Samenwonen en financiën: juridische aandachtspunten
Wanneer u besluit te gaan samenwonen, is het verstandig om stil te staan bij de juridische en financiële gevolgen. In tegenstelling tot gehuwde of geregistreerde partners, moeten samenwoners hun afspraken zelf vastleggen, bijvoorbeeld in een samenlevingscontract. Dit contract kan duidelijkheid scheppen over eigendom van goederen, gezamenlijke rekeningen en investeringen in onroerend goed. Duidelijke afspraken over samenwonen en financiën kunnen veel onzekerheid en juridische geschillen voorkomen bij een eventuele beëindiging van de relatie.
Bij internationale situaties, bijvoorbeeld wanneer u in het buitenland samenwoont of daar uit elkaar gaat, gelden andere regels. Een lokale familierechtspecialist uit ons netwerk kan in dat geval ondersteuning bieden bij het inventariseren van uw juridische positie.
Kosten verdelen bij samenwonen: voorkom discussies achteraf
Een veelvoorkomend discussiepunt bij het verbreken van een relatie is het verdelen van de gezamenlijke lasten en investeringen. Kosten verdelen bij samenwonen is dan ook een onderwerp dat bij voorkeur voorafgaand aan het samenwonen goed geregeld wordt. Denk hierbij aan kosten voor huur of hypotheek, onderhoud van de woning en grote aankopen. Zonder duidelijke afspraken hierover, zijn partners bij een conflict vaak aangewezen op het algemene vermogensrecht, wat in de praktijk niet altijd recht doet aan de feitelijke situatie.
Professionele begeleiding op maat
Onze familierechtspecialisten adviseren u graag over het opstellen of beoordelen van samenlevingscontracten, ook in een internationale context. Zo voorkomt u vervelende verrassingen en kunt u met vertrouwen samen verder bouwen aan uw toekomst.