PTSS brandweer

PTSS bij de brandweer

Zowel defensie als de politie hebben jaren geleden Posttraumatische Stressstoornis (PTSS) als beroepsziekte erkend. Helaas is dat bij de brandweer anders. PTSS bij de brandweer is een veelvoorkomende en soms niet te voorkomen beroepsziekte onder het brandweerpersoneel. Het verhalen van (rest)schade blijkt echter een lang en zwaar gevecht. Een gevecht dat vraagt om ervaren en gespecialiseerde, maar ook empathische juridische begeleiding.

De brandweer is vaak als een van de eerste hulpdiensten ter plaatse, waardoor brandweerlieden met regelmaat terechtkomen in heftige situaties van leven of dood. Zo voeren zij vaak reanimaties uit. Cijfers tonen aan dat brandweerlieden in hun carrière gemiddeld met maar liefst 1500 reanimatiesituaties te maken krijgen.

De juridische strijd om erkenning en compensatie

Deze ingrijpende gebeurtenissen kunnen leiden tot het ontwikkelen van een PTSS. Binnen hoogrisicoberoepen zoals defensie en politie is PTSS al jaren als beroepsziekte erkend, met bijbehorende regelingen die het eenvoudiger maken om (rest)schade te verhalen. Bij de landelijke brandweer daarentegen ontbreekt nog altijd een eenduidige erkenning. De 25 veiligheidsregio’s waaruit de brandweer bestaat, hanteren uiteenlopende beleidslijnen, wat leidt tot ongelijkheid en rechtsonzekerheid voor getroffen brandweerlieden.

Het gevolg: hulpverleners die geen nazorg krijgen, financieel worden gekort of zelfs ontslagen, zonder enige vorm van erkenning voor de psychische tol die hun werkzaamheden hebben geëist.

Veiligheidsregio’s waarvan bekend is dat zij actief beleid voeren op PTSS

Sommige regio’s nemen hun verantwoordelijkheid wel. Zo heeft de veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond sinds januari 2024 aangegeven PTSS als speerpunt te beschouwen en professionals aangesteld, zoals een bedrijfspsycholoog en een beleidsadviseur vitaliteit. De regio Amsterdam-Amstelland kent een tijdelijke regeling, waarbij een Adviescommissie PTSS beoordeelt of er een causaal verband bestaat tussen de werkzaamheden en de stoornis.

Bij erkenning volgt een eenmalige tegemoetkoming van € 20.000,-, vergoeding van onderzoeks- en rechtskosten, en terugbetaling van reeds ingehouden salaris.

Meer dan alleen financiële schade

Vaak is er echter meer schade dan deze vergoeding dekt. In ernstige gevallen is er sprake van arbeidsongeschiktheid en fors verlies aan verdienvermogen. Ook zonder volledige uitval kan schade aan carrièreperspectieven ontstaan. Denk hierbij aan misgelopen promoties, afgenomen inzetbaarheid en verminderd toekomstperspectief. Naast het verlies aan arbeidsvermogen kunnen er nog vele andere schadeposten zijn, waaronder immateriële schade zoals smartengeld.

Juridische hulp bij PTSS: werkgever aansprakelijk stellen

Wanneer de schade de geboden regelingen overstijgt, is het raadzaam om de werkgever aansprakelijk te stellen. Dan rijst de vraag of de veiligheidsregio haar zorgplicht heeft geschonden. De werkgever is verplicht te zorgen voor een veilige werkomgeving, inclusief preventieve en curatieve maatregelen bij psychische belasting.

Voor een succesvolle aansprakelijkstelling moet worden aangetoond dat de PTSS bij de brandweer het gevolg is van het werk, én dat er tekortkomingen waren in de zorgplicht, bijvoorbeeld door gebrekkige training, begeleiding of nazorg na traumatische incidenten.

Heeft u vragen over PTSS en het aansprakelijk stellen van de veiligheidsregio?

Zolang een landelijke erkenning van PTSS bij de brandweer als beroepsziekte uitblijft, is professionele en betrokken juridische hulp bij PTSS onmisbaar. Onze letselschadeadvocaten hebben ruime ervaring in het bijstaan van (oud-)brandweerlieden die hun werkgever aansprakelijk willen stellen.

Heeft u vragen over uw situatie? Neem gerust contact met ons op – wij staan voor u klaar.

Regeling PTSS: Veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland: Tijdelijke regeling erkenning PTSS als beroepsziekte VrAA (Tijdelijke regeling erkenning PTSS als beroepsziekte VrAA (officielebekendmakingen.nl))

Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond: ’Je staat er niet alleen voor’ - BrandweerNederland.nl

Carene van Vliet
Vragen over dit rechtsgebied?
Neem contact op met Carene van Vliet

Team letselschade

Carene van Vliet

Advocaat/managing partner

Lotte Janse

Advocaat

Actueel

Bij de tijd

vrijdag 3 november 2023

Derde actualisatie chroom-6

chroom-6

Derde actualisatie leidt niet tot aanpassing aandoeningenlijst.

Vorige week heeft het RIVM voor de derde keer de aandoeningenlijst chroom-6 geactualiseerd. Helaas met een teleurstellend resultaat. De derde actualisatie heeft niet tot aanpassingen van de aandoeningenlijst geleid.

 

maandag 26 juni 2023

Tegemoetkoming (oud-)werknemers die beroepsziekte hebben opgelopen door werken met gevaarlijke stoffen

Vanaf 1 januari 2023 gaat er een nieuwe tegemoetkomingregeling in, de Tegemoetkomingsregeling Stoffen gerelateerde Beroepsziekten (TSB). De tegemoetkomingsregeling is voor (ex-)werkenden die ziek zijn geworden doordat zij met gevaarlijke stoffen werken of hebben gewerkt.

maandag 27 februari 2023

Chroom-6 bij Defensie: Aansprakelijkheid en vergoeding

In 2014 heeft Defensie de opdracht aan het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) gegeven om de blootstelling aan chroom-6 houdende verf en Chemical Agent Resistant Coating (CARC) te onderzoeken. In dit onderzoek heeft het RIVM ook onderzocht wat het effect van chroom-6 houdende verf en CARC op de gezondheid van de (oud-)medewerkers is. De aanleiding van dit onderzoek waren de meerdere signalen van (oud-)medewerkers die ziek zijn geworden nadat ze met chroomverf en/of CARC hadden gewerkt.