Militair Strafrecht

Militair strafrecht

Het kan gebeuren dat u als militair in aanraking komt met het strafrecht, zowel tijdens de uitoefening van uw dienst als in privéomstandigheden. U kunt dan te maken krijgen met een verdenking van een strafbaar feit uit het reguliere Wetboek van Strafrecht, zoals rijden onder invloed, mishandeling, uitgaansgeweld of drugsdelicten.

Voor militairen geldt daarnaast het afzonderlijke Wetboek van Militair Strafrecht. Hierin zijn specifieke overtredingen en misdrijven opgenomen die uitsluitend van toepassing zijn op militairen. Denk hierbij aan dienstweigering, ongeoorloofde afwezigheid, militaire joyriding of het niet opvolgen van een dienstbevel. Ook incidenten tijdens ontgroeningen of pesterijen en slapen tijdens de wacht vallen hieronder.

Met andere woorden: een militair kan zowel volgens het reguliere als het militaire strafrecht worden vervolgd. Dit maakt het belang van bijstand door een militair strafrecht advocaat des te groter.

Strafrecht voor militairen: wat kunt u verwachten?

Wanneer u als militair verdacht wordt van een strafbaar feit, start meestal een opsporingsonderzoek door de Koninklijke Marechaussee (KMar). De aanleiding kan een aangifte zijn – bijvoorbeeld door uw commandant – of een betrapping op heterdaad. In sommige gevallen neemt de reguliere politie de zaak aan, maar draagt deze over aan de KMar zodra duidelijk is dat u militair bent.

Het kernmoment in dit opsporingsproces is het verdachtenverhoor. Tijdens dit verhoor vraagt de KMar u naar uw visie op het incident en uw persoonlijke omstandigheden. Uw verklaringen worden onderdeel van het strafdossier dat door de officier van justitie en eventueel de militaire rechter wordt beoordeeld. Dit verhoor kan grote gevolgen hebben voor uw rechtspositie binnen Defensie.

Het is dan ook essentieel dat u zich laat bijstaan door een advocaat gespecialiseerd in militair strafrecht . U heeft altijd recht op een advocaat tijdens het verhoor, en op vertrouwelijk overleg gedurende het verhoor. Uw advocaat zorgt ervoor dat uw belangen optimaal worden behartigd, houdt toezicht op correcte procedures en adviseert u over het verdere verloop.

Hoe verloopt de verdere afhandeling?

Na afronding van het opsporingsonderzoek beslist de officier van justitie over het vervolg:

  • De officier van justitie kan de zaak seponeren, bijvoorbeeld omdat er onvoldoende wettig en overtuigend bewijs is of omdat Defensie zelf al heeft besloten om een disciplinaire maatregel aan u op te leggen;
  • De officier kan ook besluiten om de zaak af te doen met een strafbeschikking. In dat geval doet de officier van justitie zelf de zaak af, zonder tussenkomst van een rechter. Een strafbeschikking bestaat meestal uit een geldboete of een taakstraf. Het kan zijn dat u hiervoor wordt uitgenodigd voor een gesprek met de officier van justitie bij het openbaar ministerie in Arnhem.
  • De officier van justitie kan ook besluiten om u te dagvaarden voor de militaire rechtbank. In dat geval zal u moeten verschijnen voor de militaire strafkamer in Arnhem, de rechtbank die bij uitsluiting bevoegd is om over militairen te oordelen. De militaire rechtbank zal in dat geval moeten oordelen of er voldoende bewijs is en zo ja, welke straf passend is.

Onze ervaring met strafrecht voor militairen

Strafrecht voor militairen is een gespecialiseerd rechtsgebied met eigen regelgeving, procedures en consequenties. Een strafzaak kan leiden tot disciplinaire maatregelen, schorsing of zelfs ontslag wegens wangedrag. Ook kan uw Verklaring Geen Bezwaar (VGB) worden ingetrokken, met directe gevolgen voor uw inzetbaarheid binnen Defensie.

Delissen Martens behoort sinds 1994 tot een selecte groep advocatenkantoren met diepgaande expertise in het militair recht. Onze advocaten zijn gespecialiseerd in het strafrecht voor militairen en aangesloten bij de Militair Rechtelijke Vereniging (MRV), De Militaire Balie en de Nederlandse Vereniging van Strafrecht Advocaten (NVSA).

Neem direct contact op

Heeft u het vermoeden dat u een strafrechtelijk verwijt te wachten staat? Wacht niet af. Onze gespecialiseerde militair strafrecht advocaten staan klaar om u te adviseren. Het eerste intakegesprek is altijd kosteloos. Wij luisteren naar uw verhaal, schetsen de juridische mogelijkheden en begeleiden u met toewijding door het proces.

Gratis adviesgesprek bij strafbeschikking

Carene van Vliet
Vragen over dit rechtsgebied?
Neem contact op met Carene van Vliet

Vragen & antwoorden

Welke beslissingen kan de officier van justitie nemen na het opsporingsonderzoek in een militaire strafzaak?

Na het opsporingsonderzoek zal een officier van justitie besluiten wat er met uw zaak gaat gebeuren. De officier van justitie kan de zaak op een aantal manieren afdoen:

  • De officier van justitie kan de zaak seponeren, bijvoorbeeld omdat er onvoldoende wettig en overtuigend bewijs is of omdat Defensie zelf al heeft besloten om een disciplinaire maatregel aan u op te leggen;
  • De officier kan ook besluiten om de zaak af te doen met een strafbeschikking. In dat geval doet de officier van justitie zelf de zaak af, zonder tussenkomst van een rechter. Een strafbeschikking bestaat meestal uit een geldboete of een taakstraf. Het kan zijn dat u hiervoor wordt uitgenodigd voor een gesprek met de officier van justitie bij het openbaar ministerie in Arnhem.
  • De officier van justitie kan ook besluiten om u te dagvaarden voor de militaire rechtbank. In dat geval zal u moeten verschijnen voor de militaire strafkamer in Arnhem. De militaire rechtbank zal in dat geval moeten oordelen of er voldoende bewijs is en zo ja, welke straf passend is.

Het is alle gevallen raadzaam om advies in te winnen van een gespecialiseerde advocaat op het gebied van militair strafrecht.

Wat zijn de gevolgen bij een strafzaak voor verklaring geen bezwaar

Een strafzaak kan grote gevolgen hebben voor uw toekomst bij defensie. Een veroordeling door de militaire strafrechter kan namelijk tot gevolg hebben dat uw Verklaring Geen Bezwaar (VGB) wordt ingetrokken of niet langer wordt verlengd. Daarmee staat uw toekomst bij defensie op het spel. Ook om die reden is het van groot belang om tijdig een gespecialiseerde advocaat in te schakelen.

Wat te doen als je rijbewijs is ingevorderd?

U kunt ook bij ons terecht als uw (militair) rijbewijs is ingevorderd door de officier van justitie. Het kan namelijk zo zijn dat u het (militair) rijbewijs nodig heeft voor de uitoefening van uw functie bij defensie. In dat geval kunnen wij een klaagschrift indienen waarbij wij de militaire rechtbank het verzoek doen om het rijbewijs zo spoedig mogelijk terug te geven.

Dit zeggen klanten over ons

score: 10

Gunstig
Dhr Maas en Mevr Amal hebben mij goed begeleid in mijn processen. Heb goed advies gehad en dat heeft geleid dat mijn processen positief zijn verlopen.

score: 10

Exceptional Legal Expertise and Professionalism
I had the pleasure of working with Martijn Kager, and I highly recommend his services. Throughout the process, he demonstrated exceptional professionalism, deep expertise, and a keen attention to detail. He provided clear and well-structured advice, ensuring I fully understood my options at every stage. His thorough approach and strategic guidance gave me confidence in navigating a complex situation, leading to a successful outcome. Martijn is not only highly knowledgeable but also approachable and responsive, making the entire process much smoother. If you are looking for a legal expert who combines professionalism with excellent client service, I wholeheartedly recommend him.

Team militair recht

Carene van Vliet

Advocaat/managing partner

Lotte Janse

Advocaat

Niels Genemans

Advocaat

Actueel

Bij de tijd

woensdag 21 juni 2023

Rijden onder invloed

Wangedrag is een breed begrip. In de rechtspraak wordt vaak de vergelijking gemaakt met het plichtverzuim uit het ambtenarenrecht: het zich niet gedragen zoals een goed ambtenaar betaamt. Belangrijk is dat niet alleen gedragingen binnen de dienst als wangedrag kunnen worden aangemerkt. Gedrag in de privétijd dat schadelijk kan zijn voor de militaire dienstvervulling of niet in overeenstemming is met het aanzien van het militaire ambt kan ook tot wangedrag en daarmee ontslag leiden.

donderdag 16 maart 2023

Is spreken zilver en zwijgen goud?

Militair recht

De krijgsmacht moet onder alle omstandigheden inzetbaar zijn. Vanwege deze taakstelling is Defensie een bijzondere werkgever en de militair geen gewone werknemer. Aan de militair worden verplichtingen opgelegd en eisen gesteld die afwijken van de regels geldend voor andere ambtenaren. Zo kan van een militair worden gevraagd het uiterlijk aan te passen aan de werkzaamheden en onder uiteenlopende (levensgevaarlijke) omstandigheden te werken in gebieden over de hele wereld.

woensdag 5 juli 2023

Ontwikkelingen MIP en de rekenrente

Ontwikkelingen MIP BIV | Delissen Martens

De wijze van afwikkeling van schadevergoeding voor veteranen is in beweging en helaas geen rustig bezit. Elk jaar zijn er ontwikkelingen die de berekening van schadevergoedingen beïnvloeden. Soms zijn deze ontwikkelingen in het voordeel van de veteraan, soms in het nadeel. Het is een dynamisch proces. In deze blog bespreek ik de actuele ontwikkelingen. Die gaan over de verrekening van het MIP en de rekenrente. 

maandag 26 juni 2023

Tegemoetkoming (oud-)werknemers die beroepsziekte hebben opgelopen door werken met gevaarlijke stoffen

Vanaf 1 januari 2023 gaat er een nieuwe tegemoetkomingregeling in, de Tegemoetkomingsregeling Stoffen gerelateerde Beroepsziekten (TSB). De tegemoetkomingsregeling is voor (ex-)werkenden die ziek zijn geworden doordat zij met gevaarlijke stoffen werken of hebben gewerkt.