Koop- en aannemingsovereenkomsten

Een koop-/aannemingsovereenkomst is een contract waarbij u niet alleen een woning koopt, maar ook de bouwwerkzaamheden laat uitvoeren. Dit soort overeenkomsten komt vaak voor bij nieuwbouwwoningen. Het is belangrijk te weten dat u niet alleen recht heeft op de oplevering van de woning, maar ook op de correcte uitvoering van de bouwwerkzaamheden volgens de afspraken in de aannemingsovereenkomst.

Wat houdt een koop-/aannemingsovereenkomst in?

Een koop-/aannemingsovereenkomst bestaat uit twee onderdelen:

  1. De koopovereenkomst: De aankoop van de grond waarop de woning wordt gebouwd.
  2. De aannemingsovereenkomst: De opdracht aan de aannemer om de woning te bouwen volgens de overeengekomen specificaties.

Deze overeenkomsten zijn vaak onlosmakelijk met elkaar verbonden, vooral bij nieuwbouwwoningen waar de bouw nog moet plaatsvinden. Dit betekent dat u als koper niet alleen het recht heeft op het eigendom van de grond, maar ook op een goed en correct uitgevoerde bouw.

Uw rechten en plichten

Bij een koop-/aannemingsovereenkomst heeft u als koper bepaalde rechten en plichten. U heeft recht op een woning die volgens de afgesproken plannen en specificaties wordt gebouwd, zonder verborgen gebreken. De aannemer is verplicht de woning op te leveren binnen de afgesproken termijn en conform de geldende bouwvoorschriften en kwaliteitsnormen.

Mocht er sprake zijn van gebreken bij de oplevering, dan heeft u recht op herstel, tenzij de gebreken dermate klein zijn dat zij niet de bruikbaarheid van de woning belemmeren

Juridisch advies nodig? 

Wilt u meer weten over uw rechten en plichten bij een koop-/aannemingsovereenkomst of heeft u te maken met een geschil? Neem dan contact op met onze specialisten in vastgoedrecht voor deskundig advies en juridische ondersteuning. Wij staan u graag bij tijdens het hele proces, van ondertekening tot oplevering.

Vragen over dit rechtsgebied?
Neem contact op met Thijs van Munster
Vragen over dit rechtsgebied?
Neem contact op met Linda van der Knaap

Team vastgoedrecht

Cindy Luiten

Advocaat

Marc Delissen

Advocaat/mediator/partner

Actueel

Bij de tijd

maandag 16 december 2024

Opzegging vs. ontbinding van een aannemingsovereenkomst en het risico van procederen

Aannemingsovereenkomst

Het onderscheid tussen opzegging en ontbinding van een aannemingsovereenkomst is van groot belang. Dit verschil bepaalt niet alleen de juridische afwikkeling, maar heeft ook ingrijpende financiële gevolgen. Een recent arrest van het Gerechtshof Amsterdam illustreert hoe complex dergelijke geschillen kunnen zijn. Linda van der Knaap schreef er een blog over. 

donderdag 21 november 2024

Geen strengere maatstaf voor inbezitneming van publieke grond

publieke grond

De Hoge Raad heeft onlangs bepaald (ECLI:NL:HR:2024:1606) dat er geen speciale of strengere regels gelden voor inbezitneming van publieke grond. Dit betekent dat dezelfde algemene regels uit het Burgerlijk Wetboek van toepassing zijn, ongeacht of het gaat om grond van een gemeente of een particulier. Lees het blog. 

donderdag 2 mei 2024

Vriendendienst of aannemingsovereenkomst?

Vriendendienst vs aannemingsovereenkomst | Delissen Martens

De instabiliteit op zowel de woning- als de bouwmarkt leiden tot creatieve oplossingen om de kosten beperkt te houden. Eén van die creatieve oplossingen kan bestaan uit het inschakelen van een handige kennis of vriend voor het uitvoeren van verbouwwerkzaamheden in plaats van een aannemer. Dat dit niet zonder risico is, blijkt uit een recente uitspraak. Lees er over in dit blogartikel.