Het onderhouden van bomen en struiken langs een perceelgrens is vaak een punt van discussie tussen buren. Een recent arrest van het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden benadrukt hoe belangrijk het is om terughoudend te zijn met rigoureus snoeien. Lees meer in onze blog.
Overbouw
Heeft uw buurman een aanbouw die deels op uw grond staat? Zit u midden in een geschil over een bouwwerk dat (deels) op uw grond staat en weet u niet hoe u dit kunt oplossen? Of vraagt u zich af wat uw rechten zijn wanneer u hiermee geconfronteerd wordt? Overbouw kan leiden tot juridische conflicten die uw woongenot ernstig verstoren. In dergelijke situaties is het van cruciaal belang om uw rechten goed te kennen en actie te ondernemen.
Wat is overbouw?
Overbouw treedt op wanneer buren zonder toestemming bouwen op of boven uw perceel. Dit kan variëren van een dakgoot die oversteekt tot een volledige aanbouw die gedeeltelijk op uw grond staat. Overbouw kan leiden tot juridische problemen, waaronder het al dan niet kunnen verlangen van verwijdering van de overbouw, een vergoeding te vragen, of het vestigen van een erfdienstbaarheid af te dwingen af te dwingen.
Aandachtspunten bij overbouw
- Toestemming en overleg: Heeft u geen toestemming gegeven voor de overbouw? In dat geval kunt u juridische stappen ondernemen.
- Verjaring van overbouw: Als de overbouw lange tijd ongemoeid is gebleven, kan er sprake zijn van verjaring, waarbij de eigenaar van het bouwwerk het eigendom verkrijgt van de grond waarop de overbouw staat.
- Waar heb ik recht op: In sommige gevallen kunt u geen verwijdering van de overbouw vorderen, maar kunt u wel aanspraak maken op andere rechten. Zoals een vergoeding voor de eigendomsoverdracht van het stuk(je) grond of het tegen vergoeding vestigen van een erfdienstbaarheid.
- Oplossingen via mediation of rechtspraak: Vaak kan een oplossing via overleg of mediation worden bereikt. Als dit niet lukt, kan een rechterlijke uitspraak noodzakelijk zijn.
Onze burenrechtadvocaten staan klaar om u bij te staan in elk stadium van het proces, of het nu gaat om het afbreken van de overbouw of het vinden van een andere passende oplossing.
Team vastgoedrecht
Actueel
Bij de tijd
Opzegging vs. ontbinding van een aannemingsovereenkomst en het risico van procederen
Het onderscheid tussen opzegging en ontbinding van een aannemingsovereenkomst is van groot belang. Dit verschil bepaalt niet alleen de juridische afwikkeling, maar heeft ook ingrijpende financiële gevolgen. Een recent arrest van het Gerechtshof Amsterdam illustreert hoe complex dergelijke geschillen kunnen zijn. Linda van der Knaap schreef er een blog over.
Geen strengere maatstaf voor inbezitneming van publieke grond
De Hoge Raad heeft onlangs bepaald (ECLI:NL:HR:2024:1606) dat er geen speciale of strengere regels gelden voor inbezitneming van publieke grond. Dit betekent dat dezelfde algemene regels uit het Burgerlijk Wetboek van toepassing zijn, ongeacht of het gaat om grond van een gemeente of een particulier. Lees het blog.
Vriendendienst of aannemingsovereenkomst?
De instabiliteit op zowel de woning- als de bouwmarkt leiden tot creatieve oplossingen om de kosten beperkt te houden. Eén van die creatieve oplossingen kan bestaan uit het inschakelen van een handige kennis of vriend voor het uitvoeren van verbouwwerkzaamheden in plaats van een aannemer. Dat dit niet zonder risico is, blijkt uit een recente uitspraak. Lees er over in dit blogartikel.