VvE-recht in deze tijd.

Heeft u een geschil met uw VvE? Bent u het niet eens met een VvE-besluit? Wilt u een slapende VvE activeren? Wilt u advies over de verschillende verplichtingen van een VvE? Of wilt u weten of uw VvE voldoet aan alle wettelijke vereisten? Dit zijn slechts enkele van de vele vragen die binnen een Vereniging van Eigenaars aan de orde komen. 

Wanneer VvE-recht relevant is voor u

Het VvE-recht ziet zowel op alle problemen binnen een VvE (tussen eigenaars onderling) als op problemen van VvE’s met andere partijen (bijvoorbeeld aannemers, beheerders of verzekeraars). Onze VvE-recht advocaten adviseren dan ook bij alle voorkomende facetten van dit rechtsgebied. Zo kunnen zij namens u in gesprek gaan met (het bestuur van) de VvE of namens de VvE met één van de appartementseigenaars. Met een gesprek kunnen veel geschillen al worden opgelost. Indien een geschil niet buiten rechte kan worden beslecht, voeren wij op adequate wijze gerechtelijke procedures voor u. Dit kan variëren van het vernietigen van een VvE-besluit tot het verzoeken van een vervangende machtiging voor bijvoorbeeld een verbouwing. Verder staan wij VvE’s bij in procedures tegen individuele eigenaars of andere partijen. Ook voor hulp bij het oprichten of activeren van een VvE en voor een check of uw VvE voldoet aan alle wettelijke vereisten kunt u bij ons terecht.

Onze VvE-rechtadvocaten in Den Haag staan voor u klaar in heel Nederland

Heeft u vragen over VvE-recht of bent u op zoek naar een ervaren VvE-rechtadvocaat? Neem dan gerust contact met ons op.

Vragen over dit rechtsgebied?
Neem contact op met Thijs van Munster
Vragen over dit rechtsgebied?
Neem contact op met Linda van der Knaap

Vragen & antwoorden

Wat doet een Vereniging van Eigenaars (VvE)?

De VvE zorgt voor het beheer en onderhoud van de gemeenschappelijke delen (het gezamenlijk eigendom van de appartementseigenaren) van een gebouw of andere gemeenschappelijke zaak.

Welke verplichtingen gelden er voor een VvE?

  • De VvE moet zijn ingeschreven in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel. Gebeurt dit niet, dan is dat een overtreding van de Wet Economische Delicten.
  • De VvE moet minimaal één keer per jaar vergaderen (ALV).
  • De VvE moet een collectieve opstal- en WA-verzekering afsluiten.
  • De VvE moet sparen voor groot onderhoud in een reservefonds (tenminste 0,5% van de herbouwwaarde van het gebouw) of een meerjarig onderhoudsplan (MJOP) laten opstellen op basis waarvan de VvE kan besluiten een maandelijks bedrag te sparen.
  • In de statuten kunnen VvE’s ook andere verplichtingen opnemen.

Welke rechten en plichten hebben appartementseigenaars?

Een appartementseigenaar heeft de volgende rechten:

  • Mede-eigendom van een gebouw (het appartementsrecht).
  • Het exclusieve recht om het appartementsrecht (het aan u toebehorende deel, kortom uw appartement, parkeerplaats, berging, etc.) naar eigen inzicht te gebruiken.
  • Het (gezamenlijke) gebruik van de in het gebouw aanwezige gemeenschappelijke ruimten.
  • Het stemrecht in de algemene ledenvergadering (ALV).

Een appartementseigenaar heeft de volgende plichten:

  • Het naleven van de regels uit de statuten, de splitsingsakte en het modelreglement. Soms is er ook een huishoudelijk reglement met aanvullende afspraken.
  • Het naleven van de door de VvE genomen besluiten.
  • Het delen in de maandelijkse servicekosten (maandelijkse VvE-bijdrage) en in overige kosten van de VvE.

Welke regels gelden er binnen een VvE?

De geldende regels binnen een VvE volgen uit de wet, de splitsingsakte, het toepasselijke modelreglement en (indien aanwezig) uit het huishoudelijk reglement.

Welke delen van een pand zijn gemeenschappelijk en welke delen zijn privé?

Of iets een gemeenschappelijk of privé deel betreft, kan iedere VvE voor zichzelf bepalen. Dit wordt vastgelegd in de splitsingsakte. Als er niks is opgenomen met betrekking tot een bepaald deel, dan is het gemeenschappelijk. Dat is het uitgangspunt.

Wat is het verschil tussen vernietigbare en nietige besluiten?

Een besluit dat in strijd is met de totstandkomingsvereisten of met de redelijkheid en billijkheid is vernietigbaar. In dat laatste geval gaat het om een belangenafweging. 

Een besluit dat in strijd is met de wet, met de statuten/splitsingsakte of waarbij er sprake is van fundamentele totstandkomingsgebreken is nietig.

Kan je uit een VvE stappen?

Je bent van rechtswege lid van de VvE. Zolang je nog eigenaar bent van het appartement, kun je niet tussentijds het lidmaatschap van de VvE opzeggen.

Dit zeggen klanten over ons

score: 10

Very good advices and easy communication
Despite I am bot speaking dutch properly to explain my case, Ms. Kievit did understand the issue and helped with good advices, the whole case until settlement was professionally handled.

score: 9

Deskundig en doortastend
Ik ben erg fijn geholpen door de medewerkers van Delissen Martens. Zij hebben na een schets van mijn situatie mij deskundig bijgestaan in de stappen die moesten volgen om het geschil met mijn buren zo snel mogelijk op te lossen. Uiteindelijk is alles snel en naar tevredenheid opgelost.

Team vastgoedrecht

Cindy Luiten

Advocaat

Marc Delissen

Advocaat/mediator/partner

Actueel

Bij de tijd

maandag 16 december 2024

Opzegging vs. ontbinding van een aannemingsovereenkomst en het risico van procederen

Aannemingsovereenkomst

Het onderscheid tussen opzegging en ontbinding van een aannemingsovereenkomst is van groot belang. Dit verschil bepaalt niet alleen de juridische afwikkeling, maar heeft ook ingrijpende financiële gevolgen. Een recent arrest van het Gerechtshof Amsterdam illustreert hoe complex dergelijke geschillen kunnen zijn. Linda van der Knaap schreef er een blog over. 

donderdag 21 november 2024

Geen strengere maatstaf voor inbezitneming van publieke grond

publieke grond

De Hoge Raad heeft onlangs bepaald (ECLI:NL:HR:2024:1606) dat er geen speciale of strengere regels gelden voor inbezitneming van publieke grond. Dit betekent dat dezelfde algemene regels uit het Burgerlijk Wetboek van toepassing zijn, ongeacht of het gaat om grond van een gemeente of een particulier. Lees het blog. 

donderdag 2 mei 2024

Vriendendienst of aannemingsovereenkomst?

Vriendendienst vs aannemingsovereenkomst | Delissen Martens

De instabiliteit op zowel de woning- als de bouwmarkt leiden tot creatieve oplossingen om de kosten beperkt te houden. Eén van die creatieve oplossingen kan bestaan uit het inschakelen van een handige kennis of vriend voor het uitvoeren van verbouwwerkzaamheden in plaats van een aannemer. Dat dit niet zonder risico is, blijkt uit een recente uitspraak. Lees er over in dit blogartikel.