Ruimtelijke ordening

Ruimtelijke ordening

Het belangrijkste instrument waarmee ruimtelijke ordening op gemeentelijk niveau wordt geregeld, is het bestemmingsplan. Hierin staat precies aangegeven waar gebouwd mag worden en waarvoor een gebouw mag worden gebruikt. Als u bijvoorbeeld een pand op het oog heeft dat de bestemming 'wonen' draagt, mag u daar in beginsel geen bedrijf in vestigen. Daarnaast bevat het bestemmingsplan nadere regels, bijvoorbeeld over bouwhoogte, de plaatsing van bijgebouwen of mogelijkheden voor beperkte afwijkingen van het plan. Alle in Nederland geldende bestemmingsplannen kunt u hier vinden. 

Wat te doen als u het niet eens bent met een bestemmingsplan?

Wanneer u het niet eens bent met een nieuw ontwerpbestemmingsplan, kunt u binnen de inzagetermijn van zes weken een zienswijze indienen. Worden uw bezwaren niet gehonoreerd en wordt het plan definitief vastgesteld? Dan is het mogelijk om beroep in te stellen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Dit kan uitsluitend als u eerder een zienswijze heeft ingediend.

Onze advocaten gespecialiseerd in ruimtelijke ordening begeleiden u graag bij het opstellen van een onderbouwde zienswijze en bij eventuele beroepsprocedures. Wij zorgen ervoor dat uw belangen op zorgvuldige wijze worden ingebracht en verdedigd.

Vergunningen en bezwaarprocedures

Voor veel bouwactiviteiten is een vergunning vereist. Denk aan de omgevingsvergunning voor bouwen, slopen, het verwijderen van asbest of het kappen van bomen. Via het Omgevingsloket kunt u nagaan of een vergunning nodig is en direct een aanvraag indienen.

Tegen een verleende vergunning kunnen derden, zoals buren, bezwaar maken. De bezwaartermijn bedraagt zes weken na publicatie van het besluit. Tegenwoordig worden besluiten online gepubliceerd, echter, in sommige gevallen worden vergunningen nog in huis-aan-huisbladen bekend gemaakt. Meer informatie over de wijze waarop u, dan wel andere partijen op de hoogte kunnen raken van ruimtelijke plannen, kunt u hier lezen. 

Een bezwaar betekent niet dat uw plannen worden opgeschort; u mag doorgaans doorbouwen, maar dit brengt risico’s met zich mee. Wordt het bezwaar gehonoreerd en de vergunning ingetrokken, dan kunt u worden verplicht tot afbraak.

Juridische vragen over ruimtelijke ordening?

Wij adviseren u graag tijdig en strategisch over de juridische kansen en risico’s van uw bouwplan. Als uw ruimtelijke ordening advocaat staan wij klaar om u te begeleiden bij zowel vergunningaanvragen als bij bezwaar- en beroepsprocedures.

Jeroen Maas
Vragen over dit rechtsgebied?
Neem contact op met Jeroen Maas

Dit zeggen klanten over ons

score: 10

Top service en uitstekend begeleid door het hele proces
Zonder France-Sophie hulp had ik het nooit gered. Ik kan dankzij haar eindelijk mijn hoofdstuk sluiten Als ik vragen had kreeg ik vrijwel direct antwoord en de communicatie was daarom ook echt top. jullie staan klaar voor een veteraan . Enorm bedankt.

score: 8

Ronduit tevreden
Nadat ik een contactverzoek had gedaan werd al heel gauw contact gemaakt. Vervolgens heb ik uitgelegd wat mijn case was en werd mij duidelijk gemaakt wat de mogelijkheden waren en wat de plan van aanpak eventueel zou zijn. Het telefonisch contact was ook heel goed en ik werd teruggebeld als ik daarom vroeg. Kortom, ik ben heel erg tevreden hoe mijn zaak is aangepakt en de uitkomst daarvan.

Team omgevingsrecht

Jeroen Maas

Advocaat/partner

Annieke Lensen

Advocaat

Actueel

Bij de tijd

- geen artikelen gevonden -