Insolventie & herstructureringen

Insolventie

Elke ondernemer komt vroeg of laat in aanraking met financiële problemen bij een klant, leverancier of mogelijk de eigen onderneming. Soms is een faillissement onvermijdelijk. Bij een faillissement stelt de rechtbank een curator aan die het beheer van de failliete vennootschap overneemt. De curator verkoopt de waardevolle onderdelen van de onderneming, zoals debiteuren en bedrijfsmiddelen, en onderzoekt of er sprake is geweest van onbehoorlijk bestuur of vernietigbare rechtshandelingen voorafgaand aan het faillissement.

Onze advocaten kunnen u in de aanloop naar een faillissement adviseren en begeleiden bij de aanvraag ervan, indien nodig. We helpen u ook bij een doorstart uit faillissement of wanneer u als bestuurder van een failliete vennootschap wordt aangesproken door de curator. Daarnaast staan wij u bij wanneer u als schuldeiser te maken krijgt met een failliete klant of leverancier.

Herstructurering

Wanneer uw onderneming groeit of van koers verandert, kan een herstructurering noodzakelijk zijn. Dit houdt in dat de juridische en organisatorische structuur van uw bedrijf wordt aangepast aan de huidige activiteiten en toekomstige doelen. Herstructurering kan vele vormen aannemen, waaronder:

  • Omzetting van een eenmanszaak in een BV;
  • Oprichting van een holding/werkmaatschappij structuur;
  • Verkoop of overname van aandelen in een dochtervennootschap;
  • Fusie of splitsing van vennootschappen om risico’s te spreiden of ter voorbereiding van een verkoop; of
  • Oprichting van een nieuwe vennootschap voor nieuwe activiteiten of joint ventures.

Onze specialisten op het gebied van herstructurering bieden u de juiste begeleiding om uw onderneming aan te passen aan veranderende omstandigheden. Dit kan zijn vanwege groei, nieuwe activiteiten, samenwerking met partners of de verkoop van een deel van uw onderneming. Wij adviseren u over de fiscale, juridische en arbeidsrechtelijke aspecten van herstructurering en zorgen dat uw onderneming goed gepositioneerd blijft voor de toekomst.

Vragen over dit rechtsgebied?
Neem contact op met Robbert Delissen

Vragen & antwoorden

Hoe maak je een goede voorbereiding op een eigen faillissementsaanvraag?

Een goede voorbereiding op een eigen faillissement voorkomt dat u met vervelende verrassingen wordt geconfronteerd nadat het faillissement is uitgesproken. Nadelige gevolgen van een faillissement van een klant of leverancier kunnen worden beperkt door vooraf goede algemene voorwaarden op te stellen of zekerheden overeen te komen en na faillissement door tijdig een beroep op een eigendomsvoorbehoud of het recht van reclame te doen.

Voorkomen faillissement

Het hoeft echter niet altijd tot een faillissement te komen. Vaak is het mogelijk om een faillissement af te wenden door in overleg te treden met uw crediteuren of door een herstructurering of een herfinanciering van de onderneming.

Hoe kan ik een vennootschap ontbinden?

Het ontbinden van een vennootschap kan op verschillende manieren, afhankelijk van de situatie. Een vrijwillige ontbinding vindt meestal plaats door een besluit van de aandeelhouders. Dit wordt gevolgd door de vereffening van het vermogen, waarbij alle schulden worden betaald en de resterende activa worden verdeeld onder de aandeelhouders. Als er geen activa meer zijn, kan een turboliquidatie worden toegepast. In gevallen van insolventie kan een rechter het faillissement uitspreken en een curator aanstellen om de onderneming te ontbinden. De curator beheert dan de vereffening van de activa ten behoeve van de schuldeisers.

Welke stappen moet ik volgen bij een faillissement?

Een faillissement kan worden aangevraagd door de schuldeiser, de schuldenaar zelf of het Openbaar Ministerie. Het proces begint met een verzoekschrift dat bij de rechtbank wordt ingediend. De rechter beoordeelt of de onderneming haar schulden niet meer kan betalen en spreekt bij goedkeuring het faillissement uit. Vervolgens wordt er een curator aangesteld die verantwoordelijk is voor het beheer en de afwikkeling van het faillissement. De curator verkoopt de activa van het bedrijf om schuldeisers zoveel mogelijk te kunnen vergoeden. Het faillissement wordt afgesloten met een slotuitdelingslijst en eventuele resterende schulden worden kwijtgescholden, tenzij de schuldeiser daartegen bezwaar maakt.

Team ondernemingsrecht

René Willemsen

Advocaat/partner

Marina Verberkmoes-Cota

Advocaat/partner

Milan Karel

Advocaat

Ivo Janssens

Advocaat/belastingadviseur/partner

Robbert Delissen

Advocaat/managing partner

Rik Buitenhuis

Advocaat

Isabelle Bos

Advocaat

Actueel

Bij de tijd

woensdag 3 juli 2024

Wet aanpassing geschillenregeling en verduidelijking ontvankelijkheidseisen enquêteprocedure (Wagevoe)

Wagevoe | Delissen Martens

Op 16 mei 2024 gaf de Tweede Kamer groen licht en op 4 juni 2024 volgde de Eerste Kamer: het Wagevoe-voorstel is nu officieel wet. Deze nieuwe wet brengt een aantal veranderingen in de geschillenregeling en maakt duidelijker welke eisen er gelden voor aandeelhouders en certificaathouders van beursvennootschappen die een enquêteprocedure willen starten. Zoals de naam al doet vermoeden, zorgt het Wagevoe-voorstel voor meer duidelijkheid op dit gebied.

woensdag 15 mei 2024

Vendor Loans in overnametrajecten (M&A)

Vendor Loans in overnametrajecten

De overname van een bedrijf kan een complexe en uitdagende exercitie zijn. Naast het onderhandelen over de prijs en de voorwaarden van de overname, moet ook de financiering worden geregeld. Een financieringsinstrument dat vaak wordt gebruikt in overnametrajecten, zeker nu de (markt)rente oploopt, is de 'vendor loan', ook wel verkoperslening genoemd. Deze financieringsmethode biedt voor zowel de koper als de verkoper voordelen en kan bijdragen aan een succesvol overnametraject. Lees er meer over in dit blo

woensdag 7 november 2018

Schriftelijk bestuursbesluit: hoe opstellen? Met gratis voorbeeldmodel

Bestuursbesluit

Een bestuursbesluit is een besluit dat genomen wordt door het bestuur (de directie) van een rechtspersoon. Bestuursbesluiten die schriftelijk worden genomen kennen weinig inhoudelijke vereisten en zijn in beginsel vormvrij. Dient u een schriftelijk bestuursbesluit op te stellen, maar weet u niet hoe dit moet? 

vrijdag 5 maart 2021

De AVG – Een stappenplan voor implementatie

Voldoet  u aan de AVG? Als ondernemer is het belangrijk dat u aan de AVG voldoet. In dit artikel zetten we nog even alles op een rijtje, informatie over de AVG en handig stappenplan voor de implementatie van de AVG binnen uw organisatie.