Aansprakelijkheid van de aannemer 

Wanneer je een aannemer inschakelt voor een bouwproject, verwacht je dat het werk aan de overeengekomen kwaliteit voldoet. Maar wat gebeurt er als je na oplevering gebreken ontdekt? Hieronder leggen we uit wat de aannemer moet doen bij bouwgebreken, inclusief verborgen gebreken, en hoe je hem hiervoor aansprakelijk kunt stellen.

De aannemingsovereenkomst: afspraken en verplichtingen

Bij het inschakelen van een aannemer worden de afspraken vastgelegd in een aannemingsovereenkomst. Deze overeenkomst beschrijft welke werkzaamheden de aannemer uitvoert, welke materialen gebruikt moeten worden, de termijn voor voltooiing en het te betalen bedrag. Helaas komt het soms voor dat een aannemer zijn afspraken niet volledig nakomt, wat resulteert in gebreken aan het opgeleverde werk.

Gebreken bij oplevering bouwproject

Een cruciaal moment om gebreken aan het werk te constateren is de oplevering van het bouwproject. Na afronding van het werk geeft de aannemer aan dat het project gereed is voor inspectie. De opdrachtgever moet het werk dan zorgvuldig controleren en eventuele zichtbare gebreken direct melden, zoals scheuren in muren, slecht geplaatste tegels of een lekkend dak. Na goedkeuring van het werk door de opdrachtgever, is de aannemer in principe niet meer aansprakelijk voor zichtbare gebreken. Dit betekent echter niet dat alle aansprakelijkheid van de aannemer vervalt.

Onderhoudsperiode voor bouwgebreken

Na de oplevering kan de aannemer aansprakelijk blijven voor gebreken die pas tijdens de gebruiksfase zichtbaar worden. Dit zijn vaak kleine bouwgebreken die tijdens de oplevering nog niet waarneembaar waren. Hiervoor wordt vaak een onderhoudsperiode overeengekomen tussen partijen. Binnen die periode is de aannemer verplicht om op zijn kosten eventuele gebreken te herstellen. Aan het einde van deze periode vindt een nieuwe inspectie plaats om te controleren of alle problemen zijn verholpen. Na deze inspectie is de aannemer niet meer aansprakelijk voor gebreken met uitzondering van verborgen gebreken.

Verborgen gebreken: wat te doen?

Gebreken die pas na de oplevering of na de onderhoudsperiode aan het licht komen en niet zichtbaar waren tijdens de inspectie, worden aangeduid als verborgen gebreken. Voorbeelden hiervan zijn lekkages door constructiefouten of verzakkingen als gevolg van een slechte fundering. Voor dergelijke verborgen gebreken blijft de aannemer ook na langere tijd nog aansprakelijk. Vaak zijn er voor dergelijke gebreken aanvullende garantievoorwaarden afgesproken.

Wet Kwaliteitsborging voor het Bouwen

Sinds de invoering van de Wet Kwaliteitsborging voor het Bouwen per 1 januari 2024, zijn aannemers niet alleen aansprakelijk voor verborgen gebreken, maar ook voor zichtbare gebreken die tijdens de oplevering over het hoofd zijn gezien door de opdrachtgever. Deze wet versterkt de positie van de opdrachtgever door de verantwoordelijkheid van de aannemer verder uit te breiden. Let op: dit geldt alleen voor aannemingsovereenkomsten die ná 1 januari 2024 zijn gesloten.

Hoe stel je de aannemer aansprakelijk?

Wanneer je gebreken aan het werk ontdekt, is het belangrijk om de aannemer direct op de hoogte te stellen. Reageert de aannemer niet of verzuimt hij de gebreken te herstellen, dan kun je hem formeel in gebreke stellen. In een ingebrekestelling beschrijf je de gebreken en geef je de aannemer een redelijke termijn om deze te verhelpen. Als de aannemer niet binnen die termijn reageert of de problemen niet oplost, kun je overgaan tot juridische stappen, zoals het eisen van schadevergoeding of het laten uitvoeren van herstelwerkzaamheden door een andere partij. Het is verstandig om bij deze stappen juridisch advies in te winnen.

Conclusie: zorg voor goede afspraken en inspectie

De aansprakelijkheid van de aannemer voor verborgen gebreken en andere bouwfouten is een belangrijk onderdeel van elk bouwproject. Zorg ervoor dat je duidelijke afspraken maakt in de aannemingsovereenkomst en voer een grondige inspectie uit bij de oplevering. Mocht je toch te maken krijgen met gebreken, dan is het goed om te weten dat de Wet Kwaliteitsborging voor het Bouwen je als opdrachtgever extra beschermt mits de overeenkomst ná 1 januari 2024 is gesloten.

Heeft u gebreken ontdekt na de oplevering van uw bouwproject en wilt u weten hoe u de aannemer aansprakelijk kunt stellen? Neem contact met ons op voor juridisch advies op maat.

 

Vragen over dit rechtsgebied?
Neem contact op met Thijs van Munster
Vragen over dit rechtsgebied?
Neem contact op met Linda van der Knaap

Team vastgoedrecht

Cindy Luiten

Advocaat

Marc Delissen

Advocaat/mediator/partner

Actueel

Bij de tijd

maandag 16 december 2024

Opzegging vs. ontbinding van een aannemingsovereenkomst en het risico van procederen

Aannemingsovereenkomst

Het onderscheid tussen opzegging en ontbinding van een aannemingsovereenkomst is van groot belang. Dit verschil bepaalt niet alleen de juridische afwikkeling, maar heeft ook ingrijpende financiële gevolgen. Een recent arrest van het Gerechtshof Amsterdam illustreert hoe complex dergelijke geschillen kunnen zijn. Linda van der Knaap schreef er een blog over. 

donderdag 21 november 2024

Geen strengere maatstaf voor inbezitneming van publieke grond

publieke grond

De Hoge Raad heeft onlangs bepaald (ECLI:NL:HR:2024:1606) dat er geen speciale of strengere regels gelden voor inbezitneming van publieke grond. Dit betekent dat dezelfde algemene regels uit het Burgerlijk Wetboek van toepassing zijn, ongeacht of het gaat om grond van een gemeente of een particulier. Lees het blog. 

donderdag 2 mei 2024

Vriendendienst of aannemingsovereenkomst?

Vriendendienst vs aannemingsovereenkomst | Delissen Martens

De instabiliteit op zowel de woning- als de bouwmarkt leiden tot creatieve oplossingen om de kosten beperkt te houden. Eén van die creatieve oplossingen kan bestaan uit het inschakelen van een handige kennis of vriend voor het uitvoeren van verbouwwerkzaamheden in plaats van een aannemer. Dat dit niet zonder risico is, blijkt uit een recente uitspraak. Lees er over in dit blogartikel.