Aansprakelijkheid bestuurders & commissarissen

Aansprakelijkheid bestuurders en commissarissen

Bestuurdersaansprakelijkheid

Bestuurders van een onderneming dragen de verantwoordelijkheid voor het dagelijks beleid en de strategische koers. Dit brengt ook een risico op persoonlijke aansprakelijkheid met zich mee wanneer er sprake is van onbehoorlijk bestuur. In gevallen van wanbeleid, faillissement of het niet naleven van wettelijke verplichtingen, kunnen bestuurders zowel intern als extern aansprakelijk worden gesteld voor de geleden schade.

Aansprakelijkheid van commissarissen

Commissarissen vervullen een belangrijke toezichthoudende rol binnen een organisatie. Echter, deze verantwoordelijkheid gaat gepaard met een mogelijk risico op persoonlijke aansprakelijkheid. Indien zij hun taken niet naar behoren vervullen, kunnen commissarissen aansprakelijk worden gesteld voor schade veroorzaakt door onbehoorlijk toezicht of falend beleid. Dit geldt zowel voor vennootschappen als voor stichtingen en verenigingen.

Wanneer is een advocaat relevant voor u

Aansprakelijkheid van bestuurders en/of commissarissen kan actueel worden als u geconfronteerd wordt met claims van aandeelhouders, schuldeisers of andere partijen vanwege vermeend wanbeleid. Ook bij dreigend faillissement of een onderzoek naar mogelijke overtredingen van de wettelijke verplichtingen kan persoonlijke aansprakelijkheid in beeld komen. Het is belangrijk om tijdig juridisch advies in te winnen om risico’s te beperken en effectief verweer te kunnen voeren.

Robbert Delissen
Vragen over dit rechtsgebied?
Neem contact op met Robbert Delissen
Olivier baron van Hardenbroek van Ammerstol
Vragen over dit rechtsgebied?
Neem contact op met Olivier baron van Hardenbroek van Ammerstol

Dit zeggen klanten over ons

score: 10

Top service en uitstekend begeleid door het hele proces
Zonder France-Sophie hulp had ik het nooit gered. Ik kan dankzij haar eindelijk mijn hoofdstuk sluiten Als ik vragen had kreeg ik vrijwel direct antwoord en de communicatie was daarom ook echt top. jullie staan klaar voor een veteraan . Enorm bedankt.

score: 8

Ronduit tevreden
Nadat ik een contactverzoek had gedaan werd al heel gauw contact gemaakt. Vervolgens heb ik uitgelegd wat mijn case was en werd mij duidelijk gemaakt wat de mogelijkheden waren en wat de plan van aanpak eventueel zou zijn. Het telefonisch contact was ook heel goed en ik werd teruggebeld als ik daarom vroeg. Kortom, ik ben heel erg tevreden hoe mijn zaak is aangepakt en de uitkomst daarvan.

Team ondernemingsrecht

René Willemsen

Advocaat/partner

Marina Verberkmoes-Cota

Advocaat/partner

Milan Karel

Advocaat

Ivo Janssens

Advocaat/Belastingadviseur/Partner

Robbert Delissen

Advocaat/managing partner

Rik Buitenhuis

Advocaat

Isabelle Bos

Advocaat

Actueel

Bij de tijd

woensdag 14 mei 2025

Goede afspraken maken het verschil: het belang van juridische begeleiding bij een overname (M&A)

juridische begeleiding overname

Een bedrijf kopen of verkopen is een spannend traject. Het is vaak een mijlpaal, zowel zakelijk als persoonlijk. Maar het is ook een proces waarin veel mis kan gaan als er geen goede afspraken worden gemaakt. Juist daarom is een gedegen juridische begeleiding essentieel.

maandag 6 januari 2025

Gewijzigde geschillenregeling per 1 januari 2025

geschillenregeling 2025

Met ingang van 1 januari 2025 treedt een vernieuwde geschillenregeling in werking. Deze wijziging beoogt aandeelhouders meer duidelijkheid en rechtszekerheid te bieden bij interne conflicten binnen een vennootschap. In dit blogartikel bespreken wij de belangrijkste veranderingen.

maandag 23 december 2024

Zachte landing bij einde handhavingsmoratorium schijnzelfstandigheid

In de media, diverse blogs en artikelen is de afgelopen tijd veel aandacht besteed aan de gevolgen van het beëindigen van het zogenaamde handhavingsmoratorium ter zake van schijnzelfstandigen. Enigszins opmerkelijk is dit wel omdat de regelgeving feitelijk niet is gewijzigd. De Belastingdienst heeft alleen maar aangekondigd dat zij na ruim acht jaar de wet weer gaat handhaven.

woensdag 3 juli 2024

Wet aanpassing geschillenregeling en verduidelijking ontvankelijkheidseisen enquêteprocedure (Wagevoe)

Wagevoe | Delissen Martens

Op 16 mei 2024 gaf de Tweede Kamer groen licht en op 4 juni 2024 volgde de Eerste Kamer: het Wagevoe-voorstel is nu officieel wet. Deze nieuwe wet brengt een aantal veranderingen in de geschillenregeling en maakt duidelijker welke eisen er gelden voor aandeelhouders en certificaathouders van beursvennootschappen die een enquêteprocedure willen starten. Zoals de naam al doet vermoeden, zorgt het Wagevoe-voorstel voor meer duidelijkheid op dit gebied.