Adoptie

Adoptierecht

Juridische begeleiding bij adoptie

Overweegt u een kind te adopteren? Of heeft u al een pleegkind en wilt u het juridische ouderschap formaliseren?

Het adoptieproces kan complex en emotioneel belastend zijn. Of u nu te maken heeft met binnenlandse adoptie, internationale adoptie of stiefouderadoptie, juridische bijstand is essentieel om het proces soepel te laten verlopen. Bij ons advocatenkantoor vindt u de expertise en begeleiding van een ervaren advocaat adoptierecht.


De verschillende vormen van adoptie

  • Binnenlandse adoptie
    Dit betreft de adoptie van een kind dat in Nederland is geboren. De adoptie procedure verloopt via de Raad voor de Kinderbescherming en de rechtbank. Binnenlandse adoptie kan zowel betrekking hebben op baby’s die ter adoptie worden afgestaan als op oudere kinderen.

  • Stiefouderadoptie
    Wanneer u het kind van uw partner adopteert, bijvoorbeeld binnen een samengesteld gezin, spreken we van stiefouderadoptie. Deze vorm van adoptie legaliseert de rol van de stiefouder als juridische ouder, wat van belang is voor de rechten en plichten ten opzichte van het kind.

  • Pleegouderadoptie
    In sommige gevallen kunnen pleegouders hun langdurig opgevangen pleegkind adopteren. Dit gebeurt doorgaans wanneer er sprake is van een hechte en duurzame band tussen het kind en de pleegouders.

De adoptie procedure

1. Aanvraag en onderzoek
De eerste stap in de adoptie procedure is het indienen van een verzoekschrift bij de rechtbank. De Raad voor de Kinderbescherming voert vervolgens een grondig onderzoek uit naar het belang van het kind en de geschiktheid van de aspirant-adoptieouders.

2. Beoordeling door de rechter
De rechter beoordeelt het verzoek op basis van het rapport van de Raad voor de Kinderbescherming. Deze gerechtelijke toetsing is een essentieel onderdeel van het adoptietraject.

3. Afronding en juridische gevolgen
Na goedkeuring door de rechter wordt u officieel de juridische ouder van het kind. Dit houdt in dat de juridische banden met de biologische ouders worden verbroken en dat u het volledige ouderlijk gezag verkrijgt.

Begeleiding door een gespecialiseerde advocaat adoptierecht

Heeft u ondersteuning nodig bij het doorlopen van de adoptie procedure? Onze familierechtadvocaten, waaronder een deskundige advocaat adoptierecht, begeleiden u zorgvuldig en persoonlijk bij iedere stap in dit traject. Wij zorgen voor duidelijkheid, juridische zekerheid en empathische ondersteuning in een proces dat vaak gepaard gaat met grote persoonlijke betrokkenheid.

Sandra Verburgt
Vragen over dit rechtsgebied?
Neem contact op met Sandra Verburgt

Team familierecht

Sandra Verburgt

Advocaat/Partner

Fabian Buizer

Advocaat

Petra Beishuizen

Advocaat/mediator/partner

Actueel

Bij de tijd

maandag 17 maart 2025

Samenwonen in Nederland: Welke rechten en plichten heb je?

Samenwonen

Dit is het eerste blog in onze serie Samenwonen in Nederland, waarin we de huidige trends en juridische ontwikkelingen bespreken. Steeds meer stellen kiezen ervoor om samen te wonen zonder huwelijk of geregistreerd partnerschap, maar dit brengt juridische risico’s met zich mee. In deze serie belichten we de belangrijkste aandachtspunten en valkuilen

dinsdag 29 oktober 2024

Indexering partner- en kinderalimentatie 2025

indexering alimentatie 2025

Ieder jaar worden partner- en kinderalimentatie bijdragen op grond van de wet verhoogd met een jaarlijks bekend te maken percentage, de zogenoemde wettelijke indexering, tenzij anders overeengekomen. 

woensdag 11 september 2024

Scheiden als samenwoners of echtgenoten: drie dezelfde vragen, drie verschillende antwoorden

scheiden samenwoners

Op 13 september 2024 is het de Dag van de Scheiding 2024. Deze dag is in het leven geroepen door de vFAS ( de vereniging voor Familierecht Advocaten en Scheidingsmediators) om aandacht te vragen voor de noodzaak van goede begeleiding voor partners die gaan scheiden. Dit jaar staat de Dag van de Scheiding in het teken van samenwoners rondom de vraag “Scheiden samenwoners ook?”. In dit blog beantwoordt advocaat Mariska Schreuders aan de hand van één voorbeeldsituatie drie vragen die drie verschillen van een scheiding voor samenwoners en echtgenoten laten zien. 

maandag 9 september 2024

Toch vergoedingsrechten bij samenwoners – een doorbraak?!

Vergoedingsrechten samenwoners

Hebben samenwoners recht op vergoeding van hun meerinbreng bij de aankoop van een gezamenlijke woning? In een recent vonnis werpt de Rechtbank Rotterdam een nieuw licht op deze vraag. In deze blog wordt deze mogelijke doorbraak voor wat betreft vergoedingsrechten bij samenwoners besproken.