdelijke aansprakelijkheid.
Beslissing van de rechter over de verdeling van het huis
Indien u en uw partner geen overeenstemming kunnen bereiken over de verdeling van de woning, zal de rechter een beslissing moeten nemen. Dat kan als nevenvoorziening bij een echtscheidingsverzoek, maar ook in een afzonderlijke verdelingsprocedure. De rechter kan bepalen wie het meeste belang heeft bij toedeling van de koopwoning bij echtscheiding. Voorts kan de rechter bepalen welke waarde aan de woning wordt toegekend; ook hier geldt dat in alle gevallen een taxatierapport zal worden opgevraagd. Daarnaast zullen de scheidende partners moeten aantonen dat zij de woning kunnen financieren middels het overleggen van een hypotheekofferte. In sommige gevallen is verkoop onvermijdelijk. Wil de andere partner de woning niet verlaten, dan kan vervangende toestemming worden gevraagd zodat het verkooptraject kan worden ingezet. De rechter weegt hierbij alle relevante feiten en omstandigheden.
Fiscale aspecten
Vanwege de hypotheekaftrekmogelijkheden is het belangrijk om goed fiscaal advies in te winnen wanneer de woning bij echtscheiding onderdeel is van de te verdelen huwelijksgemeenschap. Ook wanneer u onder huwelijkse voorwaarden bent gehuwd, komt het vaak voor dat u samen eigenaar bent van de woning en afspraken moet maken over het wel of niet voortzetten van het fiscaal partnerschap in het jaar dat u gaat scheiden. Dit kan uw fiscale mogelijkheden aanzienlijk beïnvloeden.
Juridisch advies nodig van onze familierechtadvocaten?
Bent u op zoek naar een familierechtadvocaat met ervaring in zaken rondom de woning bij echtscheiding? U bent van harte welkom bij ons op kantoor in Den Haag. Onze ervaren advocaten helpen u graag verder.