Aansprakelijkheid bestuurders en commissarissen

Bestuurdersaansprakelijkheid

Bestuurders van een onderneming dragen de verantwoordelijkheid voor het dagelijks beleid en de strategische koers. Dit brengt ook een risico op persoonlijke aansprakelijkheid met zich mee wanneer er sprake is van onbehoorlijk bestuur. In gevallen van wanbeleid, faillissement of het niet naleven van wettelijke verplichtingen, kunnen bestuurders zowel intern als extern aansprakelijk worden gesteld voor de geleden schade.

Aansprakelijkheid van commissarissen

Commissarissen vervullen een belangrijke toezichthoudende rol binnen een organisatie. Echter, deze verantwoordelijkheid gaat gepaard met een mogelijk risico op persoonlijke aansprakelijkheid. Indien zij hun taken niet naar behoren vervullen, kunnen commissarissen aansprakelijk worden gesteld voor schade veroorzaakt door onbehoorlijk toezicht of falend beleid. Dit geldt zowel voor vennootschappen als voor stichtingen en verenigingen.

Wanneer relevant voor u

Aansprakelijkheid van bestuurders en/of commissarissen kan relevant worden als u geconfronteerd wordt met claims van aandeelhouders, schuldeisers of andere partijen vanwege vermeend wanbeleid. Ook bij dreigend faillissement of een onderzoek naar mogelijke overtredingen van de wettelijke verplichtingen kan persoonlijke aansprakelijkheid in beeld komen. Het is belangrijk om tijdig juridisch advies in te winnen om risico’s te beperken en effectief verweer te kunnen voeren.

Vragen over dit rechtsgebied?
Neem contact op met Robbert Delissen

Dit zeggen klanten over ons

score: 10

Very good advices and easy communication
Despite I am bot speaking dutch properly to explain my case, Ms. Kievit did understand the issue and helped with good advices, the whole case until settlement was professionally handled.

score: 9

Deskundig en doortastend
Ik ben erg fijn geholpen door de medewerkers van Delissen Martens. Zij hebben na een schets van mijn situatie mij deskundig bijgestaan in de stappen die moesten volgen om het geschil met mijn buren zo snel mogelijk op te lossen. Uiteindelijk is alles snel en naar tevredenheid opgelost.

Team ondernemingsrecht

René Willemsen

Advocaat/partner

Marina Verberkmoes-Cota

Advocaat/partner

Milan Karel

Advocaat

Ivo Janssens

Advocaat/belastingadviseur/partner

Robbert Delissen

Advocaat/managing partner

Rik Buitenhuis

Advocaat

Isabelle Bos

Advocaat

Actueel

Bij de tijd

maandag 6 januari 2025

Gewijzigde geschillenregeling per 1 januari 2025

geschillenregeling 2025

Met ingang van 1 januari 2025 treedt een vernieuwde geschillenregeling in werking. Deze wijziging beoogt aandeelhouders meer duidelijkheid en rechtszekerheid te bieden bij interne conflicten binnen een vennootschap. In dit blogartikel bespreken wij de belangrijkste veranderingen.

maandag 23 december 2024

Zachte landing bij einde handhavingsmoratorium schijnzelfstandigheid

In de media, diverse blogs en artikelen is de afgelopen tijd veel aandacht besteed aan de gevolgen van het beëindigen van het zogenaamde handhavingsmoratorium ter zake van schijnzelfstandigen. Enigszins opmerkelijk is dit wel omdat de regelgeving feitelijk niet is gewijzigd. De Belastingdienst heeft alleen maar aangekondigd dat zij na ruim acht jaar de wet weer gaat handhaven.

woensdag 3 juli 2024

Wet aanpassing geschillenregeling en verduidelijking ontvankelijkheidseisen enquêteprocedure (Wagevoe)

Wagevoe | Delissen Martens

Op 16 mei 2024 gaf de Tweede Kamer groen licht en op 4 juni 2024 volgde de Eerste Kamer: het Wagevoe-voorstel is nu officieel wet. Deze nieuwe wet brengt een aantal veranderingen in de geschillenregeling en maakt duidelijker welke eisen er gelden voor aandeelhouders en certificaathouders van beursvennootschappen die een enquêteprocedure willen starten. Zoals de naam al doet vermoeden, zorgt het Wagevoe-voorstel voor meer duidelijkheid op dit gebied.

woensdag 15 mei 2024

Vendor Loans in overnametrajecten (M&A)

Vendor Loans in overnametrajecten

De overname van een bedrijf kan een complexe en uitdagende exercitie zijn. Naast het onderhandelen over de prijs en de voorwaarden van de overname, moet ook de financiering worden geregeld. Een financieringsinstrument dat vaak wordt gebruikt in overnametrajecten, zeker nu de (markt)rente oploopt, is de 'vendor loan', ook wel verkoperslening genoemd. Deze financieringsmethode biedt voor zowel de koper als de verkoper voordelen en kan bijdragen aan een succesvol overnametraject. Lees er meer over in dit blo