De Hoge Raad heeft onlangs bepaald (ECLI:NL:HR:2024:1606) dat er geen speciale of strengere regels gelden voor inbezitneming van publieke grond. Dit betekent dat dezelfde algemene regels uit het Burgerlijk Wetboek van toepassing zijn, ongeacht of het gaat om grond van een gemeente of een particulier. Lees het blog.
Burenrecht in deze tijd.
Wat is Burenrecht?
Het burenrecht omvat alle wetten en regels die de rechten en plichten tussen buren regelen. Het bepaalt hoe buren zich ten opzichte van elkaar en elkaars eigendommen moeten gedragen. Ondanks de duidelijke bepalingen in het burenrecht, kunnen er toch conflicten ontstaan. Deze geschillen variƫren van kwesties over erfgrenzen, erfafscheidingen, overbouw, en afwatering, tot problemen rondom beplanting en ramen binnen twee meter van de erfgrens.
Wat doen onze burenrechtadvocaten?
Bij Delissen Martens beschikken wij over specialistische kennis op het gebied van burenrecht. Onze burenrecht-advocaten staan klaar om u te adviseren en zo nodig te procederen in alle facetten van het burenrecht. Hoewel een goede relatie tussen buren aanvankelijk vanzelfsprekend lijkt, kan een geschil zich op elk moment voordoen. Delissen Martens helpt u bij het vinden van een passende oplossing, waarbij een compromis vaak de voorkeur heeft. Mocht het echter nodig zijn, dan treden onze advocaten op voor de rechtbank of, indien mogelijk, bij de wijk- of regelrechter.
Heeft u een Burenrechtadvocaat nodig?
Heeft u vragen over burenrecht of bent u op zoek naar een ervaren burenrechtadvocaat? Neem dan gerust contact met ons op.
Vragen & antwoorden
Wat is onrechtmatige hinder?
Onrechtmatige hinder ontstaat wanneer overlast zoals geluid, geur, of schaduwvorming het normale woongenot van buren verstoort.
Wanneer mag ik het perceel van mijn buurman betreden?
Met het ladderrecht kunt u onder voorwaarden tijdelijk het terrein van uw buurman betreden voor noodzakelijk onderhoud.
Kan ik eisen dat mijn buurman zijn bomen snoeit?
Ja, als de takken over uw erfgrens hangen, kunt u eisen dat de buurman deze snoeit.
Mag ik mijn schutting zonder toestemming op de erfgrens plaatsen?
Nee, voor het plaatsen van een erfafscheiding op de erfgrens is toestemming van beide buren vereist.
Mag ik een raam plaatsen dat uitkijkt op de tuin van mijn buurman?
U mag geen raam of opening plaatsen dat uitkijkt op het perceel van de buurman binnen 2 meter van de erfgrens, tenzij de buurman daar toestemming voor geeft.
Kan ik eigendom door verjaring verkrijgen zonder dat de eigenaar het weet?
Ja, verjaring kan plaatsvinden zonder dat de oorspronkelijke eigenaar hiervan op de hoogte is, zolang aan de voorwaarden is voldaan.
Wat is het verschil tussen verkrijgende en bevrijdende verjaring?
Verkrijgende verjaring betreft eigendomsverkrijging na 10 jaar te goeder trouw, terwijl bevrijdende verjaring na 20 jaar kan plaatsvinden zonder goede trouw.
Team vastgoedrecht
Actueel
Bij de tijd
Vriendendienst of aannemingsovereenkomst?
De instabiliteit op zowel de woning- als de bouwmarkt leiden tot creatieve oplossingen om de kosten beperkt te houden. Eén van die creatieve oplossingen kan bestaan uit het inschakelen van een handige kennis of vriend voor het uitvoeren van verbouwwerkzaamheden in plaats van een aannemer. Dat dit niet zonder risico is, blijkt uit een recente uitspraak. Lees er over in dit blogartikel.
Wijziging in de waarschuwingsplicht van de aannemer per 1 januari 2024
Op 1 januari 2024 treedt de Wet Kwaliteitsborging in werking. De inwerkingtreding van die wet brengt een aantal wijzigingen met zich mee van bestaande wetsartikelen die zien op aanneming van werk (aannemingsovereenkomsten). De meest ingrijpende wijziging voor de aannemer heeft betrekking op de waarschuwingsplicht en de manier waarop hij zijn klant moet waarschuwen.
Rechter verwerpt huurprijswijzigingsbeding!
Op 3 augustus 2023 deed de Rechtbank Amsterdam uitspraak in een zaak die was aangespannen door Bouwinvest tegen twee van haar huurders. Bouwinvest wenste deze huurders (een stel) op straat te zetten vanwege een huurachterstand van € 4.425,27. De rechter stak daar echter een stokje voor. Onze collega Cindy Luiten schreef er een blogartikel over.