Samenwoners

Samenwoners

Rechten en plichten samenwoners

Overweegt u te gaan samenwonen, of woont u al samen? Of woonde u samen en gaat u juist uit elkaar? Heeft u nagedacht over wat er gebeurt met uw eigendommen als de relatie eindigt? En wat zijn de gevolgen voor uw woning of kinderen? Veel stellen zijn samenwonend zonder samenlevingscontract en staan onvoldoende stil bij de juridische consequenties. Toch kunnen die ingrijpend zijn. Voor samenwoners geldt immers een ander juridisch regime dan voor gehuwden. Zo hebt u als samenwoner geen recht op partneralimentatie als u de samenwoning beëindigt.

De juridische kant van samenwonen

Samenwonen brengt juridische verplichtingen met zich mee, ook al bent u niet getrouwd. Het is belangrijk om vooraf duidelijke afspraken te maken, bijvoorbeeld over:

  • De woning: Wie blijft er in het huis wonen als u uit elkaar gaat? En wat gebeurt er als u gezamenlijk eigenaar bent? Hoe krijgt u uw privé-inleg terug als u meer aan de woning hebt betaald dan de ander?

  • Inboedel en financiën: Hoe verdeelt u gemeenschappelijke eigendommen en gezamenlijke rekeningen?

  • Kinderen: Wat zijn uw rechten en plichten als u samen kinderen heeft? Denk aan gezag en omgangsregelingen. Hebt u de kinderen erkend? Is het gezag wel ingeschreven?

  • Samenlevingscontract: Het opstellen van een samenlevingscontract biedt helderheid en voorkomt juridische geschillen bij een eventuele scheiding. Bij beëindiging helpen we u om het contract zo goed mogelijk uit te leggen en u te begeleiden bij het proces van ontvlechting.

Wie samenwonend zonder samenlevingscontract is, loopt extra risico bij het uit elkaar gaan. Er bestaan dan immers geen juridische afspraken over eigendom, schulden of partnerbijdragen. Het is daarom verstandig om tijdig juridisch advies in te winnen over de rechten en plichten van samenwoners, zodat onaangename verrassingen worden voorkomen.

Onze familierechtadvocaten staan klaar om u te helpen bij het opstellen van contracten of het oplossen van geschillen wanneer de samenwoning is verbroken. Mediation is daarbij vaak een passende manier om dit proces te volbrengen. Wij hanteren een holistische benadering waarin ook aandacht is voor de onderlinge relaties, het ouderschap en uw wensen voor de toekomst.

Wilt u juridisch advies over samenwonen?

Neem gerust contact op met een van onze familierechtadvocaten om uw situatie vrijblijvend te bespreken. Wij helpen u graag verder.

Petra Beishuizen
Vragen over dit rechtsgebied?
Neem contact op met Petra Beishuizen
Samenwonen in Nederland

Blogserie: Samenwonen in Nederland

Onder het motto "Samenwonen in Nederland" bieden wij een driedelige blogserie waarin wij op heldere wijze ingaan op de juridische aspecten van samenleven zonder huwelijk of geregistreerd partnerschap. Van rechten en plichten tot eigendomsverhoudingen en erfrecht: wij brengen structuur in de juridische complexiteit. Een waardevolle aanvulling voor wie zekerheid zoekt in een gezamenlijke toekomst.

Welke rechten en plichten heb je?

Eigendomsverhoudingen en juridische aspecten

Pensioenverevening en Erfrecht

Team familierecht

Sandra Verburgt

Advocaat/Partner

Fabian Buizer

Advocaat

Petra Beishuizen

Advocaat/mediator/partner

Actueel

Bij de tijd

dinsdag 1 april 2025

Samenwonen in Nederland: Pensioenverevening en Erfrecht

Dit is het derde blog in onze serie Samenwonen in Nederland, waarin we de juridische aspecten van pensioen en erfrecht bespreken. Bij samenleven komen niet alleen financiële afspraken en eigendomsverhoudingen kijken, maar ook kwesties rondom pensioen en erfrecht. Wat gebeurt er met opgebouwde pensioenrechten bij een scheiding? En heeft een partner automatisch recht op de nalatenschap van zijn ex-partner bij overlijden? In deze blog worden de juridische aspecten van pensioenverevening en erfrecht voor gehuwden, geregistreerde partners en samenwoners besproken.

woensdag 26 maart 2025

Samenwonen in Nederland: Eigendomsverhoudingen en juridische aspecten

Dit is het tweede blog in onze serie Samenwonen in Nederland, waarin we ingaan op eigendomsverhoudingen. Naast financiële verplichtingen en partneralimentatie is eigendom een essentieel aspect voor samenwoners. Wat gebeurt er met gezamenlijk aangekochte goederen of een gedeelde woning als de relatie eindigt? In deze blog worden de juridische aspecten van eigendomsverhoudingen voor samenwoners besproken en hoe zij zichzelf juridisch kunnen beschermen.

maandag 17 maart 2025

Samenwonen in Nederland: Welke rechten en plichten heb je?

Samenwonen

Dit is het eerste blog in onze serie Samenwonen in Nederland, waarin we de huidige trends en juridische ontwikkelingen bespreken. Steeds meer stellen kiezen ervoor om samen te wonen zonder huwelijk of geregistreerd partnerschap, maar dit brengt juridische risico’s met zich mee. In deze serie belichten we de belangrijkste aandachtspunten en valkuilen

dinsdag 29 oktober 2024

Indexering partner- en kinderalimentatie 2025

indexering alimentatie 2025

Ieder jaar worden partner- en kinderalimentatie bijdragen op grond van de wet verhoogd met een jaarlijks bekend te maken percentage, de zogenoemde wettelijke indexering, tenzij anders overeengekomen.