Militair recht

Militair recht in deze tijd.

Militair recht gaat over wet- en regelgeving betreffende militairen. Het kan om uiteenlopende onderwerpen gaan, zoals wanneer u als (ex-)militair een dagvaarding voor een strafbaar feit heeft ontvangen, u bij of tijdens de uitvoering van uw werk letsel heeft opgelopen of als u wordt voorgedragen voor ontslag uit militaire dienst.

Wanneer een Militair recht advocaat relevant is voor u

Militair recht kan in verschillende situaties van belang zijn, zowel voor actief dienende militairen als voor veteranen. Dit kan gaan om strafrechtelijke zaken, zoals een beschuldiging van een misdrijf gepleegd tijdens de dienst, of om rechtspositionele zaken die betrekking hebben op arbeidsvoorwaarden, ontslag of herplaatsing binnen Defensie. Daarnaast kan het militair tuchtrecht relevant zijn, waarbij het gaat om disciplinaire maatregelen en procedures binnen de krijgsmacht.

Als u te maken krijgt met een van deze zaken, is het belangrijk om juridisch advies in te winnen van een specialist met diepgaande kennis van militair recht. Onze advocaten bieden u de nodige rechtsbijstand, adviseren over de mogelijke vervolgstappen en zorgen ervoor dat u goed geïnformeerd bent over het verloop en de kosten van uw zaak. Of het nu gaat om een preventief adviesgesprek of actieve bijstand tijdens een procedure, wij staan klaar om u met onze expertise en ervaring bij te staan.  

Onze militair recht advocaten in Den Haag staan voor u klaar in heel Nederland

Bent u op zoek naar een militair recht-advocaat? U bent van harte welkom bij ons op kantoor in Den Haag. Onze militair recht-advocaten bezitten de juiste kennis en expertise om u bij te staan. Hoewel ons kantoor is gevestigd in Den Haag, opereren wij  in heel Nederland. Zie hieronder ons team van relevante raadgevers op het gebied van militair recht.

Carene van Vliet
Vragen over dit rechtsgebied?
Neem contact op met Carene van Vliet

Vragen & antwoorden

Wat kan een militair of veteraan doen bij letselschade?

Heeft u als militair of veteraan tijdens of na uw dienst van het Ministerie van Defensie lichamelijk of geestelijk letsel opgelopen? Bent u militair of veteraan en bent u bij of tijdens de uitvoering van uw werk gewond geraakt en is er een dienstverbandaandoening (artikel 4 of artikel 5) vastgesteld? Er zijn regelingen voor (ex) militaire ambtenaren die een compensatie of schadevergoeding bieden. Wij kunnen u over letselschade adviseren en u begeleiden.

Wat kan ik verwachten tijdens een intakegesprek over mijn militaire zaak?

Onze ervaring leert dat een goede voorbereiding en duidelijk inzicht in uw rechten essentieel zijn. Bij een intakegesprek bespreken wij uw situatie, geven een overzicht van mogelijke stappen en verschaffen duidelijkheid over kosten. Ook bekijken wij of u in aanmerking komt voor gesubsidieerde rechtsbijstand.

Hoe gaat Delissen Martens om met de privacy en vertrouwelijkheid in mijn zaak?

Wij vermijden media-aandacht voor uw zaak om uw privacy te beschermen, tenzij uw belangen anders vereisen. Ons doel is om uw belangen optimaal te behartigen met een persoonlijke en betrokken aanpak.

Dit zeggen klanten over ons

score: 10

Professioneel en heel toegankelijk
Zeer fijn en goed geholpen met een vervelende kwestie. Het juiste advies gegeven en zeer adequaat gereageerd

score: 10

DM in de persoon van Thijs van Munster heeft ons adequaat, snel en pro actief geholpen.
Thijs heeft ons bijgestaan in een zaak waarbij een bewoner zich niet aan de gemaakte afspraken hield. Hij reageerde in de ontwikkelingen van de zaak altijd vlot en helder, zowel schriftelijk als mondeling. Hij had als advocaat soms een invalshoek die wij zelf niet zo direct zouden verzinnen. Het bereikte resultaat is dat de bewoner zich aan de gemaakte afspraken gaat houden. Wij hebben het contact met Thijs als zeer prettig ervaren.

Team militair recht

Carene van Vliet

Advocaat/managing partner

Lotte Janse

Advocaat

Niels Genemans

Advocaat

Actueel

Bij de tijd

woensdag 21 juni 2023

Rijden onder invloed

Wangedrag is een breed begrip. In de rechtspraak wordt vaak de vergelijking gemaakt met het plichtverzuim uit het ambtenarenrecht: het zich niet gedragen zoals een goed ambtenaar betaamt. Belangrijk is dat niet alleen gedragingen binnen de dienst als wangedrag kunnen worden aangemerkt. Gedrag in de privétijd dat schadelijk kan zijn voor de militaire dienstvervulling of niet in overeenstemming is met het aanzien van het militaire ambt kan ook tot wangedrag en daarmee ontslag leiden.

donderdag 16 maart 2023

Is spreken zilver en zwijgen goud?

Militair recht

De krijgsmacht moet onder alle omstandigheden inzetbaar zijn. Vanwege deze taakstelling is Defensie een bijzondere werkgever en de militair geen gewone werknemer. Aan de militair worden verplichtingen opgelegd en eisen gesteld die afwijken van de regels geldend voor andere ambtenaren. Zo kan van een militair worden gevraagd het uiterlijk aan te passen aan de werkzaamheden en onder uiteenlopende (levensgevaarlijke) omstandigheden te werken in gebieden over de hele wereld.

woensdag 5 juli 2023

Ontwikkelingen MIP en de rekenrente

Ontwikkelingen MIP BIV | Delissen Martens

De wijze van afwikkeling van schadevergoeding voor veteranen is in beweging en helaas geen rustig bezit. Elk jaar zijn er ontwikkelingen die de berekening van schadevergoedingen beïnvloeden. Soms zijn deze ontwikkelingen in het voordeel van de veteraan, soms in het nadeel. Het is een dynamisch proces. In deze blog bespreek ik de actuele ontwikkelingen. Die gaan over de verrekening van het MIP en de rekenrente. 

maandag 26 juni 2023

Tegemoetkoming (oud-)werknemers die beroepsziekte hebben opgelopen door werken met gevaarlijke stoffen

Vanaf 1 januari 2023 gaat er een nieuwe tegemoetkomingregeling in, de Tegemoetkomingsregeling Stoffen gerelateerde Beroepsziekten (TSB). De tegemoetkomingsregeling is voor (ex-)werkenden die ziek zijn geworden doordat zij met gevaarlijke stoffen werken of hebben gewerkt.