Bedrijfs-of dienstongevallen

Bedrijfs-of dienstongevallen

Voor een militair, veteraan of reservist kunnen zich situaties voordoen waarbij tijdens de uitoefening van de werkzaamheden letsel ontstaat. In dergelijke gevallen wordt doorgaans een proces-verbaal van ongeval opgemaakt. In dit document wordt vermeld of er sprake is van een artikel 4-situatie (dienstongeval) of een artikel 5-situatie (bedrijfsongeval). Maar wat houden deze begrippen precies in? En wat zijn de verschillen bij bedrijfs- of dienstongevallen?

Juridisch kader bij bedrijfs- of dienstongeval

Artikel 4 van de Regeling proces-verbaal van ongeval en rapportage medische aangelegenheden beschrijft wanneer een ongeval wordt aangemerkt als een dienstongeval: bijvoorbeeld tijdens een uitzending of onder oorlog nabootsende omstandigheden.

Artikel 5 van diezelfde regeling benoemt wanneer sprake is van een bedrijfsongeval, zoals bij werkzaamheden op reguliere defensielocaties of tijdens dienstsport. Deze kwalificatie bepaalt mede of er aanspraak kan worden gemaakt op voorzieningen en regelingen in geval van letselschade door dienstongeval of anderszins.

De impact van een onjuist proces-verbaal

Het proces-verbaal van ongeval wordt doorgaans als leidend beschouwd bij het nemen van besluiten over de rechtspositie van de militair. Een onvolledig of foutief opgestelde rapportage kan ertoe leiden dat u niet in aanmerking komt voor bepaalde voorzieningen of compensatie. Zo biedt een correcte erkenning van een dienstongeval toegang tot specifieke regelingen, waaronder vergoeding van letselschade en voorzieningen op de lange termijn.

Wordt het ongeval echter als bedrijfsongeval bestempeld, dan gelden deze regelingen niet. Sterker nog: als het ongeval niet wordt erkend, kan dit zelfs leiden tot loonkorting in het tweede ziektejaar.

Deskundige ondersteuning bij letselschade door dienstongeval

Gezien de verstrekkende gevolgen van een besluit over uw ongeval, is het van groot belang om alert te zijn bij het opstellen van het proces-verbaal en om juridische ondersteuning in te schakelen. Heeft u een besluit ontvangen waaruit blijkt dat uw ongeval als bedrijfsongeval wordt aangemerkt, terwijl u meent dat het om een dienstongeval gaat? Of wenst u vroegtijdige beoordeling van uw zaak? Neem dan contact op met onze specialisten in bedrijfs- of dienstongevallen.

Carene van Vliet
Vragen over dit rechtsgebied?
Neem contact op met Carene van Vliet

Team militair recht

Carene van Vliet

Advocaat/managing partner

Lotte Janse

Advocaat

Niels Genemans

Advocaat

Actueel

Bij de tijd

woensdag 21 juni 2023

Rijden onder invloed

Wangedrag is een breed begrip. In de rechtspraak wordt vaak de vergelijking gemaakt met het plichtverzuim uit het ambtenarenrecht: het zich niet gedragen zoals een goed ambtenaar betaamt. Belangrijk is dat niet alleen gedragingen binnen de dienst als wangedrag kunnen worden aangemerkt. Gedrag in de privétijd dat schadelijk kan zijn voor de militaire dienstvervulling of niet in overeenstemming is met het aanzien van het militaire ambt kan ook tot wangedrag en daarmee ontslag leiden.

donderdag 16 maart 2023

Is spreken zilver en zwijgen goud?

Militair recht

De krijgsmacht moet onder alle omstandigheden inzetbaar zijn. Vanwege deze taakstelling is Defensie een bijzondere werkgever en de militair geen gewone werknemer. Aan de militair worden verplichtingen opgelegd en eisen gesteld die afwijken van de regels geldend voor andere ambtenaren. Zo kan van een militair worden gevraagd het uiterlijk aan te passen aan de werkzaamheden en onder uiteenlopende (levensgevaarlijke) omstandigheden te werken in gebieden over de hele wereld.

woensdag 5 juli 2023

Ontwikkelingen MIP en de rekenrente

Ontwikkelingen MIP BIV | Delissen Martens

De wijze van afwikkeling van schadevergoeding voor veteranen is in beweging en helaas geen rustig bezit. Elk jaar zijn er ontwikkelingen die de berekening van schadevergoedingen beïnvloeden. Soms zijn deze ontwikkelingen in het voordeel van de veteraan, soms in het nadeel. Het is een dynamisch proces. In deze blog bespreek ik de actuele ontwikkelingen. Die gaan over de verrekening van het MIP en de rekenrente. 

maandag 26 juni 2023

Tegemoetkoming (oud-)werknemers die beroepsziekte hebben opgelopen door werken met gevaarlijke stoffen

Vanaf 1 januari 2023 gaat er een nieuwe tegemoetkomingregeling in, de Tegemoetkomingsregeling Stoffen gerelateerde Beroepsziekten (TSB). De tegemoetkomingsregeling is voor (ex-)werkenden die ziek zijn geworden doordat zij met gevaarlijke stoffen werken of hebben gewerkt.