De wijze van afwikkeling van schadevergoeding voor veteranen is in beweging en helaas geen rustig bezit. Elk jaar zijn er ontwikkelingen die de berekening van schadevergoedingen beïnvloeden. Soms zijn deze ontwikkelingen in het voordeel van de veteraan, soms in het nadeel. Het is een dynamisch proces. In deze blog bespreek ik de actuele ontwikkelingen. Die gaan over de verrekening van het MIP en de rekenrente. Volg onze site waar regelmatig nieuwe ontwikkelingen zullen worden gedeeld: www.militaireadvocaten.nl.
Militair letselschade
Als militair krijgt u tijdens uw werkzaamheden te maken met gevaarlijke situaties. Niet alleen op uitzending, maar bijvoorbeeld ook tijdens oefeningen wordt u blootgesteld aan risico’s waar u gewond kunt raken. Indien u gewond bent geraakt, is het belangrijk om u goed te laten adviseren. Zorg ervoor dat er een proces verbaal van ongeval wordt opgemaakt. Omschrijf gedetailleerd wat er is gebeurd, hoe het ongeval zich heeft voorgedaan en vraag aan getuigen om dit ook te doen. Het ligt aan de omstandigheden van het geval hoe het ongeval wordt gekwalificeerd. Er wordt een onderscheid gemaakt in een dienstongeval, een beroepsincident en een bedrijfsongeval. Afhankelijk van de kwalificatie van het ongeval maakt u aanspraak op bepaalde voorzieningen bij het ABP. Aanvullend kunt u het Ministerie van Defensie nog aansprakelijk stellen om de niet gedekte schade te vergoeden. In sommige gevallen kan dat via de Regeling Volledige Schadevergoeding.
Schadeafhandeling
De militaire advocaten van Delissen Martens staan gewonde (ex-)militairen bij in het afwikkelen van de letselschade. Het hangt per geval af op welke manier een zaak wordt aangevlogen. Als het Ministerie van Defensie aansprakelijk gesteld wordt, bijvoorbeeld vanwege het schenden van de zorgplicht die voor haar als werkgever geldt, en het Ministerie van Defensie bereid is om de schade te vergoeden, dan is het meestal mogelijk om de schade af te wikkelen zonder tussenkomst van een rechter. Dat gebeurt in goed overleg en door onderhandelingen.
Hoewel de zaak wordt afgehandeld volgens de regels van het ambtenarenrecht en het bestuursrecht, verloopt de procedure ten aanzien van de afwikkeling grotendeels hetzelfde als in civiele letselschadezaken. Komen partijen er niet in goed overleg uit, dan kan de Minister gevraagd worden om een schadebesluit te nemen. Als de (ex-)militair zich niet kan vinden in het schadebesluit, dan moet hij een bezwaarschrift indienen. Levert dat niet het gewenste resultaat op, dan wordt de zaak behandeld door de bestuursrechter van de rechtbank Den Haag. Hoger beroep wordt ingesteld bij de Centrale Raad van Beroep in Utrecht. Daarin kunnen wij u uiteraard bijstaan.
Heeft u vragen over letsel opgelopen tijdens uw werkzaamheden en het aansprakelijk stellen van defensie?
Dan kunt u gerust contact opnemen met onze letselschadeadvocaten. Zij hebben ruime ervaring in het bijstaan van (oud-)werknemers die als gevolg van hun werkzaamheden lichamelijk of geestelijk letsel hebben opgelopen en Defensie aansprakelijk willen stellen om uiteindelijk hun (rest)schade te kunnen verhalen.
Dit zeggen klanten over ons
score: 9
score: 10
Team militair recht
Actueel
Bij de tijd
Ongeval tijdens oefening militaire opleiding wordt aangemerkt als dienstongeval
Op 23 maart 2023 heeft de Centrale Raad van Beroep een belangrijke uitspraak gedaan en een kader geschetst onder welke omstandigheden een gebeurtenis waarbij letsel is opgelopen tijdens een oefening in het kader van de militaire opleiding als een bedrijfs- of dienstongeval moet worden aangemerkt.
Belangrijke ontwikkelingen voor veteranen over het Militair Invaliditeitspensioen (MIP)
Een grote groep veteranen heeft als gevolg van uitzendingen letsel oplopen. Soms is dat lichamelijk letsel, soms mentaal (vaak PTSS) en soms een combinatie daarvan. Lees het blogartikel.