Gevaarlijke stoffen

Tegemoetkoming (oud-)werknemers die beroepsziekte hebben opgelopen door werken met gevaarlijke stoffen.

Werken voor het Ministerie van defensie kan betekenen dat u ongewild wordt blootgesteld aan gevaarlijke stoffen. U kunt denken aan kerosine, asbest, de “burnpits”, Chroom, CARC en vele andere giftige stoffen.

Als u als gevolg van deze blootstelling ziek bent geworden en schade heeft opgelopen, kunt u Defensie aansprakelijk stellen en uw (rest)schade verhalen.

Ook zijn er uitkeringsregelingen waar u wellicht een beroep op kunt doen, of andere voorzieningen. Een voorbeeld van zo een regeling zijn de regelingen voor chroom 6.

De nieuwe regeling en de Uitkeringsregeling chroom-6 van Defensie

Sinds mei 2021 kunnen (oud-)werknemers van Defensie die hebben gewerkt op zowel POMS als niet-POMS-sites een beroep doen op de Uitkeringsregeling chroom-6 van Defensie, als zij door blootstelling aan chroom-6 last hebben van aandoeningen die op de aandoeningenlijst staan vermeld.

In 2014 heeft Defensie de opdracht aan het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) gegeven om de blootstelling aan chroom-6 houdende verf en Chemical Agent Resistant Coating (CARC) te onderzoeken. In dit onderzoek heeft het RIVM ook onderzocht wat het effect van chroom-6 houdende verf en CARC op de gezondheid van de (oud-)medewerkers is. De aanleiding van dit onderzoek waren de meerdere signalen van (oud-)medewerkers die ziek zijn geworden nadat ze met chroomverf en/of CARC hadden gewerkt.

Op 31 mei 2021 heeft het RIVM het laatste deelonderzoek chroom-6 afgerond. Het laatste deelonderzoek zag op álle Defensielocaties die in de periode van 1970 tot 2015 met chroom-6 hebben gewerkt. Het RIVM heeft geconcludeerd dat medewerkers op alle Defensielocaties niet (altijd voldoende) beschermd waren tegen blootstelling aan chroom houdende verf. Defensie heeft daarmee niet altijd aan haar plicht voldaan om te zorgen voor een veilige werkplek voor haar werknemers. Anders gezegd, Defensie is tekortgeschoten in haar zorgplicht als werkgever.

Naar aanleiding van het laatste deelonderzoek chroom-6 heeft Defensie de voormalige Uitkeringsregeling uitgebreid. Eerder vielen alleen (oud-)medewerkers van POMS-sites en hun nabestaanden onder deze regeling. Momenteel vallen de (oud-)medewerkers van alle Defensielocaties en hun nabestaanden onder de Uitkeringsregeling. Vanwege deze uitbreiding is de Coulanceregeling ingetrokken.

Uitkeringsregeling Chroom-6

Of u een beroep op de Uitkeringsregeling kunt doen en wat de hoogte van de uitkering is, hangt van het volgende af:

  • De (duur van de) functie en/of verrichte werkzaamheden:
  • De duur van de blootstelling aan chroom-6 tijdens de werkzaamheden;
  • De aandoening.

Restschadeprocedure defensie

Op het moment dat u een uitkering op basis van de Uitkeringsregeling heeft ontvangen, maar u heeft door dezelfde aandoening meer schade dan de toegekende uitkering, dan kunt u een letselschadeclaim bij defensie indienen. Dit wordt ook wel een restschadeprocedure genoemd. Tijdens deze procedure kan zowel de materiële als immateriële schade die u heeft geleden naar aanleiding van de blootstelling aan chroom-6, CARC en/of giftige stoffen op defensie worden verhaald.

Allereerst dient het verband tussen de klacht(en) en/of aandoening(en) en de blootstelling aan chroom-6, CARC en/of giftige stoffen te worden aangetoond. Vervolgens dient het causale verband tussen uw aandoening(en) en/of klacht(en) en de geleden schade te worden onderbouwd. Dit is een lastige en complexe procedure. Wij hebben ruime ervaring met het claimen van letselschade bij defensie en begeleiden u dan ook graag bij de afwikkeling van uw restschade. Als u vragen heeft, neem gerust contact op.

Vragen over dit rechtsgebied?
Neem contact op met Carene van Vliet
Vragen over dit rechtsgebied?
Neem contact op met Bas Martens

Team militair recht

Carene van Vliet

Advocaat/managing partner

Bas Martens

Advocaat/partner

Lotte Janse

Advocaat

Niels Genemans

Advocaat

Actueel

Bij de tijd

woensdag 5 juli 2023

Ontwikkelingen MIP en de rekenrente

Ontwikkelingen MIP BIV | Delissen Martens

De wijze van afwikkeling van schadevergoeding voor veteranen is in beweging en helaas geen rustig bezit. Elk jaar zijn er ontwikkelingen die de berekening van schadevergoedingen beïnvloeden. Soms zijn deze ontwikkelingen in het voordeel van de veteraan, soms in het nadeel. Het is een dynamisch proces. In deze blog bespreek ik de actuele ontwikkelingen. Die gaan over de verrekening van het MIP en de rekenrente. Volg onze site waar regelmatig nieuwe ontwikkelingen zullen worden gedeeld: www.militaireadvocaten.nl.