Hebben samenwoners recht op vergoeding van hun meerinbreng bij de aankoop van een gezamenlijke woning? In een recent vonnis werpt de Rechtbank Rotterdam een nieuw licht op deze vraag. In deze blog wordt deze mogelijke doorbraak voor wat betreft vergoedingsrechten bij samenwoners besproken.
Samenwoners
Overweegt u te gaan samenwonen, of woont u al samen? Of woonde u samen en gaat u juist uit elkaar? Heeft u nagedacht over wat er gebeurt met uw eigendommen als de relatie eindigt? En wat zijn de gevolgen voor uw woning of kinderen? Veel stellen gaan samenwonen zonder na te denken over de juridische consequenties, maar die kunnen groot zijn. Voor samenwoners geldt immers een ander regime dan voor gehuwden. Zo hebt u als samenwoner geen recht op partneralimentatie als u de samenwoning beeindigd.
De juridische kant van samenwonen
Samenwonen brengt juridische verplichtingen met zich mee, ook al bent u niet getrouwd. Het is belangrijk om vooraf duidelijke afspraken te maken, bijvoorbeeld over:
- De woning: Wie blijft er in het huis wonen als u uit elkaar gaat? En wat gebeurt er als u gezamenlijk eigenaar bent? Hoe krijgt u uw privé-inleg terug als u meer aan de woning hebt betaald dan de ander?
- Inboedel en financiën: Hoe verdeelt u gemeenschappelijke eigendommen en gezamenlijke rekeningen?
- Kinderen: Wat zijn uw rechten en plichten als u samen kinderen heeft? Denk aan gezag en omgangsregelingen. Hebt u de kinderen erkend? Is het gezag wel ingeschreven?
- Samenlevingscontract: Het opstellen van een samenlevingscontract biedt helderheid en voorkomt juridische geschillen bij een eventuele scheiding. Bij beëindiging helpen we u om het contract zo goed mogelijk uit te leggen en u te begeleiden bij het proces van ontvlechting.
Het is verstandig om vroegtijdig juridisch advies in te winnen om onaangename verrassingen te voorkomen. Onze familierechtadvocaten staan klaar om u te helpen bij het opstellen van contracten of het oplossen van geschillen wanneer de samenwoning is verbroken. Mediation is daarbij vaak een passende manier om dit proces te volbrengen. Wij hebben een holistische benadering en ook voor de onderlinge relaties, het ouderschap en uw wensen voor de toekomst.
Wilt u juridisch advies over samenwonen?
Neem gerust contact op met een van onze familierechtadvocaten om uw situatie vrijblijvend te bespreken. Wij helpen u graag verder.
Team familierecht
Actueel
Bij de tijd
Scheiden als samenwoners of echtgenoten: drie dezelfde vragen, drie verschillende antwoorden
Op 13 september 2024 is het de Dag van de Scheiding 2024. Deze dag is in het leven geroepen door de vFAS ( de vereniging voor Familierecht Advocaten en Scheidingsmediators) om aandacht te vragen voor de noodzaak van goede begeleiding voor partners die gaan scheiden. Dit jaar staat de Dag van de Scheiding in het teken van samenwoners rondom de vraag “Scheiden samenwoners ook?”. In dit blog beantwoordt advocaat Mariska Schreuders aan de hand van één voorbeeldsituatie drie vragen die drie verschillen van een scheiding voor samenwoners en echtgenoten laten zien.
Indexering partner- en kinderalimentatie 2025
Ieder jaar worden partner- en kinderalimentatie bijdragen op grond van de wet verhoogd met een jaarlijks bekend te maken percentage, de zogenoemde wettelijke indexering, tenzij anders overeengekomen.
De Internationale Dag van de Ouders: uitdagingen internationale echtscheidingen
Velen herinneren zich hun kindertijd als de meest onbezorgde periode in hun leven. Dit geldt helaas niet voor alle kinderen. Sommige kinderen groeien bijvoorbeeld op in een gebroken gezin waardoor het dagelijkse contact met beide ouders minder vanzelfsprekend is. Een echtscheiding zorgt voor veranderingen in het dagelijks leven van de ouders en hun kinderen, zowel op emotioneel als praktisch gebied. Dit geldt vaak nog meer bij echtscheidingen met een internationaal karakter. In deze blog de uitdagingen die internationale echtscheidingen met zich mee (kunnen) brengen.