VvE-recht

VvE-recht in deze tijd.

Heeft u een geschil met uw VvE? Bent u het niet eens met een VvE-besluit? Wilt u een slapende VvE activeren? Of zoekt u juridisch advies over de verplichtingen en bevoegdheden binnen uw Vereniging van Eigenaars? Onze VvE-recht advocaten bieden deskundige ondersteuning bij uiteenlopende geschillen binnen Vereniging van Eigenaren.

Wanneer een VvE-recht advocaat relevant is voor u

Het VvE-recht bestrijkt een breed spectrum aan juridische vraagstukken. Denk aan geschillen binnen de Vereniging van Eigenaren tussen appartementseigenaars onderling of tussen de VvE en externe partijen zoals aannemers, beheerders of verzekeraars. Onze gespecialiseerde advocaten treden op namens individuele eigenaars of het VvE-bestuur en adviseren bij alle voorkomende facetten van dit rechtsgebied.

Veel geschillen kunnen in overleg worden opgelost, maar indien noodzakelijk vertegenwoordigen wij u ook in gerechtelijke procedures. Dit varieert van het vernietigen van een VvE-besluit tot het verkrijgen van een vervangende machtiging bij bijvoorbeeld verbouwingen. Tevens bieden wij ondersteuning bij het oprichten of activeren van een VvE en controleren wij of uw VvE voldoet aan de actuele wettelijke vereisten.

Landelijke dekking vanuit Den Haag

Onze VvE recht advocaten zijn gevestigd in Den Haag, maar opereren landelijk. Bent u op zoek naar een gespecialiseerde VvE recht advocaat met kennis van zaken en oog voor praktische oplossingen? Onze advocaten in Den Haag staan voor u klaar en verlenen juridische bijstand in heel Nederland.

Thijs van Munster
Vragen over dit rechtsgebied?
Neem contact op met Thijs van Munster
Linda van der Knaap
Vragen over dit rechtsgebied?
Neem contact op met Linda van der Knaap

Vragen & antwoorden

Wat doet een Vereniging van Eigenaars (VvE)?

De VvE zorgt voor het beheer en onderhoud van de gemeenschappelijke delen (het gezamenlijk eigendom van de appartementseigenaren) van een gebouw of andere gemeenschappelijke zaak.

Welke verplichtingen gelden er voor een VvE?

  • De VvE moet zijn ingeschreven in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel. Gebeurt dit niet, dan is dat een overtreding van de Wet Economische Delicten.
  • De VvE moet minimaal één keer per jaar vergaderen (ALV).
  • De VvE moet een collectieve opstal- en WA-verzekering afsluiten.
  • De VvE moet sparen voor groot onderhoud in een reservefonds (tenminste 0,5% van de herbouwwaarde van het gebouw) of een meerjarig onderhoudsplan (MJOP) laten opstellen op basis waarvan de VvE kan besluiten een maandelijks bedrag te sparen.
  • In de statuten kunnen VvE’s ook andere verplichtingen opnemen.

Welke rechten en plichten hebben appartementseigenaars?

Een appartementseigenaar heeft de volgende rechten:

  • Mede-eigendom van een gebouw (het appartementsrecht).
  • Het exclusieve recht om het appartementsrecht (het aan u toebehorende deel, kortom uw appartement, parkeerplaats, berging, etc.) naar eigen inzicht te gebruiken.
  • Het (gezamenlijke) gebruik van de in het gebouw aanwezige gemeenschappelijke ruimten.
  • Het stemrecht in de algemene ledenvergadering (ALV).

Een appartementseigenaar heeft de volgende plichten:

  • Het naleven van de regels uit de statuten, de splitsingsakte en het modelreglement. Soms is er ook een huishoudelijk reglement met aanvullende afspraken.
  • Het naleven van de door de VvE genomen besluiten.
  • Het delen in de maandelijkse servicekosten (maandelijkse VvE-bijdrage) en in overige kosten van de VvE.

Welke regels gelden er binnen een VvE?

De geldende regels binnen een VvE volgen uit de wet, de splitsingsakte, het toepasselijke modelreglement en (indien aanwezig) uit het huishoudelijk reglement.

Welke delen van een pand zijn gemeenschappelijk en welke delen zijn privé?

Of iets een gemeenschappelijk of privé deel betreft, kan iedere VvE voor zichzelf bepalen. Dit wordt vastgelegd in de splitsingsakte. Als er niks is opgenomen met betrekking tot een bepaald deel, dan is het gemeenschappelijk. Dat is het uitgangspunt.

Wat is het verschil tussen vernietigbare en nietige besluiten?

Een besluit dat in strijd is met de totstandkomingsvereisten of met de redelijkheid en billijkheid is vernietigbaar. In dat laatste geval gaat het om een belangenafweging. 

Een besluit dat in strijd is met de wet, met de statuten/splitsingsakte of waarbij er sprake is van fundamentele totstandkomingsgebreken is nietig.

Kan je uit een VvE stappen?

Je bent van rechtswege lid van de VvE. Zolang je nog eigenaar bent van het appartement, kun je niet tussentijds het lidmaatschap van de VvE opzeggen.

Dit zeggen klanten over ons

score: 9

Deskundig, professioneel en met een snelle reactietijd
Wij zijn deskundig en prettig geadviseerd en vertegenwoordigd door Thijs. Fijn om een korte lijn te hebben en dat er snel geacteerd is. Dankzij de specialistische kennis van Thijs met het beoogd resultaat. Wij voelden ons hierdoor ontzorgd.

score: 10

Gunstig
Dhr Maas en Mevr Amal hebben mij goed begeleid in mijn processen. Heb goed advies gehad en dat heeft geleid dat mijn processen positief zijn verlopen.

Team vastgoedrecht

Cindy Luiten

Advocaat

Marc Delissen

Advocaat/mediator/partner

Actueel

Bij de tijd

maandag 10 februari 2025

Succesvolle wijziging van splitsingsakte: een zeldzaam vonnis in het VvE-recht

Splitsingsacte VvE

Bij Delissen Martens streven we altijd naar de best mogelijke resultaten voor onze cliënten, ook in complexe en ongebruikelijke zaken. Advocaat Thijs van Munster, gespecialiseerd in VvE-recht, heeft onlangs een belangrijke overwinning behaald in een zaak die afwijkt van de gebruikelijke procedures binnen dit rechtsgebied. De rechtbank heeft het vonnis inmiddels gepubliceerd, wat het belang en de relevantie van deze uitspraak onderstreept.

donderdag 16 januari 2025

Burenruzies door verduurzaming: vergunningen zijn niet altijd het einde van de discussie

vergunning installaties

Vandaag besteedt het Algemeen Dagblad aandacht aan een steeds relevanter thema in de verduurzaming van woningen: burenruzies als gevolg van duurzame installaties zoals warmtepompen en airco’s. Dit artikel vormt de aanleiding om dieper in te gaan op de juridische aspecten van dit probleem, met name op het spanningsveld tussen vergunningen en het burenrecht. Hoewel verduurzaming van groot belang is voor het milieu, blijkt uit de praktijk dat dit soms leidt tot conflicten tussen buren. Zelfs als een vergunning is verleend, blijven spanningen bestaan. Hoe kan dat?

maandag 16 december 2024

Opzegging vs. ontbinding van een aannemingsovereenkomst en het risico van procederen

Aannemingsovereenkomst

Het onderscheid tussen opzegging en ontbinding van een aannemingsovereenkomst is van groot belang. Dit verschil bepaalt niet alleen de juridische afwikkeling, maar heeft ook ingrijpende financiële gevolgen. Een recent arrest van het Gerechtshof Amsterdam illustreert hoe complex dergelijke geschillen kunnen zijn. Linda van der Knaap schreef er een blog over.