Mensen zeggen weleens: door technologie worden advocaten minder belangrijk. Onze collega Jeroen Maas bestrijdt dat ten zeerste. In zijn interview met Adapting legt hij uit hij uit waarom Delissen Martens experimenteert met legal tech.
Migratierecht in deze tijd.
Wilt u naar Nederland verhuizen voor werk of gezinshereniging? Bent u op zoek naar advies over het verkrijgen van een verblijfsvergunning of naturalisatie tot Nederlander? Of heeft u te maken met de verlenging of intrekking van een verblijfsvergunning?
Wanneer een Migratierecht advocaat relevant is voor u
Migratierecht, ook wel bekend als ‘vreemdelingenrecht’, regelt het recht op verblijf in Nederland. Dit omvat onder meer toelating, verblijf en naturalisatie tot Nederlander. Belangrijke onderwerpen binnen het migratierecht zijn gezinshereniging, arbeidsmigratie en de verlenging of intrekking van een verblijfsvergunning.
De advocaten van de sectie Migratierecht bij Delissen Martens hebben jarenlange ervaring en worden erkend als autoriteiten in dit rechtsgebied. Zij adviseren particulieren, ondernemingen en (semi-) overheden over de regelgeving rondom verblijf in Nederland. Dankzij hun expertise kunnen zij snel uw situatie inschatten en u voorzien van een op maat gemaakt advies. Wij kijken verder dan alleen de juridische aspecten en denken mee over het volledige plaatje.
Migratierecht is een complex rechtsgebied, maar onze specialisten begeleiden u door de procedures, of het nu gaat om arbeidsmigratie, gezinshereniging of andere verblijfsgerelateerde kwesties.
Onze Migratierecht advocaten in Den Haag staan voor u klaar in heel Nederland
Bent u op zoek naar een migratierecht advocaat? U bent van harte welkom bij ons op kantoor in Den Haag. Onze migratierecht advocaten bezitten de juiste kennis en expertise om u bij te staan. Hoewel ons kantoor is gevestigd in Den Haag, opereren wij in heel Nederland. Zie hieronder ons team van relevante raadgevers
op het gebied van migratierecht .
Website 'mvv.gezinshereniging.nl'
Op zoek naar meer informatie over migratierecht? Op mvv-gezinshereniging.nl vindt u uitgebreide informatie en advies, speciaal gericht op vraagstukken rondom migratierecht en gezinshereniging. Bezoek de site voor een helder overzicht van de belangrijkste procedures en vereisten.
Vragen & antwoorden
Hoe kan ik een verblijfsvergunning aanvragen en wat zijn de voorwaarden?
Om een verblijfsvergunning aan te vragen in Nederland, moet u een aanvraag indienen bij de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND). Afhankelijk van uw situatie (werk, studie, gezinshereniging, etc.), zijn er verschillende soorten verblijfsvergunningen. Als u van buiten de EU komt, moet u vaak eerst een Machtiging tot Voorlopig Verblijf (MVV) aanvragen, wat een speciaal visum is om Nederland binnen te komen.
Voor een MVV-aanvraag voor gezinshereniging gelden specifieke voorwaarden:
- De persoon die naar Nederland wil komen, moet meestal een basisexamen inburgering afleggen bij de Nederlandse ambassade of het consulaat in het land van herkomst.
- Zowel de referent (de persoon die al in Nederland woont) als de partner of echtgenoot moet minstens 21 jaar oud zijn. Voor kinderen geldt dat zij minderjarig moeten zijn op het moment van de aanvraag.
- De referent moet aantonen dat hij of zij over voldoende en duurzaam inkomen beschikt om de gezinsleden te kunnen onderhouden, zonder afhankelijk te zijn van publieke middelen zoals de bijstand.
Zie voor meer informatie: Voorwaarden MVV | Gezinshereniging (mvv-gezinshereniging.nl)
Hoe kan ik bezwaar maken tegen een afwijzing van mijn verblijfsvergunning?
Als uw aanvraag voor een verblijfsvergunning is afgewezen, kunt u binnen vier weken bezwaar maken bij de IND. Deze termijn begint op de datum waarop de afwijzing is verstuurd. Het is van belang dat het bezwaarschrift binnen deze periode door de IND wordt ontvangen, anders kan het bezwaar niet in behandeling worden genomen. Het bezwaar moet schriftelijk worden ingediend, en het wordt aangeraden om dit zowel per post als per fax te versturen. Dit laatste geeft u een bewijs van ontvangst, wat noodzakelijk kan zijn als het bezwaarschrift op de laatste dag van de termijn wordt ingediend.
In het bezwaarschrift geeft u aan waarom u het niet eens bent met de beslissing. Als u op dat moment nog niet over alle benodigde documenten of argumenten beschikt, kunt u een zogenaamd "pro forma" bezwaarschrift indienen. Dit houdt in dat u de gronden van het bezwaar later aanvult. De IND zal u hiervoor een extra termijn geven.
Daarnaast kunt u, indien u het bezwaar niet in Nederland mag afwachten, een verzoek om een voorlopige voorziening indienen bij de rechter. Dit verzoek moet u snel indienen, vaak binnen 24 uur na de afwijzing, afhankelijk van de aard van de beslissing.
Als de IND uw bezwaar afwijst, kunt u vervolgens in beroep gaan bij de rechtbank. De rechter zal dan beoordelen of de IND de juiste procedure en wettelijke voorschriften heeft gevolgd.
Welke visa zijn beschikbaar voor ondernemers?
Voor ondernemers die naar Nederland willen komen, zijn er verschillende verblijfsdocumenten beschikbaar:
- Verblijfsvergunning zelfstandig ondernemer
Dit verblijfsdocument is bedoeld voor ondernemers die een eigen bedrijf willen opzetten of al een bedrijf hebben en dat naar Nederland willen uitbreiden. Een van de belangrijkste eisen is dat de ondernemer moet aantonen dat de onderneming een toegevoegde waarde heeft voor de Nederlandse economie. De beoordeling gebeurt aan de hand van een puntensysteem, waarbij punten worden toegekend op basis van uw ervaring, het ondernemingsplan en het economische belang van het bedrijf voor Nederland.
- Verblijfsvergunning startup
Dit verblijfdsdocument is speciaal bedoeld voor ondernemers die een startup willen oprichten in Nederland. Om hiervoor in aanmerking te komen, moet u samenwerken met een erkende facilitator. Dit is een organisatie die u begeleidt bij het opzetten van uw bedrijf, bijvoorbeeld door u te helpen met financiering, netwerken en de operationele kant van uw onderneming. Innovatie staat centraal bij deze regeling, wat betekent dat uw startup vernieuwend moet zijn en kan bijdragen aan de Nederlandse economie of technologische vooruitgang.
- Visum kort verblijf zakelijk bezoek
Een visum kort verblijf voor zakelijk bezoek (Schengenvisum) is een vergunning waarmee niet-EU-burgers tot maximaal 90 dagen binnen een periode van 180 dagen in Nederland of andere Schengenlanden mogen verblijven voor zakelijke doeleinden. Het visum is bedoeld voor mensen die voor zakenreizen zoals vergaderingen, conferenties of onderhandelingen naar het Schengengebied willen reizen.
Dit zeggen klanten over ons
score: 10
score: 9
Team migratierecht
Actueel
Bij de tijd
Waarom een advocaat voor een MVV-aanvraag?
Voor het aanvragen van een verblijfsvergunning ten behoeve van gezinshereniging is het niet verplicht om een advocaat in te schakelen. Desalniettemin kan het raadzaam zijn om de aanvraag door een advocaat te laten voorbereiden en in te dienen. In zijn blog gaat Jeroen Maas nader in op de voordelen van professionele begeleiding door een advocaat.