VvE-recht

VvE-recht in deze tijd.

Heeft u een geschil met uw VvE? Bent u het niet eens met een VvE-besluit? Wilt u een slapende VvE activeren? Of zoekt u juridisch advies over de verplichtingen en bevoegdheden binnen uw Vereniging van Eigenaars? Onze VvE-recht advocaten bieden deskundige ondersteuning bij uiteenlopende geschillen binnen Vereniging van Eigenaren.

Wanneer een VvE-recht advocaat relevant is voor u

Het VvE-recht bestrijkt een breed spectrum aan juridische vraagstukken. Denk aan geschillen binnen de Vereniging van Eigenaren tussen appartementseigenaars onderling of tussen de VvE en externe partijen zoals aannemers, beheerders of verzekeraars. Onze gespecialiseerde advocaten treden op namens individuele eigenaars of het VvE-bestuur en adviseren bij alle voorkomende facetten van dit rechtsgebied.

Veel geschillen kunnen in overleg worden opgelost, maar indien noodzakelijk vertegenwoordigen wij u ook in gerechtelijke procedures. Dit varieert van het vernietigen van een VvE-besluit tot het verkrijgen van een vervangende machtiging bij bijvoorbeeld verbouwingen. Tevens bieden wij ondersteuning bij het oprichten of activeren van een VvE en controleren wij of uw VvE voldoet aan de actuele wettelijke vereisten.

Landelijke dekking vanuit Den Haag

Onze VvE recht advocaten zijn gevestigd in Den Haag, maar opereren landelijk. Bent u op zoek naar een gespecialiseerde VvE recht advocaat met kennis van zaken en oog voor praktische oplossingen? Onze advocaten in Den Haag staan voor u klaar en verlenen juridische bijstand in heel Nederland.

Thijs van Munster
Vragen over dit rechtsgebied?
Neem contact op met Thijs van Munster
Linda van der Knaap
Vragen over dit rechtsgebied?
Neem contact op met Linda van der Knaap

Vragen & antwoorden

Wat doet een Vereniging van Eigenaars (VvE)?

De VvE zorgt voor het beheer en onderhoud van de gemeenschappelijke delen (het gezamenlijk eigendom van de appartementseigenaren) van een gebouw of andere gemeenschappelijke zaak.

Welke verplichtingen gelden er voor een VvE?

  • De VvE moet zijn ingeschreven in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel. Gebeurt dit niet, dan is dat een overtreding van de Wet Economische Delicten.
  • De VvE moet minimaal één keer per jaar vergaderen (ALV).
  • De VvE moet een collectieve opstal- en WA-verzekering afsluiten.
  • De VvE moet sparen voor groot onderhoud in een reservefonds (tenminste 0,5% van de herbouwwaarde van het gebouw) of een meerjarig onderhoudsplan (MJOP) laten opstellen op basis waarvan de VvE kan besluiten een maandelijks bedrag te sparen.
  • In de statuten kunnen VvE’s ook andere verplichtingen opnemen.

Welke rechten en plichten hebben appartementseigenaars?

Een appartementseigenaar heeft de volgende rechten:

  • Mede-eigendom van een gebouw (het appartementsrecht).
  • Het exclusieve recht om het appartementsrecht (het aan u toebehorende deel, kortom uw appartement, parkeerplaats, berging, etc.) naar eigen inzicht te gebruiken.
  • Het (gezamenlijke) gebruik van de in het gebouw aanwezige gemeenschappelijke ruimten.
  • Het stemrecht in de algemene ledenvergadering (ALV).

Een appartementseigenaar heeft de volgende plichten:

  • Het naleven van de regels uit de statuten, de splitsingsakte en het modelreglement. Soms is er ook een huishoudelijk reglement met aanvullende afspraken.
  • Het naleven van de door de VvE genomen besluiten.
  • Het delen in de maandelijkse servicekosten (maandelijkse VvE-bijdrage) en in overige kosten van de VvE.

Welke regels gelden er binnen een VvE?

De geldende regels binnen een VvE volgen uit de wet, de splitsingsakte, het toepasselijke modelreglement en (indien aanwezig) uit het huishoudelijk reglement.

Welke delen van een pand zijn gemeenschappelijk en welke delen zijn privé?

Of iets een gemeenschappelijk of privé deel betreft, kan iedere VvE voor zichzelf bepalen. Dit wordt vastgelegd in de splitsingsakte. Als er niks is opgenomen met betrekking tot een bepaald deel, dan is het gemeenschappelijk. Dat is het uitgangspunt.

Wat is het verschil tussen vernietigbare en nietige besluiten?

Een besluit dat in strijd is met de totstandkomingsvereisten of met de redelijkheid en billijkheid is vernietigbaar. In dat laatste geval gaat het om een belangenafweging. 

Een besluit dat in strijd is met de wet, met de statuten/splitsingsakte of waarbij er sprake is van fundamentele totstandkomingsgebreken is nietig.

Kan je uit een VvE stappen?

Je bent van rechtswege lid van de VvE. Zolang je nog eigenaar bent van het appartement, kun je niet tussentijds het lidmaatschap van de VvE opzeggen.

Dit zeggen klanten over ons

score: 10

Top service en uitstekend begeleid door het hele proces
Zonder France-Sophie hulp had ik het nooit gered. Ik kan dankzij haar eindelijk mijn hoofdstuk sluiten Als ik vragen had kreeg ik vrijwel direct antwoord en de communicatie was daarom ook echt top. jullie staan klaar voor een veteraan . Enorm bedankt.

score: 8

Ronduit tevreden
Nadat ik een contactverzoek had gedaan werd al heel gauw contact gemaakt. Vervolgens heb ik uitgelegd wat mijn case was en werd mij duidelijk gemaakt wat de mogelijkheden waren en wat de plan van aanpak eventueel zou zijn. Het telefonisch contact was ook heel goed en ik werd teruggebeld als ik daarom vroeg. Kortom, ik ben heel erg tevreden hoe mijn zaak is aangepakt en de uitkomst daarvan.

Team vastgoedrecht

Cindy Luiten

Advocaat

Marc Delissen

Advocaat/mediator/partner

Actueel

Bij de tijd

vrijdag 6 juni 2025

Het Afzinkkelder-arrest: aansprakelijkheid ondanks zorgvuldig bouwen, maar géén nieuwe norm voor risicoaansprakelijkheid

Afzinkkelder-arrest

Bouwen in stedelijke omgevingen – te midden van kwetsbare of monumentale panden – kan zowel bouwkundig als juridisch een risico vormen. Zelfs als een aannemer zorgvuldig te werk gaat en bouwkundig gezien geen fouten maakt of normen overschrijdt, kan er toch sprake zijn van aansprakelijkheid voor bouwschade die derden lijden.

maandag 2 juni 2025

Het ladderrecht: wanneer mag u tijdelijk het perceel van uw buren betreden?

Ladderrecht

Verbouwen in de stad is zelden eenvoudig. Perceelgrenzen zijn vaak krap en de ruimte voor bouwmateriaal of steigers is meestal beperkt. Wat nu als u voor uw verbouwing tijdelijk toegang nodig hebt tot het perceel van uw buren? Hier biedt het ladderrecht uitkomst, maar de toepassing ervan leidt in de praktijk geregeld tot conflicten. Wat houdt het ladderrecht in?

maandag 10 februari 2025

Succesvolle wijziging van splitsingsakte: een zeldzaam vonnis in het VvE-recht

Splitsingsacte VvE

Bij Delissen Martens streven we altijd naar de best mogelijke resultaten voor onze cliënten, ook in complexe en ongebruikelijke zaken. Advocaat Thijs van Munster, gespecialiseerd in VvE-recht, heeft onlangs een belangrijke overwinning behaald in een zaak die afwijkt van de gebruikelijke procedures binnen dit rechtsgebied. De rechtbank heeft het vonnis inmiddels gepubliceerd, wat het belang en de relevantie van deze uitspraak onderstreept.