Zienswijze

Zienswijze militair ambtenarenrecht

Als militair kunt u geconfronteerd worden met rechtspositionele maatregelen vanuit Defensie, zoals schorsing, functiewijziging of ontslag. Voordat dergelijke besluiten definitief worden, heeft u het recht om een zienswijze in te dienen. Deze zienswijze biedt u de mogelijkheid om uw standpunt kenbaar te maken en invloed uit te oefenen op het uiteindelijke besluit.

Waarom een zienswijze indienen?

Het indienen van een zienswijze binnen het militair ambtenarenrecht is een cruciale stap om uw belangen te beschermen. Het stelt u in staat om:

  • Uw visie op de situatie te geven;

  • Eventuele onjuistheden of onduidelijkheden in het voorgenomen besluit te corrigeren;

  • Aanvullende informatie of omstandigheden aan te dragen die van invloed kunnen zijn op het besluit.

Onze Expertise

Bij Delissen Martens hebben wij ruime ervaring met het begeleiden van militairen bij het opstellen en indienen van zienswijzen. Onze gespecialiseerde advocaten in het militair ambtenarenrecht kunnen u adviseren over:

  • De inhoud en formulering van uw zienswijze;

  • De procedurele stappen en termijnen;

  • Vervolgacties, zoals bezwaar of beroep, indien nodig.

Neem contact op

Heeft u een voorgenomen besluit ontvangen en overweegt u een zienswijze in te dienen? Ons team staat klaar om u te ondersteunen en te adviseren. Neem contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek.

Carene van Vliet
Vragen over dit rechtsgebied?
Neem contact op met Carene van Vliet

Team militair recht

Carene van Vliet

Advocaat/managing partner

Lotte Janse

Advocaat

Niels Genemans

Advocaat

Actueel

Bij de tijd

woensdag 21 juni 2023

Rijden onder invloed

Wangedrag is een breed begrip. In de rechtspraak wordt vaak de vergelijking gemaakt met het plichtverzuim uit het ambtenarenrecht: het zich niet gedragen zoals een goed ambtenaar betaamt. Belangrijk is dat niet alleen gedragingen binnen de dienst als wangedrag kunnen worden aangemerkt. Gedrag in de privétijd dat schadelijk kan zijn voor de militaire dienstvervulling of niet in overeenstemming is met het aanzien van het militaire ambt kan ook tot wangedrag en daarmee ontslag leiden.

donderdag 16 maart 2023

Is spreken zilver en zwijgen goud?

Militair recht

De krijgsmacht moet onder alle omstandigheden inzetbaar zijn. Vanwege deze taakstelling is Defensie een bijzondere werkgever en de militair geen gewone werknemer. Aan de militair worden verplichtingen opgelegd en eisen gesteld die afwijken van de regels geldend voor andere ambtenaren. Zo kan van een militair worden gevraagd het uiterlijk aan te passen aan de werkzaamheden en onder uiteenlopende (levensgevaarlijke) omstandigheden te werken in gebieden over de hele wereld.

woensdag 5 juli 2023

Ontwikkelingen MIP en de rekenrente

Ontwikkelingen MIP BIV | Delissen Martens

De wijze van afwikkeling van schadevergoeding voor veteranen is in beweging en helaas geen rustig bezit. Elk jaar zijn er ontwikkelingen die de berekening van schadevergoedingen beïnvloeden. Soms zijn deze ontwikkelingen in het voordeel van de veteraan, soms in het nadeel. Het is een dynamisch proces. In deze blog bespreek ik de actuele ontwikkelingen. Die gaan over de verrekening van het MIP en de rekenrente. 

maandag 26 juni 2023

Tegemoetkoming (oud-)werknemers die beroepsziekte hebben opgelopen door werken met gevaarlijke stoffen

Vanaf 1 januari 2023 gaat er een nieuwe tegemoetkomingregeling in, de Tegemoetkomingsregeling Stoffen gerelateerde Beroepsziekten (TSB). De tegemoetkomingsregeling is voor (ex-)werkenden die ziek zijn geworden doordat zij met gevaarlijke stoffen werken of hebben gewerkt.