Militair letselschade

Militair letselschade 

Als militair wordt u tijdens uw werkzaamheden regelmatig blootgesteld aan gevaarlijke situaties. Niet alleen tijdens uitzendingen, maar ook tijdens oefeningen bestaat het risico dat u lichamelijk of geestelijk letsel oploopt. Bent u gewond geraakt in de uitoefening van uw functie? Dan is het van groot belang om tijdig juridisch advies in te winnen van een gespecialiseerde militair letselschade advocaat.

Laat altijd een proces-verbaal van het ongeval opstellen, waarin u zo gedetailleerd mogelijk omschrijft wat er is gebeurd, hoe het ongeval zich heeft voorgedaan en welke getuigenverklaringen beschikbaar zijn. De juridische kwalificatie van het incident—zoals een dienstongeval, een beroepsincident of een bedrijfsongeval—bepaalt in belangrijke mate op welke voorzieningen u recht heeft, zoals uitkeringen via het ABP. Aanvullend is het in veel gevallen mogelijk om het Ministerie van Defensie aansprakelijk te stellen voor schade die niet via reguliere kanalen wordt vergoed. Dit kan onder meer via de Regeling Volledige Schadevergoeding.

Schadeafhandeling en juridische bijstand

De letselschade advocaten van Defensie bij DelissenMartens hebben ruime ervaring met het bijstaan van (oud-)militairen bij het afwikkelen van schadeclaims. In sommige gevallen erkent het Ministerie van Defensie haar aansprakelijkheid, bijvoorbeeld wegens het niet naleven van de zorgplicht als werkgever. Indien dit het geval is, kan schadeafhandeling vaak plaatsvinden zonder rechterlijke tussenkomst—door middel van overleg en onderhandeling.

Hoewel de procedure formeel verloopt via het bestuursrecht en ambtenarenrecht, is de inhoudelijke benadering vergelijkbaar met civiele letselschadezaken. Indien partijen geen overeenstemming bereiken, kan de Minister verzocht worden een formeel schadebesluit te nemen. Tegen een ongunstig besluit kan bezwaar worden aangetekend, gevolgd door eventueel beroep bij de rechtbank Den Haag en hoger beroep bij de Centrale Raad van Beroep in Utrecht. In al deze fasen staat uw militair letselschade advocaat van Delissen Martens u deskundig bij.

Hulp nodig van een militair letselschade advocaat?

Heeft u letsel opgelopen tijdens uw werkzaamheden bij Defensie en overweegt u om Defensie aansprakelijk te stellen voor uw schade? Neem dan contact op met onze militair letselschade advocaten. Wij hebben ruime ervaring in het begeleiden van militairen en veteranen bij het verhalen van zowel fysieke als psychische letselschade op het Ministerie van Defensie.

Carene van Vliet
Vragen over dit rechtsgebied?
Neem contact op met Carene van Vliet

Dit zeggen klanten over ons

score: 10

Top service en uitstekend begeleid door het hele proces
Zonder France-Sophie hulp had ik het nooit gered. Ik kan dankzij haar eindelijk mijn hoofdstuk sluiten Als ik vragen had kreeg ik vrijwel direct antwoord en de communicatie was daarom ook echt top. jullie staan klaar voor een veteraan . Enorm bedankt.

score: 8

Ronduit tevreden
Nadat ik een contactverzoek had gedaan werd al heel gauw contact gemaakt. Vervolgens heb ik uitgelegd wat mijn case was en werd mij duidelijk gemaakt wat de mogelijkheden waren en wat de plan van aanpak eventueel zou zijn. Het telefonisch contact was ook heel goed en ik werd teruggebeld als ik daarom vroeg. Kortom, ik ben heel erg tevreden hoe mijn zaak is aangepakt en de uitkomst daarvan.

Team militair recht

Carene van Vliet

Advocaat/managing partner

Lotte Janse

Advocaat

Niels Genemans

Advocaat

Actueel

Bij de tijd

woensdag 21 juni 2023

Rijden onder invloed

Wangedrag is een breed begrip. In de rechtspraak wordt vaak de vergelijking gemaakt met het plichtverzuim uit het ambtenarenrecht: het zich niet gedragen zoals een goed ambtenaar betaamt. Belangrijk is dat niet alleen gedragingen binnen de dienst als wangedrag kunnen worden aangemerkt. Gedrag in de privétijd dat schadelijk kan zijn voor de militaire dienstvervulling of niet in overeenstemming is met het aanzien van het militaire ambt kan ook tot wangedrag en daarmee ontslag leiden.

donderdag 16 maart 2023

Is spreken zilver en zwijgen goud?

Militair recht

De krijgsmacht moet onder alle omstandigheden inzetbaar zijn. Vanwege deze taakstelling is Defensie een bijzondere werkgever en de militair geen gewone werknemer. Aan de militair worden verplichtingen opgelegd en eisen gesteld die afwijken van de regels geldend voor andere ambtenaren. Zo kan van een militair worden gevraagd het uiterlijk aan te passen aan de werkzaamheden en onder uiteenlopende (levensgevaarlijke) omstandigheden te werken in gebieden over de hele wereld.

woensdag 5 juli 2023

Ontwikkelingen MIP en de rekenrente

Ontwikkelingen MIP BIV | Delissen Martens

De wijze van afwikkeling van schadevergoeding voor veteranen is in beweging en helaas geen rustig bezit. Elk jaar zijn er ontwikkelingen die de berekening van schadevergoedingen beïnvloeden. Soms zijn deze ontwikkelingen in het voordeel van de veteraan, soms in het nadeel. Het is een dynamisch proces. In deze blog bespreek ik de actuele ontwikkelingen. Die gaan over de verrekening van het MIP en de rekenrente. 

maandag 26 juni 2023

Tegemoetkoming (oud-)werknemers die beroepsziekte hebben opgelopen door werken met gevaarlijke stoffen

Vanaf 1 januari 2023 gaat er een nieuwe tegemoetkomingregeling in, de Tegemoetkomingsregeling Stoffen gerelateerde Beroepsziekten (TSB). De tegemoetkomingsregeling is voor (ex-)werkenden die ziek zijn geworden doordat zij met gevaarlijke stoffen werken of hebben gewerkt.