Pensioenrecht  in deze tijd.

Het pensioenrecht is een actueel, veelzijdig en ook zeker een complex rechtsgebied. Dat komt onder meer omdat steeds tenminste drie partijen betrokken zijn: de werkgever, de werknemer én de pensioenuitvoerder bij wie de pensioenregeling is ondergebracht. Tussen die partijen bestaan verschillende rechtsverhoudingen, die in de praktijk tot geschillen kunnen leiden. Wel zo prettig om, als een geschil zich voordoet, een echte pensioenspecialist in te schakelen.

Wanneer onze Pensioenrecht advocaat relevant is voor u

Onze pensioenadvocaten zijn in te schakelen voor het geven van advies (waaronder een second opinion), bemiddeling of het voeren van een procedure, op alle terreinen van het pensioenrecht. Dat doen wij voor zowel pensioenuitvoerders, als (grote) ondernemingen en particulieren. Daarnaast zijn wij bijvoorbeeld in te schakelen door medezeggenschapsorganen of advocaten die in hun zaak tegen pensioenvraagstukken aanlopen.

Onze Pensioenrecht advocaten in Den Haag staan voor u klaar in heel Nederland

Bent u op zoek naar een pensioenrecht advocaat? U bent van harte welkom bij ons op kantoor in Den Haag. Onze pensioenrecht advocaten bezitten de juiste kennis en expertise om u bij te staan. Hoewel ons kantoor is gevestigd in Den Haag, opereren wij in heel Nederland. Zie hieronder ons team van relevante raadgevers op het gebied van pensioenrecht.

Vragen over dit rechtsgebied?
Neem contact op met Jim Kaldenberg

Nieuwsbrief 'Pensioenrechtspraak'

Elke maand voorziet Jim pensioen- en arbeidsrechtprofessionals van de nieuwsbrief "Pensioenrechtspraak". In deze nieuwsbrief bespreekt hij de meest recente en spraakmakende uitspraken binnen het pensioenrecht. Jim biedt daarbij niet alleen een helder overzicht van de rechtszaken, maar ook een diepgaande analyse van de gevolgen voor de praktijk. Zo blijf je als professional altijd op de hoogte van de laatste juridische ontwikkelingen. Geïnteresseerd? Meld je hier aan: Abonneren op Linkedin nieuwsbrief

Vragen & antwoorden

Moet de pensioenregeling door de Wet toekomst pensioenen (Wtp) aangepast worden?

Voor alle ondernemingen die een pensioenregeling hebben, geldt dat (vooralsnog) uiterlijk 1 januari 2028 een nieuwe pensioenregeling van kracht moet zijn die voldoet aan de Wtp (transitiefase). Belangrijk hierbij is dat het karakter van de regeling een premieovereenkomst moet zijn met een leeftijdsonafhankelijke pensioenpremie. Onder voorwaarden is het mogelijk om gebruik te maken van ‘eerbiedigende werking’. Een pensioenregeling die nu een leeftijdsafhankelijke pensioenpremie kent, mag in dat geval de stijgende premie blijven continueren. Let op: overige elementen uit de pensioenregeling moeten in dat geval wel op de uiterste transitiedatum aan de Wtp zijn aangepast.

Onze pensioenadvocaten adviseren en begeleiden rond de aanpassing van pensioenregelingen in verband met de Wtp.

Moet mijn onderneming aansluiten bij een bedrijfstakpensioenfonds?

Of een onderneming verplicht moet aansluiten bij een bedrijfstakpensioenfonds hangt van een drietal vragen af: (1) wat zijn de activiteiten van de onderneming? (2) welke activiteiten vallen onder de werkingssfeer van het verplichtstellingsbesluit van het bedrijfstakpensioenfonds en (3) vallen de activiteiten van de onderneming al dan niet onder die van het verplichtstellingsbesluit?

Dit vergt doorgaans een grondige (juridische) analyse. Dat komt omdat activiteiten van ondernemingen complex kunnen zijn, divers en aan verandering onderhevig. Werkingssfeerbepalingen in verplichtstellingsbesluiten ontwikkelen zich doorgaans veel minder snel: hierdoor is niet altijd duidelijk of activiteiten hier wel of niet onder vallen. Ook de aanwezigheid van een hoofdzaakcriterium, maakt soms dat gedetailleerd onderzoek vereist is.

Omdat de gevolgen groot kunnen zijn (bijvoorbeeld vanwege mogelijke terugwerkende kracht), is bij twijfel het inwinnen van advies zeer aan te raden. In veel gevallen doet zich tevens de vraag voor of de onderneming een collectieve arbeidsovereenkomst moet toepassen (cao). Soms is de werkingssfeer daarin weer (net iets) anders omschreven.

Onze pensioenadvocaten zijn in te schakelen voor nauwkeurige werkingssfeeronderzoeken. Wij beoordelen of er een verplichting tot deelname aan een bedrijfstakpensioenfonds van toepassing is en/of een cao toegepast dient te worden. Blijkt dat het geval, dan adviseren en begeleiden wij bij eventuele verdere implementatie en het ‘managen’ van de gevolgen over het verleden.

Is de werknemer gebonden aan een wijziging van de pensioenregeling?

Indien de wijziging van een pensioenregeling zorgvuldig wordt aangepakt (duidelijk in de zin van: wat wijzigt? wat zijn de gevolgen? Hoe worden die beperkt?) en gecommuniceerd, zullen doorgaans de meeste werknemers geneigd zijn met de wijziging in te stemmen. Onder omstandigheden is het mogelijk om een wijziging eenzijdig door te voeren. Bijvoorbeeld via een schriftelijk wijzigingsbeding (artikel 7:613 BW) of langs de weg van goed werknemerschap (artikel 7:611 BW). Steeds zal de werkgever echter over een zodanig zwaarwichtig belang moeten beschikken, dat het belang van de werknemer in redelijkheid dient te wijken.

In sommige gevallen kan een werknemer ook automatisch gebonden zijn. Bijvoorbeeld indien contractueel vastgelegd is dat het individuele instemmingsrecht is vervangen door het instemmingsrecht van een ondernemingsraad. Of indien de wijziging op cao niveau is afgesproken en deze doorwerkt in de arbeidsovereenkomst.

Het is voor de werkgever daarom relevant vooraf te weten op welke wijze de pensioenregeling wordt gewijzigd, zodat soms automatische binding bewerkstelligd kan worden. In andere gevallen om een wijzigingsvoorstel zodanig vorm te geven dat voldaan wordt aan het hiervoor genoemde zwaarwegend belang criterium.

Onze pensioenadvocaten adviseren, begeleiden en/of procederen over wijzigingsgeschillen. Zowel voor werkgevers, als medezeggenschapsorganen of werknemers. 

Mogen afspraken over toeslagen/indexatie gewijzigd worden?

De Pensioenwet maakt onderscheid tussen onvoorwaardelijke en voorwaardelijke afspraken over indexatie. Indien sprake is van een onvoorwaardelijke indexatietoezegging en er uit hoofde van die toezegging al indexatie gefinancierd moet worden, dan mag die afspraak niet meer gewijzigd worden. De Hoge Raad heeft dat geoordeeld in het zogenoemde AFM-arrest.

Is sprake van een voorwaardelijke indexatietoezegging, dan valt de aanspraak in principe niet onder de bescherming van de Pensioenwet. Wel is dan veelal sprake van een reguliere arbeidsvoorwaarde, waarvoor geldt dat in principe een zwaarwegend belang vereist is om te mogen wijzigen.

Ook wanneer de arbeidsovereenkomst is geëindigd, geldt dat indexatieafspraken ten aanzien van ‘slapers’ en ‘pensioengerechtigden’ doorgaans gewijzigd mogen worden. Wel dient de (voormalig) werkgever zich ook in dat geval als ‘goed werkgever’ en/of volgens de eisen van ‘redelijkheid en billijkheid’ te gedragen. Dat kan meebrengen dat de voormalig werkgever gehouden is om compenserende maatregelen te treffen. Zo blijkt uit de arresten van de Hoge Raad in de John-Crane en Euronext Amsterdam zaak.

Onze pensioenadvocaten adviseren, begeleiden en/of procederen over de (eenzijdige) wijziging van indexatieafspraken.

Dit zeggen klanten over ons

score: 9

Deskundig en doortastend
Ik ben erg fijn geholpen door de medewerkers van Delissen Martens. Zij hebben na een schets van mijn situatie mij deskundig bijgestaan in de stappen die moesten volgen om het geschil met mijn buren zo snel mogelijk op te lossen. Uiteindelijk is alles snel en naar tevredenheid opgelost.

score: 10

Betrokken, toegankelijk en realistisch
In mijn zaak werd ik bijgestaan door mevrouw Kievit. Zij was zeer betrokken, communiceerde duidelijk en ondernam snel actie wanneer nodig. Vooraf werd samen met mij een plannetje gemaakt waarin het doel en de weg er naartoe duidelijk werden, dat vond ik erg prettig. Er werd niet alleen gekeken naar mijn rechten maar ook naar realistische haalbaarheid en hoe ik het beste zou zijn geholpen. Zowel het kantoor als mevrouw Kievit zijn uitstekend bereikbaar, komen afspraken na en antwoorden zeer volledig op eventuele vragen.

Team pensioenrecht

Actueel

Bij de tijd

dinsdag 25 juni 2024

Beroep op dwaling na sluiten vaststellingsovereenkomst slaagt niet

Dwaling vaststellingsovereenkomst | Delissen Martens

Rechterlijke uitspraak over dwaling bij vaststellingsovereenkomst: Onlangs wees de rechtbank Zeeland-West-Brabant de vordering van een ex-werknemer af, die vernietiging van de overeenkomst wegens dwaling eiste om zijn nabestaandenpensioen veilig te stellen. Deze zaak benadrukt het belang van grondige juridische advisering bij het sluiten van overeenkomsten. Lees er meer over in dit blogartikel van Jim Kaldenberg

dinsdag 14 mei 2024

Werkingssfeer van Bedrijfstakpensioenfonds: Valt een platform zoals Gorillas eronder?

Werkingssfeer Bedrijfstakpensioenfonds| Delissen Martens

Ook een virtuele winkel valt onder de werkingssfeer van bedrijfstakpensioenfonds Levensmiddelenbedrijf. Dat de winkel niet fysiek toegankelijk is voor klanten, doet daar niet aan af. De kernactiviteit is de verkoop van levensmiddelen. Het verpakken en bezorgen is daaraan ondersteunend. Gorillas en Getir zijn aldus verplicht tot aansluiting bij het pensioenfonds. Lees er meer over in deze blog.

maandag 6 mei 2024

Persoonlijke aansprakelijkheid van bestuurders: Hoe verzwaarde motiveringsplicht uw risico’s verhoogt

persoonlijke aansprakelijkheid | Delissen Martens

Een blog over de casus Diamond Facility. Vaststaat dat de onderneming Diamond Facility onder de werkingssfeer viel van Bpf Schoonmaak en dus verplicht was gegevens te verstrekken. Vaststaat ook dat die verplichting is geschonden. Om die reden is het pensioenfonds bevoegd gegevens ‘naar beste weten’ vast te stellen. Op de aangesproken bestuurder rust een ‘verzwaarde motiveringsplicht’ om aan te tonen dat in een bepaalde periode geen werknemers in dienst waren