Het kan gebeuren dat u als militair in aanraking komt met het strafrecht, zowel tijdens de uitoefening van uw dienst als in privéomstandigheden. U kunt dan te maken krijgen met een verdenking van een strafbaar feit uit het reguliere Wetboek van Strafrecht, zoals rijden onder invloed, mishandeling, uitgaansgeweld of drugsdelicten.
Voor militairen geldt daarnaast het afzonderlijke Wetboek van Militair Strafrecht. Hierin zijn specifieke overtredingen en misdrijven opgenomen die uitsluitend van toepassing zijn op militairen. Denk hierbij aan dienstweigering, ongeoorloofde afwezigheid, militaire joyriding of het niet opvolgen van een dienstbevel. Ook incidenten tijdens ontgroeningen of pesterijen en slapen tijdens de wacht vallen hieronder.
Met andere woorden: een militair kan zowel volgens het reguliere als het militaire strafrecht worden vervolgd. Dit maakt het belang van bijstand door een militair strafrecht advocaat des te groter.
Strafrecht voor militairen: wat kunt u verwachten?
Wanneer u als militair verdacht wordt van een strafbaar feit, start meestal een opsporingsonderzoek door de Koninklijke Marechaussee (KMar). De aanleiding kan een aangifte zijn – bijvoorbeeld door uw commandant – of een betrapping op heterdaad. In sommige gevallen neemt de reguliere politie de zaak aan, maar draagt deze over aan de KMar zodra duidelijk is dat u militair bent.
Het kernmoment in dit opsporingsproces is het verdachtenverhoor. Tijdens dit verhoor vraagt de KMar u naar uw visie op het incident en uw persoonlijke omstandigheden. Uw verklaringen worden onderdeel van het strafdossier dat door de officier van justitie en eventueel de militaire rechter wordt beoordeeld. Dit verhoor kan grote gevolgen hebben voor uw rechtspositie binnen Defensie.
Het is dan ook essentieel dat u zich laat bijstaan door een advocaat gespecialiseerd in militair strafrecht . U heeft altijd recht op een advocaat tijdens het verhoor, en op vertrouwelijk overleg gedurende het verhoor. Uw advocaat zorgt ervoor dat uw belangen optimaal worden behartigd, houdt toezicht op correcte procedures en adviseert u over het verdere verloop.
Hoe verloopt de verdere afhandeling?
Na afronding van het opsporingsonderzoek beslist de officier van justitie over het vervolg:
- De officier van justitie kan de zaak seponeren, bijvoorbeeld omdat er onvoldoende wettig en overtuigend bewijs is of omdat Defensie zelf al heeft besloten om een disciplinaire maatregel aan u op te leggen;
- De officier kan ook besluiten om de zaak af te doen met een strafbeschikking. In dat geval doet de officier van justitie zelf de zaak af, zonder tussenkomst van een rechter. Een strafbeschikking bestaat meestal uit een geldboete of een taakstraf. Het kan zijn dat u hiervoor wordt uitgenodigd voor een gesprek met de officier van justitie bij het openbaar ministerie in Arnhem.
- De officier van justitie kan ook besluiten om u te dagvaarden voor de militaire rechtbank. In dat geval zal u moeten verschijnen voor de militaire strafkamer in Arnhem, de rechtbank die bij uitsluiting bevoegd is om over militairen te oordelen. De militaire rechtbank zal in dat geval moeten oordelen of er voldoende bewijs is en zo ja, welke straf passend is.
Onze ervaring met strafrecht voor militairen
Strafrecht voor militairen is een gespecialiseerd rechtsgebied met eigen regelgeving, procedures en consequenties. Een strafzaak kan leiden tot disciplinaire maatregelen, schorsing of zelfs ontslag wegens wangedrag. Ook kan uw Verklaring Geen Bezwaar (VGB) worden ingetrokken, met directe gevolgen voor uw inzetbaarheid binnen Defensie.
Delissen Martens behoort sinds 1994 tot een selecte groep advocatenkantoren met diepgaande expertise in het militair recht. Onze advocaten zijn gespecialiseerd in het strafrecht voor militairen en aangesloten bij de Militair Rechtelijke Vereniging (MRV), De Militaire Balie en de Nederlandse Vereniging van Strafrecht Advocaten (NVSA).
Neem direct contact op
Heeft u het vermoeden dat u een strafrechtelijk verwijt te wachten staat? Wacht niet af. Onze gespecialiseerde militair strafrecht advocaten staan klaar om u te adviseren. Het eerste intakegesprek is altijd kosteloos. Wij luisteren naar uw verhaal, schetsen de juridische mogelijkheden en begeleiden u met toewijding door het proces.
Gratis adviesgesprek bij strafbeschikking