VvE verbouwing: waar moet u rekening mee houden?
Toestemming van de VvE
Voor iedere wijziging aan het gebouw – zoals een dakopbouw of uitbouw – is toestemming van de VvE vereist. Deze instemming wordt doorgaans verleend tijdens de Algemene Ledenvergadering (ALV). Daarbij worden vaak aanvullende voorwaarden gesteld, bijvoorbeeld over bouwtechnische eisen, verzekering, aansprakelijkheid en toekomstig onderhoud.
Aanpassing van de splitsingsakte
In veel gevallen vereist een VvE verbouwing ook een wijziging van de splitsingsakte. Deze akte regelt de verdeling van eigendom en gebruiksrechten binnen het pand. Een wijziging hiervan vraagt opnieuw om goedkeuring van de VvE-leden, en moet notarieel worden vastgelegd.
Vergunningen van de gemeente
Naast instemming van de VvE is ook een gemeentelijke vergunning vereist wanneer de verbouwing het uiterlijk of de structuur van het gebouw wijzigt. Zonder deze vergunning kan de uitvoering van uw plannen worden stopgezet of zelfs ongedaan worden gemaakt.
Juridisch advies VvE verbouwing: voorkom geschillen
Een goed voorbereide VvE verbouwing begint bij een juridisch waterdicht plan. Onze advocaten adviseren u bij het opstellen van een gedegen voorstel voor de VvE, toetsen de juridische haalbaarheid van uw plannen en begeleiden u in het traject van vergunningsaanvraag tot eventuele aanpassing van de splitsingsakte.
Wilt u juridisch advies over uw VvE verbouwing of heeft u vragen over de vereiste stappen? Neem dan contact met ons op. Onze specialisten in het VvE-recht staan voor u klaar.