Politieambtenaren lopen iedere dag tijdens de uitoefening van hun werkzaamheden het risico om te worden blootgesteld aan gevaarlijke situaties. Gevaar kan niet altijd worden vermeden en kan tot gevolg hebben dat u letsel oploopt. Indien u tijdens uw dienst een ongeval overkomt, dient u het ongevallenregistratieformulier in te vullen. Als er getuigen aanwezig waren, vraag hen dan om een verklaring op te stellen. Op basis hiervan wordt beoordeeld of het incident als dienstongeval kan worden gekwalificeerd.
Aanspraak op schadevergoeding bij politieoptreden
Is er sprake van een dienstongeval, dan komt u mogelijk in aanmerking voor diverse voorzieningen en regelingen waarmee (een deel van) uw schade wordt vergoed. In veel gevallen echter, overstijgt de schade de vergoedingen waarop u rechtspositioneel recht heeft. In die situatie kunt u met hulp van een gespecialiseerde advocaat een aanvullende schadevergoeding bij politie optreden claimen, mits vastgesteld kan worden dat de werkgever zijn zorgplicht heeft geschonden.
Ook indien sprake is van een beroepsziekte die in overwegende mate is veroorzaakt door de aard van het werk of de arbeidsomstandigheden, zoals PTSS, kunnen aanvullende schadeclaims aan de orde zijn.
PTSS en schadevergoeding: begeleiding door een politie letselschade advocaat
Posttraumatische Stressstoornis (PTSS) is inmiddels erkend als beroepsziekte bij politiemedewerkers. De politie heeft hiervoor een aparte regeling getroffen, maar het verhalen van zogenoemde restschade is vaak complex en tijdrovend. Bijstand van een ervaren Politie letselschade advocaat is in dergelijke gevallen van grote waarde.
Dagelijks kunnen politiemedewerkers blootstaan aan traumatische situaties. Wanneer PTSS als gevolg hiervan ontstaat, kan dit leiden tot beperkingen in zowel privéleven als werk. Indien de schade niet volledig wordt vergoed of pas later aan het licht komt, kan restschade alsnog op de (ex-)werkgever worden verhaald.
Voorbeelden hiervan zijn inkomensverlies door een lagere WIA-uitkering, het mislopen van carrièrekansen of ongedekte medische kosten. Om hiervoor in aanmerking te komen, moet de werkgever aansprakelijk worden gesteld.
Hoe verloopt de procedure?
Stap 1: Diagnose en causaal verband
De eerste stap is het verkrijgen van een diagnose PTSS door een erkend psychiater of psycholoog. Daarnaast moet er sprake zijn van een causaal verband tussen de aandoening en de dienstuitoefening. Kortom: is de PTSS ontstaan door traumatische werkgerelateerde ervaringen?
Stap 2: Aanmelding bij Team Beroepsrisico
De diagnose moet worden gemeld bij de arts van Team Beroepsrisico van de politie. Hiervoor is een machtiging nodig waarin u toestemming geeft om uw medische gegevens te delen met de adviescommissie. Deze commissie beoordeelt vervolgens of sprake is van een erkende beroepsziekte.
Stap 3: Schadevergoeding en restschade
Wanneer PTSS is erkend, kan een schadevergoeding worden toegekend. Deze bestaat onder meer uit directe schade, smartengeld en restschade. De hoogte van het smartengeld wordt bepaald volgens de Regeling Vergoeding Beroepsziekten Politie en hangt af van factoren zoals de ernst en duur van de klachten.
Restschade betreft schade die niet wordt vergoed door andere voorzieningen, zoals:
-
Inkomensverlies bij blijvende arbeidsongeschiktheid
-
Pensioenschade
-
Medische kosten
-
Langdurige therapieën of hulpmiddelen
-
Hulp in de huishouding of woningaanpassingen
Waarom een politie letselschade advocaat inschakelen?
Het proces om restschade te verhalen is juridisch complex. Een gespecialiseerde Politie letselschade advocaat beschikt over de vereiste expertise om uw zaak adequaat te begeleiden. Let op: de verjaringstermijn bedraagt vijf jaar na het ontstaan van de schade of het moment waarop u bekend werd met de schade en de aansprakelijke partij.
Deskundig juridisch advies nodig?
Heeft u vragen over PTSS, een beroepsziekte of het indienen van een schadevergoeding na politie optreden? Neem dan contact op met onze ervaren advocaten. Zij staan politiemedewerkers en oud-medewerkers met kennis, empathie en daadkracht bij in het verhalen van letselschade en restschade op de werkgever.
Regeling Vergoeding Beroepsziekten Politie: wetten.nl - Regeling - Regeling vergoeding beroepsziekten politie - BWBR0036902
Richtlijn aanpak dossier restschade en Commissie van Advies Restschade Afwikkeling Politie: wetten.nl - Regeling - Instellingsbesluit Commissie van Advies Restschade Afwikkeling Politie - BWBR0045770