Militair letselschade door gevaarlijke stoffen: uw recht op compensatie
Werken bij het Ministerie van Defensie brengt bijzondere risico’s met zich mee. Een daarvan is de kans op blootstelling aan gevaarlijke stoffen zoals kerosine, asbest, “burnpits”, chroom, CARC en andere kankerverwekkende stoffen. Bent u als (oud-)militair ziek geworden door deze blootstelling? Dan kan er sprake zijn van militair letselschade door gevaarlijke stoffen. In dat geval kunt u Defensie aansprakelijk stellen voor de schade die u daardoor heeft geleden.
De nieuwe regeling en de Uitkeringsregeling chroom-6 van Defensie
Sinds mei 2021 kunnen (oud-)werknemers van Defensie die hebben gewerkt op zowel POMS als niet-POMS-sites een beroep doen op de Uitkeringsregeling chroom-6 van Defensie, als zij door blootstelling aan chroom-6 last hebben van aandoeningen die op de aandoeningenlijst staan vermeld.
In 2014 heeft Defensie de opdracht aan het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) gegeven om de blootstelling aan chroom-6 houdende verf en Chemical Agent Resistant Coating (CARC) te onderzoeken. In dit onderzoek heeft het RIVM ook onderzocht wat het effect van chroom-6 houdende verf en CARC op de gezondheid van de (oud-)medewerkers is. De aanleiding van dit onderzoek waren de meerdere signalen van (oud-)medewerkers die ziek zijn geworden nadat ze met chroomverf en/of CARC hadden gewerkt.
Op 31 mei 2021 heeft het RIVM het laatste deelonderzoek chroom-6 afgerond. Het laatste deelonderzoek zag op álle Defensielocaties die in de periode van 1970 tot 2015 met chroom-6 hebben gewerkt. Het RIVM heeft geconcludeerd dat medewerkers op alle Defensielocaties niet (altijd voldoende) beschermd waren tegen blootstelling aan chroom houdende verf. Defensie heeft daarmee niet altijd aan haar plicht voldaan om te zorgen voor een veilige werkplek voor haar werknemers. Anders gezegd, Defensie is tekortgeschoten in haar zorgplicht als werkgever.
Naar aanleiding van het laatste deelonderzoek chroom-6 heeft Defensie de voormalige Uitkeringsregeling uitgebreid. Eerder vielen alleen (oud-)medewerkers van POMS-sites en hun nabestaanden onder deze regeling. Momenteel vallen de (oud-)medewerkers van alle Defensielocaties en hun nabestaanden onder de Uitkeringsregeling. Vanwege deze uitbreiding is de Coulanceregeling ingetrokken.
Wat houdt de Uitkeringsregeling Chroom-6 in?
U komt mogelijk in aanmerking voor een uitkering wanneer u:
-
langdurig bent blootgesteld aan chroom-6 of CARC;
-
werkzaamheden heeft verricht op een Defensie locatie waar deze stoffen aanwezig waren;
-
een erkende aandoening heeft ontwikkeld als gevolg hiervan.
De hoogte van de uitkering hangt af van de duur van uw werkzaamheden, de intensiteit van de blootstelling en de medische gevolgen daarvan.
De restschadeprocedure bij Defensie
Wanneer de ontvangen uitkering onvoldoende is om uw totale schade te dekken, kunt u een aanvullende letselschadeclaim indienen tegen Defensie. In deze zogenaamde restschadeprocedure kan zowel materiële als immateriële schade worden verhaald.
Het aantonen van het causaal verband tussen blootstelling en gezondheidsschade is juridisch complex. Wij beschikken over ruime ervaring in procedures op het gebied van militair letselschade door gevaarlijke stoffen, en begeleiden u deskundig bij elke stap in dit traject.