Bedrijfsongevallen

Bedrijfsongevallen

Juridische hulp bij werkgerelateerd letsel

Helaas komen ongelukken op de werkvloer regelmatig voor. Een ongeluk zit in een klein hoekje. Heeft u tijdens de uitoefening van uw werkzaamheden letsel opgelopen en daardoor schade geleden? Dan kunnen wij u als werknemer bijstaan. Onze advocaat bij bedrijfsongeval helpt u bij het verhalen van schadevergoeding op uw werkgever. Dit geldt ongeacht uw dienstverband: u kunt in loondienst werken, maar bijvoorbeeld ook als ZZP’er, uitzendkracht of stagiair.

Wanneer is er sprake van werkgeversaansprakelijkheid bij een bedrijfsongeval?

Allereerst zal moeten worden vastgesteld of uw werkgever aansprakelijk is voor het ontstaan van het bedrijfsongeval. Hiervoor wordt beoordeeld of uw werkgever aan zijn zorgplicht heeft voldaan. De hoofdregel is vastgelegd in artikel 7:658 BW, waarin een ruime zorgplicht aan de werkgever wordt opgelegd. Die zorgplicht houdt in dat de werkgever alle redelijke maatregelen moet nemen om schade tijdens werkzaamheden te voorkomen.

De werkplek, de gebruikte middelen en werktuigen moeten veilig zijn ingericht, en het personeel moet voldoende geïnstrueerd zijn. Deze zorgplicht geldt niet alleen voor werknemers in loondienst, maar ook voor ingehuurde krachten, stagiairs, uitzendkrachten en vrijwilligers. Ook bij incidenten tijdens bedrijfsuitjes kan de werkgever aansprakelijk zijn.

Letselschade bij bedrijfsongeval: aandacht voor schade én relatie

Wanneer wordt besloten uw werkgever aansprakelijk te stellen voor de letselschade bij bedrijfsongeval, houden wij uiteraard ook rekening met uw belangen, zoals het behoud van een goede arbeidsrelatie. In veel gevallen is de werkgever verzekerd, zodat de discussie over aansprakelijkheid en schadeafwikkeling met de verzekeraar wordt gevoerd.

Het is aan de werkgever om aan te tonen dat hij aan zijn zorgplicht heeft voldaan. Indien blijkt dat dit niet het geval is, kan hij aansprakelijk worden gesteld voor het bedrijfsongeval en de daaruit voortvloeiende schade.

Overweegt u uw werkgever aansprakelijk te stellen voor het bedrijfsongeval waarbij u letsel heeft opgelopen? Neem dan contact met ons op. Een ervaren advocaat bij bedrijfsongeval bespreekt met u de mogelijkheden en beoordeelt de haalbaarheid van uw claim.

Carene van Vliet
Vragen over dit rechtsgebied?
Neem contact op met Carene van Vliet
Bas Martens
Vragen over dit rechtsgebied?
Neem contact op met Bas Martens

Team letselschade

Carene van Vliet

Advocaat/managing partner

Lotte Janse

Advocaat

Actueel

Bij de tijd

vrijdag 3 november 2023

Derde actualisatie chroom-6

chroom-6

Derde actualisatie leidt niet tot aanpassing aandoeningenlijst.

Vorige week heeft het RIVM voor de derde keer de aandoeningenlijst chroom-6 geactualiseerd. Helaas met een teleurstellend resultaat. De derde actualisatie heeft niet tot aanpassingen van de aandoeningenlijst geleid.

 

maandag 26 juni 2023

Tegemoetkoming (oud-)werknemers die beroepsziekte hebben opgelopen door werken met gevaarlijke stoffen

Vanaf 1 januari 2023 gaat er een nieuwe tegemoetkomingregeling in, de Tegemoetkomingsregeling Stoffen gerelateerde Beroepsziekten (TSB). De tegemoetkomingsregeling is voor (ex-)werkenden die ziek zijn geworden doordat zij met gevaarlijke stoffen werken of hebben gewerkt.

maandag 27 februari 2023

Chroom-6 bij Defensie: Aansprakelijkheid en vergoeding

In 2014 heeft Defensie de opdracht aan het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) gegeven om de blootstelling aan chroom-6 houdende verf en Chemical Agent Resistant Coating (CARC) te onderzoeken. In dit onderzoek heeft het RIVM ook onderzocht wat het effect van chroom-6 houdende verf en CARC op de gezondheid van de (oud-)medewerkers is. De aanleiding van dit onderzoek waren de meerdere signalen van (oud-)medewerkers die ziek zijn geworden nadat ze met chroomverf en/of CARC hadden gewerkt.