naamswijziging

Naamswijziging

Wenst u uw voor- of achternaam te laten wijzigen? Misschien bent u van mening dat uw naam niet meer bij u past of brengt het herinneringen naar boven die u liever achter u laat. Of bent u op zoek naar een nieuwe start na een scheiding of andere persoonlijke situatie?

De Nederlandse wet biedt (beperkte) mogelijkheden om een voor- of achternaam op een later moment in het leven te wijzigen. Onze familierechtadvocaten staan graag voor u klaar om u te begeleiden bij een naamswijziging.

Voornaam wijzigen

Voor een wijziging van uw voornaam moet een verzoekschrift worden ingediend bij de rechtbank. U heeft hiervoor een advocaat nodig. De rechter beoordeelt of u een gewichtige reden hebt bij de wijziging van uw voornaam. Dit kan bijvoorbeeld zo zijn vanwege:

  • de betekenis die de voornaam in een andere taal heeft 
  • gepest worden om de voornaam 
  • psychisch lijden onder de voornaam 
  • geslachtswijziging
  • religie
  • adoptie van een kind

Dit geldt ook in het geval u een andere voornaam wilt voor uw minderjarige kind. Het verzoek dient in dat geval door u als wettelijk vertegenwoordiger(s) van het kind te worden ingediend. De rechter zal een minderjarige vanaf 12 jaar uitnodigen voor een gesprek om zijn of haar mening kenbaar te maken over het verzoek tot voornaamswijziging.

Achternaam wijzigen

Dienst Justis, de screeningsautoriteit, behandelt verzoeken tot wijziging van een achternaam namens de Staatsecretaris van Justitie en Veiligheid. U kunt het verzoek tot wijziging van uw achternaam zelf indienen bij Dienst Justis. Onze familierechtadvocaten kunnen u helpen bij het opstellen van het verzoek.

Een achternaam kan slechts in uitzonderlijke omstandigheden worden gewijzigd. Dit kan bijvoorbeeld vanwege:

  • een ontbinding van het huwelijk
  • een moeilijk uitspreekbare achternaam
  • een onwelvoeglijke of bespottelijke achternaam
  • een veelvoorkomende achternaam
  • een onjuist gespelde achternaam
  • psychische hinder
  • adoptie

In het geval u een andere achternaam wilt voor uw minderjarige kind geldt dat dit verzoek moet worden gedaan door u als wettelijke vertegenwoordiger(s) van het kind. In het geval van adoptie kan de naamswijziging gelijktijdig met het adoptieverzoek worden gedaan.

Gecombineerde geslachtsnamen

Op 1 januari 2024 is het wetsvoorstel "Introductie gecombineerde geslachtsnaam" in werking getreden, waardoor ouders nu de achternaam van beide ouders aan hun kind kunnen geven. Deze wet is een antwoord op de groeiende vraag naar meer keuzevrijheid in het naamrecht en stelt ouders in staat om de band met hun kind te versterken. Hoewel het niet verplicht is om een dubbele familienaam te kiezen, biedt deze nieuwe wet ouders de mogelijkheid om dat te doen.

Bent u op zoek naar een ervaren advocaat om u te begeleiden bij een naamswijziging? Ons team van familierechtspecialisten biedt u persoonlijk advies en helpt u bij elke stap van het proces. Wij staan voor u klaar om uw juridische vragen te beantwoorden en de procedure in goede banen te leiden.

Vragen over dit rechtsgebied?
Neem contact op met Sandra Verburgt

Team familierecht

Sandra Verburgt

Advocaat/Partner

Petra Beishuizen

Advocaat/mediator/partner

Fabian Buizer

Advocaat

Actueel

Bij de tijd

maandag 9 september 2024

Toch vergoedingsrechten bij samenwoners – een doorbraak?!

Vergoedingsrechten samenwoners

Hebben samenwoners recht op vergoeding van hun meerinbreng bij de aankoop van een gezamenlijke woning? In een recent vonnis werpt de Rechtbank Rotterdam een nieuw licht op deze vraag. In deze blog wordt deze mogelijke doorbraak voor wat betreft vergoedingsrechten bij samenwoners besproken. 

woensdag 11 september 2024

Scheiden als samenwoners of echtgenoten: drie dezelfde vragen, drie verschillende antwoorden

scheiden samenwoners

Op 13 september 2024 is het de Dag van de Scheiding 2024. Deze dag is in het leven geroepen door de vFAS ( de vereniging voor Familierecht Advocaten en Scheidingsmediators) om aandacht te vragen voor de noodzaak van goede begeleiding voor partners die gaan scheiden. Dit jaar staat de Dag van de Scheiding in het teken van samenwoners rondom de vraag “Scheiden samenwoners ook?”. In dit blog beantwoordt advocaat Mariska Schreuders aan de hand van één voorbeeldsituatie drie vragen die drie verschillen van een scheiding voor samenwoners en echtgenoten laten zien. 

dinsdag 29 oktober 2024

Indexering partner- en kinderalimentatie 2025

indexering alimentatie 2025

Ieder jaar worden partner- en kinderalimentatie bijdragen op grond van de wet verhoogd met een jaarlijks bekend te maken percentage, de zogenoemde wettelijke indexering, tenzij anders overeengekomen. 

woensdag 22 mei 2024

De Internationale Dag van de Ouders: uitdagingen internationale echtscheidingen

Dag van de Ouders 2024

Velen herinneren zich hun kindertijd als de meest onbezorgde periode in hun leven. Dit geldt helaas niet voor alle kinderen. Sommige kinderen groeien bijvoorbeeld op in een gebroken gezin waardoor het dagelijkse contact met beide ouders minder vanzelfsprekend is. Een echtscheiding zorgt voor veranderingen in het dagelijks leven van de ouders en hun kinderen, zowel op emotioneel als praktisch gebied. Dit geldt vaak nog meer bij echtscheidingen met een internationaal karakter. In deze blog  de uitdagingen die internationale echtscheidingen met zich mee (kunnen) brengen.