Verjaring

Bij onenigheid over erfgrenzen kan eigendomsverkrijging door verjaring een belangrijke rol spelen. In bepaalde gevallen kan langdurig gebruik van een stuk grond namelijk leiden tot eigendomsverkrijging, ook als dat stuk grond eigenlijk bij het perceel van de buren hoort. Bij Delissen Martens bieden wij  juridische begeleiding bij conflicten over erfgrenzen en eigendomsverkrijging door verjaring.

Wat is eigendomsverkrijging door verjaring?

Eigendomsverkrijging door verjaring betekent dat iemand het eigendom kan verwerven van een stuk grond door het voor een langere periode in gebruik te nemen (inbezitneming), zonder dat de eigenaar daartegen optreedt. Dit gebeurt op twee manieren:

  • Verkrijgende verjaring: Hierbij verkrijgt iemand het eigendom na tien jaar onafgebroken bezit, als het gebruik te goeder trouw was.
  • Bevrijdende verjaring: Als er geen sprake is van goeder trouw, kan iemand na twintig jaar onafgebroken bezit alsnog eigendom verkrijgen, ongeacht de goede trouw.

In de praktijk komt eigendomsverkrijging door verjaring regelmatig voor bij erfgrenzen, bijvoorbeeld wanneer een buurman al jarenlang een deel van de grond van zijn buurman in gebruik heeft genomen zonder dat dit wordt opgemerkt of aangevochten en die grond ook afbakent met bijvoorbeeld een schutting of hek.

Verjaring en Erfgrenskwesties

In conflicten over erfgrenzen kan verjaring een belangrijke factor zijn. Vaak ontstaat een geschil pas wanneer duidelijk wordt dat een deel van de grond van de ene buurman feitelijk door de ander wordt gebruikt, bijvoorbeeld door het plaatsen van een schutting of het aanleggen van een tuinpad. Dit gebruik kan over de jaren ongemerkt leiden tot eigendomsverkrijging, mits er aan de voorwaarden voor verjaring wordt voldaan.

Veelvoorkomende situaties waarbij verjaring van toepassing kan zijn:

  • Een schutting of hek dat al jarenlang op de verkeerde plek staat en hierdoor een deel van de grond bij de buren in beslag neemt.
  • Een buurman die een deel van uw perceel gebruikt voor opslag of beplanting.
  • Gebouwen of andere constructies die gedeeltelijk over de erfgrens staan.

Hoe Kunt u Uw Rechten Beschermen?

Als eigenaar is het belangrijk om alert te zijn op mogelijk onrechtmatig gebruik van uw grond door anderen. Om eigendomsverlies door verjaring te voorkomen, is het cruciaal om tijdig actie te ondernemen. Dit kan bijvoorbeeld door bezwaar te maken tegen het gebruik van uw grond of door een duidelijke schriftelijke overeenkomst te sluiten met uw buurman over het gebruik ervan.

Aan de andere kant, als u denkt dat u door verjaring recht heeft op een stuk grond dat u al jaren in gebruik heeft, kan het verstandig zijn om dit juridisch vast te leggen en te laten erkennen.

Juridisch advies nodig bij verjaring?

Heeft u te maken met een geschil over de erfgrens of denkt u dat u in aanmerking komt voor eigendom door verjaring? Onze advocaten, gespecialiseerd in burenrecht en eigendomsrecht, helpen u graag bij het beoordelen van uw situatie en het vaststellen van de mogelijkheden rondom verjaring en erfgrenzen.

 

Vragen over dit rechtsgebied?
Neem contact op met Linda van der Knaap
Vragen over dit rechtsgebied?
Neem contact op met Robin Kersbergen

Team vastgoedrecht

Cindy Luiten

Advocaat

Marc Delissen

Advocaat/mediator/partner

Actueel

Bij de tijd

maandag 16 december 2024

Opzegging vs. ontbinding van een aannemingsovereenkomst en het risico van procederen

Aannemingsovereenkomst

Het onderscheid tussen opzegging en ontbinding van een aannemingsovereenkomst is van groot belang. Dit verschil bepaalt niet alleen de juridische afwikkeling, maar heeft ook ingrijpende financiële gevolgen. Een recent arrest van het Gerechtshof Amsterdam illustreert hoe complex dergelijke geschillen kunnen zijn. Linda van der Knaap schreef er een blog over. 

donderdag 21 november 2024

Geen strengere maatstaf voor inbezitneming van publieke grond

publieke grond

De Hoge Raad heeft onlangs bepaald (ECLI:NL:HR:2024:1606) dat er geen speciale of strengere regels gelden voor inbezitneming van publieke grond. Dit betekent dat dezelfde algemene regels uit het Burgerlijk Wetboek van toepassing zijn, ongeacht of het gaat om grond van een gemeente of een particulier. Lees het blog. 

donderdag 2 mei 2024

Vriendendienst of aannemingsovereenkomst?

Vriendendienst vs aannemingsovereenkomst | Delissen Martens

De instabiliteit op zowel de woning- als de bouwmarkt leiden tot creatieve oplossingen om de kosten beperkt te houden. Eén van die creatieve oplossingen kan bestaan uit het inschakelen van een handige kennis of vriend voor het uitvoeren van verbouwwerkzaamheden in plaats van een aannemer. Dat dit niet zonder risico is, blijkt uit een recente uitspraak. Lees er over in dit blogartikel.