Vaststellen zorg- contactregeling

Vaststellen zorg- en contactregeling

Staat u voor een scheiding of beëindiging van een relatie? Vraagt u zich af hoe u de zorg voor uw kinderen het beste kunt regelen? Hoe zwaar telt de stem van uw kind in een zorgregeling? En wat zijn uw rechten als ouder in dit proces? Als deze vragen u bezighouden, is het tijd om deskundig juridisch advies in te winnen. Wij staan klaar om u te helpen bij het vinden van een passende oplossing voor uw gezin.

Wat houdt een zorgregeling in?

Een zorgregeling bepaalt hoe ouders na een scheiding de zorg en opvoeding van hun kinderen verdelen. Dit omvat afspraken over waar het kind woont, hoe vaak het bij de andere ouder verblijft, en wie verantwoordelijk is voor specifieke beslissingen over bijvoorbeeld school en medische zorg. Ook het vaststellen van een zorg- en contactregeling is hierin een essentieel onderdeel.

Belangrijke onderwerpen bij de zorgregeling

  • Woon- en verblijfplaats: Welke ouder biedt de vaste woonplaats voor het kind?

  • Ouderschapsplan: Afspraken over de verdeling van zorgtaken, schoolkeuze, medische zorg en vakanties.

  • Communicatie: Hoe blijven beide ouders op de hoogte van het welzijn van het kind?

  • Inbreng van het kind: Naarmate kinderen ouder worden, kan hun mening een grotere rol spelen in de beslissingen.

Zorgregeling versus omgangsregeling

Er is een belangrijk verschil tussen een zorgregeling en een omgangsregeling. Een zorgregeling gaat uit van een gedeelde verantwoordelijkheid voor de zorg en opvoeding van het kind. Beide ouders dragen zorg voor de opvoeding, met specifieke afspraken over de dagen en tijden. Bij een omgangsregeling is één ouder de hoofdverzorger, en heeft de andere ouder recht op vastgelegde momenten om het kind te zien. Bij het vaststellen van de zorg- en contactregeling is het onderscheid tussen deze twee regelingen van juridisch belang.

Uw kind verdient de beste zorg

Bij het opstellen of aanpassen van een regeling staat het belang van het kind altijd voorop. Onze advocaten begeleiden u bij het zorgvuldig vaststellen van een zorg- en contactregeling, zodat zowel de rechten van het kind als die van u als ouder worden gewaarborgd. Wilt u meer weten over de procedure voor een zorgregeling en contactregeling? Of wilt u een bestaande regeling wijzigen? Neem dan contact op met ons team familierechtadvocaten voor deskundig advies.

Sandra Verburgt
Vragen over dit rechtsgebied?
Neem contact op met Sandra Verburgt

Team familierecht

Sandra Verburgt

Advocaat/Partner

Fabian Buizer

Advocaat

Petra Beishuizen

Advocaat/mediator/partner

Actueel

Bij de tijd

dinsdag 1 april 2025

Samenwonen in Nederland: Pensioenverevening en Erfrecht

Dit is het derde blog in onze serie Samenwonen in Nederland, waarin we de juridische aspecten van pensioen en erfrecht bespreken. Bij samenleven komen niet alleen financiële afspraken en eigendomsverhoudingen kijken, maar ook kwesties rondom pensioen en erfrecht. Wat gebeurt er met opgebouwde pensioenrechten bij een scheiding? En heeft een partner automatisch recht op de nalatenschap van zijn ex-partner bij overlijden? In deze blog worden de juridische aspecten van pensioenverevening en erfrecht voor gehuwden, geregistreerde partners en samenwoners besproken.

woensdag 26 maart 2025

Samenwonen in Nederland: Eigendomsverhoudingen en juridische aspecten

Dit is het tweede blog in onze serie Samenwonen in Nederland, waarin we ingaan op eigendomsverhoudingen. Naast financiële verplichtingen en partneralimentatie is eigendom een essentieel aspect voor samenwoners. Wat gebeurt er met gezamenlijk aangekochte goederen of een gedeelde woning als de relatie eindigt? In deze blog worden de juridische aspecten van eigendomsverhoudingen voor samenwoners besproken en hoe zij zichzelf juridisch kunnen beschermen.

maandag 17 maart 2025

Samenwonen in Nederland: Welke rechten en plichten heb je?

Samenwonen

Dit is het eerste blog in onze serie Samenwonen in Nederland, waarin we de huidige trends en juridische ontwikkelingen bespreken. Steeds meer stellen kiezen ervoor om samen te wonen zonder huwelijk of geregistreerd partnerschap, maar dit brengt juridische risico’s met zich mee. In deze serie belichten we de belangrijkste aandachtspunten en valkuilen

dinsdag 29 oktober 2024

Indexering partner- en kinderalimentatie 2025

indexering alimentatie 2025

Ieder jaar worden partner- en kinderalimentatie bijdragen op grond van de wet verhoogd met een jaarlijks bekend te maken percentage, de zogenoemde wettelijke indexering, tenzij anders overeengekomen.