Samengesteld gezin

Samengesteld gezin

Heeft u een samengesteld gezin? Vraagt u zich af hoe de onderhoudsplicht van een stiefouder geregeld is? Of hoe de voogdij en omgangsregelingen in uw situatie werken? Het juridische landschap rondom samengestelde gezinnen kan complex zijn, en het is belangrijk om goed geïnformeerd te zijn om mogelijke conflicten te voorkomen.

Belangrijke aandachtspunten in een samengesteld gezin

  1. Onderhoudsplicht: Wanneer u als stiefouder een gezin vormt met minderjarige kinderen van uw partner, kan er sprake zijn van een onderhoudsplicht. Dit betekent dat u financieel bijdraagt aan de zorg voor deze kinderen, zelfs zonder dat u de biologische ouder bent.

  2. Erfrecht en familierecht: Binnen samengestelde gezinnen ontstaan vaak complexe vragen over erfrecht en familierecht. Wie erft wat bij overlijden? En hoe zit het met de zeggenschap over kinderen uit een eerdere relatie?

  3. Zorg- en omgangsregelingen: Als u en uw nieuwe partner kinderen hebben uit eerdere relaties, moeten de zorg- en omgangsregelingen vaak opnieuw worden vastgesteld. Hierbij moet rekening worden gehouden met de wensen en belangen van alle betrokkenen, inclusief de biologische ouders.

  4. Financiële afspraken en convenanten: Het opstellen van goede financiële afspraken kan conflicten in de toekomst voorkomen. Dit kan bijvoorbeeld in de vorm van een samenlevingscontract of een convenant waarin de verdeling van kosten en verantwoordelijkheden duidelijk wordt vastgelegd.

Heeft u vragen of wilt u advies op maat voor uw situatie? Neem contact op met onze familierechtadvocaten. Wij staan klaar om u te helpen bij het vinden van de beste oplossingen voor uw samengestelde gezin.

Sandra Verburgt
Vragen over dit rechtsgebied?
Neem contact op met Sandra Verburgt

Team familierecht

Sandra Verburgt

Advocaat/Partner

Fabian Buizer

Advocaat

Petra Beishuizen

Advocaat/mediator/partner

Actueel

Bij de tijd

maandag 17 maart 2025

Samenwonen in Nederland: Welke rechten en plichten heb je?

Samenwonen

Dit is het eerste blog in onze serie Samenwonen in Nederland, waarin we de huidige trends en juridische ontwikkelingen bespreken. Steeds meer stellen kiezen ervoor om samen te wonen zonder huwelijk of geregistreerd partnerschap, maar dit brengt juridische risico’s met zich mee. In deze serie belichten we de belangrijkste aandachtspunten en valkuilen

dinsdag 29 oktober 2024

Indexering partner- en kinderalimentatie 2025

indexering alimentatie 2025

Ieder jaar worden partner- en kinderalimentatie bijdragen op grond van de wet verhoogd met een jaarlijks bekend te maken percentage, de zogenoemde wettelijke indexering, tenzij anders overeengekomen. 

woensdag 11 september 2024

Scheiden als samenwoners of echtgenoten: drie dezelfde vragen, drie verschillende antwoorden

scheiden samenwoners

Op 13 september 2024 is het de Dag van de Scheiding 2024. Deze dag is in het leven geroepen door de vFAS ( de vereniging voor Familierecht Advocaten en Scheidingsmediators) om aandacht te vragen voor de noodzaak van goede begeleiding voor partners die gaan scheiden. Dit jaar staat de Dag van de Scheiding in het teken van samenwoners rondom de vraag “Scheiden samenwoners ook?”. In dit blog beantwoordt advocaat Mariska Schreuders aan de hand van één voorbeeldsituatie drie vragen die drie verschillen van een scheiding voor samenwoners en echtgenoten laten zien. 

maandag 9 september 2024

Toch vergoedingsrechten bij samenwoners – een doorbraak?!

Vergoedingsrechten samenwoners

Hebben samenwoners recht op vergoeding van hun meerinbreng bij de aankoop van een gezamenlijke woning? In een recent vonnis werpt de Rechtbank Rotterdam een nieuw licht op deze vraag. In deze blog wordt deze mogelijke doorbraak voor wat betreft vergoedingsrechten bij samenwoners besproken.