Advies Huwelijkse Voorwaarden

Advies Huwelijkse Voorwaarden

Waarom huwelijkse voorwaarden opstellen?

In Nederland worden huwelijkse voorwaarden opgesteld door een notaris. Het is niet verplicht om een eigen adviseur te hebben, maar het inwinnen van onafhankelijk advies over huwelijkse voorwaarden is wel sterk aan te raden. De huwelijkse voorwaarden zijn bindend. Dat betekent dat de Nederlandse rechter bij een eventuele echtscheiding de inhoud van de huwelijkse voorwaarden als gegeven aanneemt. Het huwelijksvermogen wordt dan verdeeld of verrekend conform de afspraken die u samen met uw ex-partner in de huwelijkse voorwaarden heeft gemaakt.

Slechts in zeer uitzonderlijke situaties worden huwelijkse voorwaarden terzijde gesteld. Er moet dan sprake zijn van een zogenaamd “wilsgebrek” bij het aangaan van de huwelijkse voorwaarden. Denk aan situaties waarin een van beide partijen onder druk is gezet om te tekenen.

Voor de geldigheid van die huwelijkse voorwaarden in het buitenland is het niet altijd voldoende dat deze uitsluitend door een Nederlandse notaris zijn opgesteld en dat deze aan beide partijen gezamenlijk advies over huwelijkse voorwaarden heeft gegeven. Ook is het geen vanzelfsprekendheid dat huwelijkse voorwaarden bindend zijn in het buitenland. Zo stellen veel Angelsaksische landen als voorwaarde dat er vooraf aan het aangaan van de huwelijkse voorwaarden volledige financiële openheid van zaken moet worden gegeven, althans partijen de mogelijkheid daartoe moeten hebben gehad. Ook dienen partijen ieder onafhankelijk juridisch advies te hebben gehad voordat zij hun huwelijkse voorwaarden aangaan, en vaak wordt er ook nog een termijn gesteld waarbinnen de huwelijkse voorwaarden dienen te worden opgesteld – bijvoorbeeld dat deze uiterlijk 30 dagen vóór de huwelijkssluiting moeten worden overeengekomen.

Internationaal advies huwelijkse voorwaarden: vergroot uw rechtszekerheid

Overweegt u na het huwelijk in het buitenland te gaan wonen, of woont u op het moment van huwelijkssluiting in het buitenland? Dan is het raadzaam om bij het opstellen van huwelijkse voorwaarden rekening te houden met de eisen die gelden in het land van uw (toekomstige) woonplaats. Dit voorkomt juridische problemen bij een eventuele scheiding of overlijden.

Advies Huwelijkse Voorwaarden in internationale context vereist specifieke juridische kennis. Onafhankelijk advies is daarom geen overbodige luxe, maar juist essentieel. Hoewel garanties niet gegeven kunnen worden, kunt u veel doen om uw huwelijkse voorwaarden ook in het buitenland aanvaardbaar te maken. Zo vergroot u de kans op een vermogensafwikkeling conform de afspraken die u met uw partner heeft gemaakt.

Wij kunnen u hierbij begeleiden als onafhankelijk juridisch adviseur, gespecialiseerd in het opstellen van huwelijkse voorwaarden, zowel nationaal als internationaal.

Sandra Verburgt
Vragen over dit rechtsgebied?
Neem contact op met Sandra Verburgt

Team familierecht

Sandra Verburgt

Advocaat/Partner

Nicole van Leeuwen

Advocaat/mediator

Fabian Buizer

Advocaat

Petra Beishuizen

Advocaat/mediator/partner

Actueel

Bij de tijd

vrijdag 9 mei 2025

Internationaal huwelijk: juridische aandachtspunten bij de liefde over grenzen

huwelijksvermogensregime

Het begint bij het begin: u heeft de ware ontmoet en de volgende stap dient zich aan: samenwonen of trouwen. Waar en hoe dit huwelijk plaatsvindt – een intieme ceremonie in een Zuid-Italiaans dorpje of een grootschalige bruiloft in Nederland – is vaak onderwerp van veel gesprekken. Minder besproken, maar juridisch minstens zo belangrijk, is het huwelijksvermogensregime.

dinsdag 1 april 2025

Samenwonen in Nederland: Pensioenverevening en Erfrecht

Dit is het derde blog in onze serie Samenwonen in Nederland, waarin we de juridische aspecten van pensioen en erfrecht bespreken. Bij samenleven komen niet alleen financiële afspraken en eigendomsverhoudingen kijken, maar ook kwesties rondom pensioen en erfrecht. Wat gebeurt er met opgebouwde pensioenrechten bij een scheiding? En heeft een partner automatisch recht op de nalatenschap van zijn ex-partner bij overlijden? In deze blog worden de juridische aspecten van pensioenverevening en erfrecht voor gehuwden, geregistreerde partners en samenwoners besproken.

woensdag 26 maart 2025

Samenwonen in Nederland: Eigendomsverhoudingen en juridische aspecten

Dit is het tweede blog in onze serie Samenwonen in Nederland, waarin we ingaan op eigendomsverhoudingen. Naast financiële verplichtingen en partneralimentatie is eigendom een essentieel aspect voor samenwoners. Wat gebeurt er met gezamenlijk aangekochte goederen of een gedeelde woning als de relatie eindigt? In deze blog worden de juridische aspecten van eigendomsverhoudingen voor samenwoners besproken en hoe zij zichzelf juridisch kunnen beschermen.

maandag 17 maart 2025

Samenwonen in Nederland: Welke rechten en plichten heb je?

Samenwonen

Dit is het eerste blog in onze serie Samenwonen in Nederland, waarin we de huidige trends en juridische ontwikkelingen bespreken. Steeds meer stellen kiezen ervoor om samen te wonen zonder huwelijk of geregistreerd partnerschap, maar dit brengt juridische risico’s met zich mee. In deze serie belichten we de belangrijkste aandachtspunten en valkuilen