Internationaal familierecht

Internationaal familierecht in deze tijd.

De toegenomen samenwerking binnen Europa sinds medio vorige eeuw heeft ertoe geleid dat mensen zich binnen Europa steeds makkelijker verplaatsen en zich ook gemakkelijker vestigen in een ander Europees land voor werk of studie. Door het open karakter van Nederland komen ook van buiten Europa veel expats naar Nederland om zich hier te vestigen voor werk. Daarnaast stijgt ook het aantal Nederlanders dat naar het buitenland verhuist ieder jaar weer. Deze internationale trend heeft niet alleen impact op het persoonlijke leven maar kan ook juridische gevolgen met zich meebrengen. Steeds meer Nederlanders hebben een buitenlandse partner. Maar ook huwelijken van in Nederland wonende buitenlandse partners kunnen in Nederland op een echtscheiding uitlopen.

Wanneer internationaal familierecht relevant is voor u

Onze advocaten hebben niet alleen de expertise en ervaring in huis om u te begeleiden in het juridische labyrint van het internationaal familierecht, wij hebben ook wereldwijde connecties met andere kantoren en familierechtspecialisten. Bent u op zoek naar een advocaat internationaal familierecht of specifiek een advocaat internationaal familierecht Den Haag? Wij adviseren expats en Nederlandse cliënten bij het opstellen van huwelijkse voorwaarden in internationale context, echtscheidingen, alimentaties, boedelscheidingen en geschillen over de ouderlijke verantwoordelijkheid. Ook begeleiden wij echtscheidingen met een cross border karakter en werken wij regelmatig samen met familierechtadvocaten uit de hele wereld.

Sandra Verburgt
Vragen over dit rechtsgebied?
Neem contact op met Sandra Verburgt

Chambers & Partners Family Law 2025 Guide

In de Chambers & Partners Family Law 2025 Guide wordt het familierecht in bijna 30 rechtsgebieden belicht. De gids biedt de nieuwste inzichten op het gebied van echtscheidingsprocedures, vermogensverdeling, alimentatie, huwelijkse voorwaarden, kinderopvang en kinderalimentatie, en alternatieve geschillenbeslechting.

Wij geven in deze gids een diepgaande analyse van de belangrijkste juridische ontwikkelingen en regels binnen het Nederlandse familierecht.

Lees het artikel

Vragen & antwoorden

Mijn partner wil scheiden, ik heb advies nodig

Woont u als Nederlandse expat in het buitenland en overweegt u een echtscheiding of wordt u met de echtscheidingswens van uw partner geconfronteerd, dan kunnen wij u van advies dienen over de gevolgen daarvan en indien nodig bijstaan in een procedure. Soms zullen de financiële geschillen over vermogen en de alimentatie volgens een ander recht moeten worden afgewikkeld dan het Nederlandse recht. Het is belangrijk u zich goed te laten informeren over de gevolgen van een internationale echtscheiding.

Bent u zelf Nederlander, maar heeft uw echtgenoot een andere nationaliteit, of bent u in het buitenland gehuwd, dan kan het zijn dat het vermogen volgens een ander recht dan het Nederlandse recht moet worden afgewikkeld. Wij kunnen u hierover adviseren. Door onze wereldwijde  contacten kunnen wij snel schakelen en advies inwinnen over buitenlands recht, indien nodig.

Mijn ex-partner komt zijn financiële verplichtingen niet na. Wat nu?

Het is altijd vervelend als u geconfronteerd wordt met een situatie waarin uw ex-partner niet betaalt of te weinig betaalt. Woont uw ex-partner in het buitenland dan maakt dat de situatie nog lastiger. Gelukkig hebben we inmiddels in de Europese Unie wel vaste regels afgesproken over de internationale inning van alimentatie, waardoor de situatie wel iets eenvoudiger is geworden. Zo is er in iedere EU-lidstaat een Centrale Autoriteit die zich bezig houdt met de internationale inning van alimentatie. In Nederland is dat het LBIO. Ook met sommige landen buiten de EU zijn er afspraken gemaakt. Zo is Nederland partij bij het Haags Verdrag inzake de internationale inning van levensonderhoud voor kinderen en andere familieleden 2007. Internationale inning van alimentatie is complex omdat de interne regelgeving van iedere staat weer anders is. Het is altijd raadzaam hierover advies in te winnen bij een advocaat. Wij kunnen u daarbij van dienst zijn indien nodig.

Ik kan de huidige alimentatie niet meer betalen.

Bent u alimentatieplichtige en is er iets in uw situatie veranderd, waardoor u geen alimentatie of minder alimentatie kunt betalen, dan kunnen wij u adviseren over de mogelijkheden van een wijziging van uw alimentatieverplichting. Bij voorkeur overleggen wij met (de advocaat van) uw ex-partner teneinde de alimentatie in goed overleg te wijzigen. Mocht dat niet mogelijk zijn dan dienen wij zo nodig voor u een verzoek tot wijziging alimentatie in bij de rechtbank.  Voor wijziging van internationale alimentaties is de woonplaats van degene die de alimentatie ontvangt in beginsel bepalend, tenzij u een andere afspraak heeft gemaakt met uw ex-partner in een scheidingsconvenant of in huwelijkse voorwaarden.

Ik mag mijn kinderen niet zien

Kinderen hebben recht op regelmatig contact met beide ouders. Dit wordt onder andere geregeld in het Internationaal Verdrag voor de Rechten van het Kind. Slechts in uitzonderlijke situaties, als de veiligheid en het welzijn van het kind in gevaar is, zal contact tussen een ouder en kind worden onthouden. Voor met het gezag belaste ouders geldt dit nog sterker. Op de ouder bij wie het kind woont, rust de verplichting om het contact tussen de andere ouder en het kind te bevorderen. Als een ouder dat niet doet, moet de overheid alles in het werk stellen om contact toch mogelijk te maken. Een (eventueel) gebrek aan samenwerking tussen de ouders rechtvaardigt niet dat de autoriteiten geen afdoende maatregelen treffen om de familiebanden te behouden.  Als uw ex-partner derhalve zonder legitieme reden het contact tussen u en uw kind tegenhoudt, dan kunt u de rechter vragen een zorgregeling vast te stellen, waarin het contact tussen u en uw kind door de rechter wordt vastgesteld. Dit geldt ook als u in het buitenland woont en uw ex-partner met de kinderen naar Nederland is vertrokken, al dan niet met toestemming van u. Vanzelfsprekend is het natuurlijk beter om met elkaar in gesprek te gaan en zelf een regeling vast te stellen. Wij kunnen u daarin adviseren en indien nodig eventueel ook bijstaan in een procedure.

Ik wil mijn kinderen meenemen, maar mijn ex-partner houdt dit tegen

In Nederland geldt dat als ouders gezamenlijk gezag hebben zij over belangrijke zaken die hun kinderen aangaan gezamenlijk beslissingen nemen. Dat geldt ook voor een verhuizing naar het buitenland. Geeft uw ex-partner geen toestemming, dan kunt u vervangende toestemming tot verhuizing met de kinderen naar het buitenland vragen aan de rechter. Voor het slagen van zo’n verzoek is het van belang dat u aantoont dat er een noodzaak is tot verhuizing naar het buitenland. Niet iedere verhuizing naar het buitenland zal door de rechter worden gehonoreerd. Ook dient u een goed doordacht plan te hebben, met name voor wat betreft het kunnen blijven onderhouden van het contact met de achterblijvende ouder. Wij kunnen u hierover adviseren.

Mijn ex-partner wil met de kinderen verhuizen naar het buitenland

In Nederland geldt dat als ouders gezamenlijk gezag hebben zij over belangrijke zaken die hun kinderen aangaan gezamenlijk beslissingen nemen. Dat geldt ook voor een verhuizing naar het buitenland. 
Voor het slagen van zo’n verzoek is het van belang dat uw ex aantoont dat er een noodzaak is tot verhuizing naar het buitenland. Niet iedere verhuizing naar het buitenland zal door de rechter worden gehonoreerd. Ook dient uw ex een goed doordacht plan te hebben, met name voor wat betreft het kunnen blijven onderhouden van het contact tussen u en de kinderen. 

Ik heb buitenlandse huwelijkse voorwaarden, zijn deze geldig in Nederland

Dat hangt af van de wijze van de totstandkoming van de huwelijkse voorwaarden. In beginsel gaan rechters er in Nederland van uit dat als de huwelijkse voorwaarden voldoen aan de wettelijke vereisten van het land waar zij zijn opgesteld, deze in  schriftelijke vorm zijn opgesteld en ondertekend zijn door beide partijen, de huwelijkse voorwaarden geldig zijn. De Nederlandse rechter zal dan bij de afwikkeling van het vermogen bij echtscheiding uitgaan van de afspraken die in de huwelijkse voorwaarden door u en uw partner zijn gemaakt.

In het dagelijkse leven is het voor bijvoorbeeld uw huisbaas of een zakenpartner niet altijd duidelijk dat er huwelijkse voorwaarden zijn. Nederlandse huwelijkse voorwaarden worden daarom ingeschreven in het Huwelijksgoederenregister. Dat is ook raadpleegbaar voor derden. Indien u n het buitenland gehuwd bent en daar huwelijkse voorwaarden heeft laten opstellen, is dat niet zichtbaar voor uw huisbaas of zakenpartner in Nederland. Volgens de wet mag uw huisbaas of zakenpartner er in dat geval vanuit gaan dat u gehuwd bent onder het Nederlandse wettelijke stelsel, de gemeenschap van goederen (met ingang van 1 januari 2018 de beperkte gemeenschap van goederen). U kunt dit voorkomen door bij een Nederlandse notaris een verkorte akte van huwelijkse voorwaarden op te laten stellen, waarin wordt vastgesteld dat u buitenlandse huwelijkse voorwaarden heeft opgesteld en het Nederlandse recht derhalve niet van toepassing is op uw huwelijksvermogensregime. De notaris zal deze verkorte akte van huwelijkse voorwaarden registreren in het Huwelijksgoederenregister en daarmee mogen derden er niet meer automatisch van uitgaan dat u in gemeenschap van goederen gehuwd bent.

Dit zeggen klanten over ons

score: 10

Goede advocaat
2 verblijfs procedure met succes afgerond. Altijd makkelijk contact met advocaat opnemen.

score: 9

Deskundig, professioneel en met een snelle reactietijd
Wij zijn deskundig en prettig geadviseerd en vertegenwoordigd door Thijs. Fijn om een korte lijn te hebben en dat er snel geacteerd is. Dankzij de specialistische kennis van Thijs met het beoogd resultaat. Wij voelden ons hierdoor ontzorgd.

Team familierecht

Sandra Verburgt

Advocaat/Partner

Fabian Buizer

Advocaat

Petra Beishuizen

Advocaat/mediator/partner

Actueel

Bij de tijd

dinsdag 1 april 2025

Samenwonen in Nederland: Pensioenverevening en Erfrecht

Dit is het derde blog in onze serie Samenwonen in Nederland, waarin we de juridische aspecten van pensioen en erfrecht bespreken. Bij samenleven komen niet alleen financiële afspraken en eigendomsverhoudingen kijken, maar ook kwesties rondom pensioen en erfrecht. Wat gebeurt er met opgebouwde pensioenrechten bij een scheiding? En heeft een partner automatisch recht op de nalatenschap van zijn ex-partner bij overlijden? In deze blog worden de juridische aspecten van pensioenverevening en erfrecht voor gehuwden, geregistreerde partners en samenwoners besproken.

woensdag 26 maart 2025

Samenwonen in Nederland: Eigendomsverhoudingen en juridische aspecten

Dit is het tweede blog in onze serie Samenwonen in Nederland, waarin we ingaan op eigendomsverhoudingen. Naast financiële verplichtingen en partneralimentatie is eigendom een essentieel aspect voor samenwoners. Wat gebeurt er met gezamenlijk aangekochte goederen of een gedeelde woning als de relatie eindigt? In deze blog worden de juridische aspecten van eigendomsverhoudingen voor samenwoners besproken en hoe zij zichzelf juridisch kunnen beschermen.

maandag 17 maart 2025

Samenwonen in Nederland: Welke rechten en plichten heb je?

Samenwonen

Dit is het eerste blog in onze serie Samenwonen in Nederland, waarin we de huidige trends en juridische ontwikkelingen bespreken. Steeds meer stellen kiezen ervoor om samen te wonen zonder huwelijk of geregistreerd partnerschap, maar dit brengt juridische risico’s met zich mee. In deze serie belichten we de belangrijkste aandachtspunten en valkuilen

dinsdag 29 oktober 2024

Indexering partner- en kinderalimentatie 2025

indexering alimentatie 2025

Ieder jaar worden partner- en kinderalimentatie bijdragen op grond van de wet verhoogd met een jaarlijks bekend te maken percentage, de zogenoemde wettelijke indexering, tenzij anders overeengekomen.