Hebben samenwoners recht op vergoeding van hun meerinbreng bij de aankoop van een gezamenlijke woning? In een recent vonnis werpt de Rechtbank Rotterdam een nieuw licht op deze vraag. In deze blog wordt deze mogelijke doorbraak voor wat betreft vergoedingsrechten bij samenwoners besproken.
Vaststellen zorg- en contactregeling
Staat u voor een scheiding of beëindiging van een relatie? Vraagt u zich af hoe u de zorg voor uw kinderen het beste kunt regelen? Hoe zwaar telt de stem van uw kind in een zorgregeling? En wat zijn uw rechten als ouder in dit proces? Als deze vragen u bezighouden, is het tijd om deskundig juridisch advies in te winnen. Wij staan klaar om u te helpen bij het vinden van een passende oplossing voor uw gezin.
Wat houdt een zorgregeling in?
Een zorgregeling bepaalt hoe ouders na een scheiding de zorg en opvoeding van hun kinderen verdelen. Dit omvat afspraken over waar het kind woont, hoe vaak het bij de andere ouder verblijft, en wie verantwoordelijk is voor specifieke beslissingen over bijvoorbeeld school en medische zorg.
Belangrijke onderwerpen bij de zorgregeling
- Woon- en verblijfplaats: Welke ouder biedt de vaste woonplaats voor het kind?
- Ouderschapsplan: Afspraken over de verdeling van zorgtaken, schoolkeuze, medische zorg en vakanties.
- Communicatie: Hoe blijven beide ouders op de hoogte van het welzijn van het kind?
- Inbreng van het kind: Naarmate kinderen ouder worden, kan hun mening een grotere rol spelen in de beslissingen.
Zorgregeling versus omgangsregeling
Er is een belangrijk verschil tussen een zorgregeling en een omgangsregeling. Een zorgregeling gaat uit van een gedeelde verantwoordelijkheid voor de zorg en opvoeding van het kind. Beide ouders dragen zorg voor de opvoeding, met specifieke afspraken over de dagen en tijden. Bij een omgangsregeling is één ouder de hoofdverzorger, en heeft de andere ouder recht op vastgelegde momenten om het kind te zien.
Uw kind verdient de beste zorg
Bij het opstellen of aanpassen van een zorgregeling staat het belang van het kind altijd voorop. Wij begeleiden u bij het opstellen van een regeling die zowel de rechten van het kind als die van u als ouder waarborgt. Heeft u vragen of wilt u een bestaande zorgregeling wijzigen? Neem contact op met ons team familierechtadvocaten voor deskundig advies.
Team familierecht
Actueel
Bij de tijd
Scheiden als samenwoners of echtgenoten: drie dezelfde vragen, drie verschillende antwoorden
Op 13 september 2024 is het de Dag van de Scheiding 2024. Deze dag is in het leven geroepen door de vFAS ( de vereniging voor Familierecht Advocaten en Scheidingsmediators) om aandacht te vragen voor de noodzaak van goede begeleiding voor partners die gaan scheiden. Dit jaar staat de Dag van de Scheiding in het teken van samenwoners rondom de vraag “Scheiden samenwoners ook?”. In dit blog beantwoordt advocaat Mariska Schreuders aan de hand van één voorbeeldsituatie drie vragen die drie verschillen van een scheiding voor samenwoners en echtgenoten laten zien.
Indexering partner- en kinderalimentatie 2025
Ieder jaar worden partner- en kinderalimentatie bijdragen op grond van de wet verhoogd met een jaarlijks bekend te maken percentage, de zogenoemde wettelijke indexering, tenzij anders overeengekomen.
De Internationale Dag van de Ouders: uitdagingen internationale echtscheidingen
Velen herinneren zich hun kindertijd als de meest onbezorgde periode in hun leven. Dit geldt helaas niet voor alle kinderen. Sommige kinderen groeien bijvoorbeeld op in een gebroken gezin waardoor het dagelijkse contact met beide ouders minder vanzelfsprekend is. Een echtscheiding zorgt voor veranderingen in het dagelijks leven van de ouders en hun kinderen, zowel op emotioneel als praktisch gebied. Dit geldt vaak nog meer bij echtscheidingen met een internationaal karakter. In deze blog de uitdagingen die internationale echtscheidingen met zich mee (kunnen) brengen.