Huurrecht

Huurrecht in deze tijd.

Huurrecht is een apart rechtsgebied binnen het vastgoedrecht.  Het wordt beheerst door wetten, regels en besluiten die continu in beweging zijn. Door de dynamiek van het huurrecht kan het dus voorkomen dat een afspraak in de huurovereenkomst in strijd is (of raakt) met de wet. Onze huurrecht advocaten houden de ontwikkelingen dan ook nauwkeuring in de gaten en kunnen strijdigheden snel ontdekken.

Wanneer huurrecht relevant is voor u

Huurrecht kan van groot belang zijn wanneer u als huurder of verhuurder te maken krijgt met conflicten over huurcontracten, gebreken aan de woning of beëindiging van de huur. Of het nu gaat om een huurverhoging, onderhoudsverplichtingen of een geschil over de opzegging van de huur, onze advocaten staan klaar om u bij te staan. Heeft u behoefte aan duidelijk juridisch advies of wilt u weten wat uw rechten en plichten zijn in een huursituatie? Onze ervaren huurrechtadvocaten helpen u graag met het vinden van de beste oplossing voor uw situatie.

Onze huurrecht advocaten in Den Haag staan voor u klaar in heel Nederland

Bent u op zoek naar een huurrechtadvocaat? U bent van harte welkom bij ons op kantoor in Den Haag. Onze huurrechtadvocaten bezitten de juiste kennis en expertise om u bij te staan. Hoewel ons kantoor is gevestigd in Den Haag, opereren wij  in heel Nederland. Zie hieronder ons team van relevante raadgevers op het gebied van huurrecht.

Marc Delissen
Vragen over dit rechtsgebied?
Neem contact op met Marc Delissen

Hiervoor kunt u bij ons terecht:

  • de hoogte van de huurprijs
  • het opzeggen van de huur
  • de mogelijkheid van onderverhuur
  • onderhoud en renovatie door de verhuurder
  • de wijze van oplevering door de huurder
  • overlast van de huurder of omwonenden
  • verbouwing van de woning door de huurder

Vragen & antwoorden

Wat is huur?

Van huur is sprake als de ene partij een zaak tegen betaling aan de ander in gebruik geeft. De meest voorkomende huurvormen zijn huur van woonruimte, winkelruimte en kantoorruimte. Een huurovereenkomst kan ook mondeling tot stand komen, maar in de praktijk worden de meeste huurafspraken vastgelegd in een huurovereenkomst. Het is van belang om scherp voor ogen te hebben welke afspraken u als huurder of verhuurder maakt. Op die manier kunt u conflicten voorkomen in de toekomst.

Mag de verhuurder mijn huur verhogen?

Het hangt ervan af of u een sociale huurwoning huurt of een huurwoning in de vrije sector (geliberaliseerde huur). Indien u een sociale huurwoning huurt mag de huur jaarlijks worden verhoogd. Huurt u een woning in de vrije sector? Dan bepaalt de huurovereenkomst of de huurprijs jaarlijks mag worden verhoogd.

Let op, de verhuurder mag de huur niet naar eigen inzicht verhogen. De mate van huurverhoging wordt namelijk bepaald door de huurovereenkomst en de wet.

Hoe hoog mag de huurverhoging zijn?

De mate van huurverhoging wordt bepaald door de huurovereenkomst en de wet. Indien u een sociale huurwoning huurt, wordt de hoogte van de huurverhoging bepaald door een jaarlijks door de minister vastgesteld percentage. Dit percentage kunt u vinden op Rijksoverheid.nl. Huurt u een woning in de vrije sector? Dan bepaalt de huurovereenkomst hoeveel de huur mag worden verhoogd.

Kan ik bezwaar maken tegen een huurverhoging?

In sommige vallen loont het om bezwaar te maken tegen de huurverhoging. Het komt bijvoorbeeld voor dat de verhuurder een verkeerd percentage hanteert of dat de huurverhoging de maximale huurprijs van de woning overstijgt. Het is dus belangrijk scherp te zijn als u een huurverhogingsvoorstel ontvangt.

Hoe maak ik bezwaar tegen een huurverhoging?

Bezwaar kunt u maken door middel van een bezwaarschrift dat u aan de verhuurder stuurt. Het bezwaarschrift dient de verhuurder te hebben bereikt uiterlijk op de dag voordat de voorgestelde huurverhoging ingaat.

Hoe moet ik als huurder de huurovereenkomst opzeggen?

Vaak staat in de huurovereenkomst de manier van opzeggen omschreven. In de meeste huurovereenkomsten staat dat de huurder de huurovereenkomst moet opzeggen via een aangetekende brief. Verhuurders vinden het soms ook goed als de huur per e-mail wordt opgezegd. Als je de huur hebt opgezegd per e-mail, vraag de verhuurder dan om de ontvangst van de opzegging te bevestigen. Ontvang je geen reactie? Stuur dan alsnog tijdig een aangetekende brief.

Met welke opzegtermijn moet ik als huurder rekening houden?

De opzegtermijn staat in de huurovereenkomst, maar soms klopt de termijn niet. In de wet staat dat de opzegtermijn gelijk moet zijn aan de betalingstermijn van de huur. Dus als de huur per maand wordt betaald, is de opzegtermijn een maand.

Kan ik als verhuurder de huurovereenkomst opzeggen?

Dat hangt ervan af. Is de huurovereenkomst aangegaan vóór 1 juli 2024 voor de duur van twee jaar of korter (bij onzelfstandige woonruimte vijf jaar of korter), dan kan de huurovereenkomst door de verhuurder zonder reden worden beëindigd tegen het einde van de afgesproken periode. De verhuurder hoeft de huurovereenkomst strikt genomen niet op te zeggen, maar moet het eindigen ervan aanzeggen. Dit dient de verhuurder uiterlijk een maand voor het verstrijken van de afgesproken periode (maar niet eerder dan drie maanden) te doen.

Geldt de huurovereenkomst (inmiddels) voor onbepaalde tijd, dan kan de verhuurder de huurovereenkomst alleen opzeggen als er sprake is van een wettelijke opzeggingsgrond. Een wettelijke opzeggrond is bijvoorbeeld als de verhuurder de woning zelf weer dringend nodig heeft.

Met welke opzegtermijn moet ik als verhuurder rekening houden?

Als de huurovereenkomst moet worden opgezegd, dan gelden de volgende opzegtermijnen voor de verhuurder:

  • Drie maanden als de huurder korter huurt dan één jaar
  • Vier maanden als de huurder langer dan één jaar huurt
  • Vijf maanden als de huurder langer dan twee jaar huurt
  • Zes maanden als de huurder langer dan drie jaar huurt

Dit zeggen klanten over ons

score: 10

Klantvriendelijkheid en flexibiliteit heb ik als vrij goed ervaren
Beste, Had twee zaken lopen bij Delissen. Het is ook de eerste keer dat ik in kontakt ben gekomen met een advocaat. Ik heb de mensen wel nooit gezien, maar had wel telefonisch kontakt en dat was uitstekend. Ik kreeg ook altijd iemand aan de lijn, die mij aardig te woord stond. Van mijn kant uit , top en gaan jullie zo door.

score: 10

Alexandra Kievit war hartnäckig und deswegen haben wir gewonnen!
Es war ein sehr langwieriger und steiniger Weg (fast 1 Jahr!), aber Alexandra Kievit von Delissen Martens hat nicht aufgegeben und die Angelegenheit in unserem Auftrag gewonnen! Sie hat dabei unterschiedliche Strategien einsetzen müssen, um zum Ziel zu kommen. Uns gegenüber war sie immer professionell und freundlich. Wenn man etwas bemängeln möchte, dann das es vielleicht mal etwas länger gedauert hat bis die nächste Etappe erreicht war. Ich glaube aber, dass dies bei kniffligen Rechtsfragen wahrscheinlich normal ist. Daher 5 Sterne von uns und eine klare Weiterempfehlung!

Team huurrecht

Actueel

Bij de tijd

donderdag 2 mei 2024

Vriendendienst of aannemingsovereenkomst?

Vriendendienst vs aannemingsovereenkomst | Delissen Martens

De instabiliteit op zowel de woning- als de bouwmarkt leiden tot creatieve oplossingen om de kosten beperkt te houden. Eén van die creatieve oplossingen kan bestaan uit het inschakelen van een handige kennis of vriend voor het uitvoeren van verbouwwerkzaamheden in plaats van een aannemer. Dat dit niet zonder risico is, blijkt uit een recente uitspraak. Lees er over in dit blogartikel.

vrijdag 8 december 2023

Wijziging in de waarschuwingsplicht van de aannemer per 1 januari 2024

Waarschuwingsplicht aannemer

Op 1 januari 2024 treedt de Wet Kwaliteitsborging in werking. De inwerkingtreding van die wet brengt een aantal wijzigingen met zich mee van bestaande wetsartikelen die zien op aanneming van werk (aannemingsovereenkomsten).  De meest ingrijpende wijziging voor de aannemer heeft betrekking op de waarschuwingsplicht en de manier waarop hij zijn klant moet waarschuwen.

vrijdag 6 september 2024

Rechter verwerpt huurprijswijzigingsbeding!

Op 3 augustus 2023 deed de Rechtbank Amsterdam uitspraak in een zaak die was aangespannen door Bouwinvest tegen twee van haar huurders. Bouwinvest wenste deze huurders (een stel) op straat te zetten vanwege een huurachterstand van € 4.425,27. De rechter stak daar echter een stokje voor. Onze collega Cindy Luiten schreef er een blogartikel over.